facebook script
Naslovna Blog

Prevencija ponavljajućih kalcijevih kamenaca

Prevencija ponavljajućih kalcijevih kamenaca

SAŽETAK I PREPORUKE

uptodate 2020.g.

  • Prevencija ponavljajućih kalcijevih kamenaca (koji se uglavnom sastoje od kalcijevog oksalata) usmjerena je na smanjenje koncentracije litogenih faktora (kalcija i oksalata) i na povećanje koncentracije inhibitora stvaranja kamena, poput citrata. Postizanje ovih ciljeva može zahtijevati i izmjenu prehrane (uključujući povećani unos tekućine) i primjenu odgovarajućih lijekova. Metabolička procjena na početku i tijekom praćenja pomoći će vam u odabiru optimalnog režima prevencije.
  • Različite prehrambene modifikacije i terapije lijekovima mogu smanjiti vjerojatnost recidiva kamenja kalcijevog oksalata. S gledišta prehrane, osiguravanje adekvatnog unosa prehrambenih kalcija kao i povećanje unosa tekućine, kalija i fitata i smanjenje unosa oksalata, životinjskih proteina, saharoze, fruktoze, natrija, dodatnog kalcija i dodatnog vitamina C može biti koristan. (Pogledajte „Promjena prehrane“ gore.)
  • Među onima koji imaju kamenje s kalcijevim oksalatom (najčešći tip kamenaca- više od 80%), terapija lijekovima je indicirana ako se nastavi nastavak stvaranja kamena ili ako nema dovoljno poboljšanja u kemijskim parametrima mokraće, unatoč pokušajima modificiranja prehrane tijekom razdoblja od tri do šest mjeseci. Cilj terapije je spriječiti daljnje taloženje kalcijevog oksalata. Budući da se otapanje već postojećeg kalcijevog kamenja ne događa, prolazak postojećeg kamena ne mora nužno odražavati terapijski neuspjeh kod pacijenta za kojeg se zna da ima bubrežne kamence prije početka terapije. Početna terapija lijekovima varira s prisutnom poremećajem metabolizma.
  • 24-satni urin važan je dio početne procjene i vodi preporuke za prevenciju. Reakcija na dijetetsku ili terapiju lijekovima prati se ponovljenim 24-satnim uzimanjem urina. Cilj terapije je poništiti abnormalnosti otkrivene tijekom početnog obrađivanja (npr. mali volumen urina, visok kalcij u urinu, visoki oksalat u urinu i malo citrata u urinu). Rutinski se uzima 24-satno prikupljanje urina u šest do osam tjedana nakon što je terapija započela za procjenu učinka intervencije. Druga komponenta praćenja je periodično rtg snimanje. Ograničavanje izlaganja zračenju je važno jer su pojedinci s kamenjem koji se ponavljaju podvrgnuti višestrukim postupcima snimanja u vrijeme akutnih kamenih događaja.

Glavni čimbenici rizika za bubrežne kamenca

  • povišeni kalcij u urinu
  • povišeni oksalat mokraće
  • sniženi citrati u urinu
  • manji volumen urina
  • dijetalni faktori, uključujući niži unos tekućine, kalcija, kalija i fitata i veći unos oksalata, natrija, saharoze, fruktoze i bezalkoholnih životinjskih proteina
  • medicinska stanja, uključujući primarni hiperparatiroidizam, pretilost, giht, dijabetes i medularni spužvasti bubreg

Stupanj navedenih faktora rizika koji doprinose nastanku kamenaca razlikuje se u različitim populacijama. Važno je također shvatiti da su definicije „nenormalnih“ pomalo proizvoljne i da rizik od stvaranja kamena počinje povećavati čak i u onom što se tradicionalno smatra „normalnim“ rasponom.


Ovdje prikazani uzroci bolesti, simptomi i medicinske procedure su obično povezani s naslovnom temom. Porazgovarajte sa svojim liječnikom ili drugim zdravstvenim djelatnikom da biste dobili točnu dijagnozu i objašnjenje procedura i njihovih komplikacija.

Ove generalizirane informacije ograničeni su sažetak informacija o dijagnozi, liječenju i/ili lijekovima. Nisu zamišljene kao sveobuhvatne i trebale bi se koristiti isključivo kao alat za pomoć u razumijevanju i/ili procjeni potencijalnih dijagnostičkih mogućnosti i mogućnosti liječenja. Ovdje nisu uključene sve informacije o stanjima, tretmanima, lijekovima, nuspojavama ili rizicima koji se mogu odnositi na određenog pacijenta. Nisu namijenjene da budu medicinski savjet ili zamjena za medicinski savjet, dijagnozu ili liječenje koje određuje liječnik ili drugi zdravstveni djelatnik na temelju pregleda i procjene specifičnih i jedinstvenih okolnosti pacijenta. Pacijenti moraju razgovarati s liječnikom ili drugim pružateljem zdravstvenih usluga zbog potpune informacije o svom zdravlju, medicinskim pitanjima i mogućnostima liječenja, uključujući sve rizike ili dobrobiti u vezi s upotrebom lijekova. Ove informacije ne predstavljaju nikakve postupke, tretmane ili lijekove kao sigurne, učinkovite ili odobrene za liječenje određenog pacijenta. Pupillam Poliklinika, Pupillam doo za zdravstvene djelatnosti i Pupillam Nova se odriču bilo kakvog jamstva ili odgovornosti u vezi s ovim informacijama ili njihovom upotrebom. Korištenje ovih informacija regulirano je Uvjetima korištenja, dostupnima na Uvjeti korištenja - ugovor za korisnike web-a s Pupillam Poliklinika

Pošalji upit
Dogovorite pregled ili nam postavite pitanje
© Pupillam - Sva prava pridržana
|
Izrada web stranica - Fer Projekt