facebook script
Naslovna Blog

Lijekovi koji DOKAZANO mogu spriječiti infarkt, moždani udar i rak

Lijekovi koji DOKAZANO mogu spriječiti infarkt, moždani udar i rak

Aspirin

UČINAK

Štiti od polipa i raka debelog crijeva, a dugoročno vjerojatno smanjuje rizik od svih (solidnih) tumora. Štiti od začepljenja arterija.

DOZA

Za rak: Aspirin, Brufen, Voltaren ili sl.

Za infarkt i moždani udar (KVB):

- 1X dnevno (min 75 g/dan) ako je 5-godišnji

- rizik za kardiovaskularnu bolest (KVB)≥3%

Kalcij i Vitamin D

UČINAK

Štite od raka debelog crijeva. Kalcij je povezan sa smanjenim rizikom od svih rakova kod žena, dok kod muškaraca nije dokazano.

DOZA

U hrani +/ili u dodacima na dan:

  • 1200 mg kalcija (elementarnog)
  • Visoki unos kalcija > 2000 mg/dan povećava rizik od raka prostate!
  • najmanje 800 IU Vitamina D

Metformin-lijek za dijabates (Siofor/Belformin..)

UČINAK

Štiti od raka gušterače, jetre i ev. crijeva, dojke i prostate (osobito kod pozitivne obiteljske anamneze)

DOZA

1-2 X dnevno uz obrok 500-1000 mg

Finesterid(Proscar/dutasterid)

UČINAK
Smanuje rizik za rak prostate

DOZA

1x dn 2-4 mg

Vitamin B9 (Folati)

UČINAK

Smanjuje rizik za rak dojke i debelog crijeva, naročito kod redovitog konzumiranja alkohola te raka pluća (samo kod pušača)

Vitamin B6

UČINAK

Možda štiti od raka pluća i debelog crijeva

Statini (lijekovi za snižavanje masnoća u krvi)

UČINAK

Možda smanjuju rizik za rak prostate

Ovdje prikazani uzroci bolesti, simptomi i medicinske procedure su obično povezani s naslovnom temom. Porazgovarajte sa svojim liječnikom ili drugim zdravstvenim djelatnikom da biste dobili točnu dijagnozu i objašnjenje procedura i njihovih komplikacija.

Ove generalizirane informacije ograničeni su sažetak informacija o dijagnozi, liječenju i/ili lijekovima. Nisu zamišljene kao sveobuhvatne i trebale bi se koristiti isključivo kao alat za pomoć u razumijevanju i/ili procjeni potencijalnih dijagnostičkih mogućnosti i mogućnosti liječenja. Ovdje nisu uključene sve informacije o stanjima, tretmanima, lijekovima, nuspojavama ili rizicima koji se mogu odnositi na određenog pacijenta. Nisu namijenjene da budu medicinski savjet ili zamjena za medicinski savjet, dijagnozu ili liječenje koje određuje liječnik ili drugi zdravstveni djelatnik na temelju pregleda i procjene specifičnih i jedinstvenih okolnosti pacijenta. Pacijenti moraju razgovarati s liječnikom ili drugim pružateljem zdravstvenih usluga zbog potpune informacije o svom zdravlju, medicinskim pitanjima i mogućnostima liječenja, uključujući sve rizike ili dobrobiti u vezi s upotrebom lijekova. Ove informacije ne predstavljaju nikakve postupke, tretmane ili lijekove kao sigurne, učinkovite ili odobrene za liječenje određenog pacijenta. Pupillam Poliklinika, Pupillam doo za zdravstvene djelatnosti i Pupillam Nova se odriču bilo kakvog jamstva ili odgovornosti u vezi s ovim informacijama ili njihovom upotrebom. Korištenje ovih informacija regulirano je Uvjetima korištenja, dostupnima na Uvjeti korištenja - ugovor za korisnike web-a s Pupillam Poliklinika

Pošalji upit
Dogovorite pregled ili nam postavite pitanje
© Pupillam - Sva prava pridržana
|
Izrada web stranica - Fer Projekt