facebook script
Naslovna Blog

Priprema pacijenta za kolonoskopiju

Priprema pacijenta za kolonoskopiju

Priprema crijeva za kolonoskopiju (sredstvo za čišćenje kao npr. Plenvu, Citrafleet, Moviprep, i sl.)

Kolonoskopija ujutro (prije 12 sati)

Sredstvo za čišćenje podijeliti u dvije doze i popiti ih popodne i navečer u razmaku od minimum 5 sati.

Kolonoskopija poslije podne (nakon 12 sati)

Sredstvo za čišćenje podijeliti u dvije doze i popiti: 1. dozu - 10 sati prije pretrage a 2. dozu - 5 sati prije pretrage.

Hrana i piće

Pet dana prije kolonoskopije ne jesti hranu bogatu vlaknima (voće, povrće i žitarice).

Ne uzimati tekućine crvene boje. Na dan prije pregleda piti samo bistre tekućine: voda, bistra juha, kavu ili čaj, voćni sokovi...

Osam sati prije kolonoskopije ne uzimati hranu na usta (osim ako je potrebno uzeti neke lijekove za srce (i sl.) s nekoliko gutljaja vode)

Dva sata prije kolonoskopije ne piti tekućinu

Lijekovi - upute prije kolonoskopije

Svi lijekovi se mogu nastaviti uzimati s malim gutljajem vode i na dan kolonoskopije, osim:

Željezo (Ferrum, Heferol, i sl.) prestati uzimati najmanje pet dana prije kolonoskopije.

Lijekovi za antikoagulaciju

Savjetujte se sa svojim liječnikom koji je propisao antikoagulantnu terapiju (izabrani obiteljski liječnik, kardiolog, neurolog,…) prije prekida terapije.

Zbog mogućnosti krvarenja u slučaju da se kod kolonoskopije otkrije polip i ukloni ga se, u pravilu se prekida terapija na način:

1. MARTEFARIN – Prestati uzimati PET dana prije pretrage, a nastaviti isti dan navečer nakon kolonoskopije ako je tom prilikom učinjena polipektomija. Dan prije kolonoskopije napraviti INR čija vrijednost mora biti manja od 1.5

2. XARELTO, PRADAXA, ROTEAS, ELIQUIS, i sl… – Prestati uzimati DVA dana prije pretrage, a nastaviti DVA dana nakon kolonoskopije ako je tom prilikom učinjena polipektomija.

Aspirin i nesteroidni protuupalni lijekovi (Brufen, Voltaren, i sl.) u standardnim dozama mogu se sigurno nastaviti uzimati u bolesnika koji imaju kolonoskopiju.

Ovdje prikazani uzroci bolesti, simptomi i medicinske procedure su obično povezani s naslovnom temom. Porazgovarajte sa svojim liječnikom ili drugim zdravstvenim djelatnikom da biste dobili točnu dijagnozu i objašnjenje procedura i njihovih komplikacija.

Ove generalizirane informacije ograničeni su sažetak informacija o dijagnozi, liječenju i/ili lijekovima. Nisu zamišljene kao sveobuhvatne i trebale bi se koristiti isključivo kao alat za pomoć u razumijevanju i/ili procjeni potencijalnih dijagnostičkih mogućnosti i mogućnosti liječenja. Ovdje nisu uključene sve informacije o stanjima, tretmanima, lijekovima, nuspojavama ili rizicima koji se mogu odnositi na određenog pacijenta. Nisu namijenjene da budu medicinski savjet ili zamjena za medicinski savjet, dijagnozu ili liječenje koje određuje liječnik ili drugi zdravstveni djelatnik na temelju pregleda i procjene specifičnih i jedinstvenih okolnosti pacijenta. Pacijenti moraju razgovarati s liječnikom ili drugim pružateljem zdravstvenih usluga zbog potpune informacije o svom zdravlju, medicinskim pitanjima i mogućnostima liječenja, uključujući sve rizike ili dobrobiti u vezi s upotrebom lijekova. Ove informacije ne predstavljaju nikakve postupke, tretmane ili lijekove kao sigurne, učinkovite ili odobrene za liječenje određenog pacijenta. Pupillam Poliklinika, Pupillam doo za zdravstvene djelatnosti i Pupillam Nova se odriču bilo kakvog jamstva ili odgovornosti u vezi s ovim informacijama ili njihovom upotrebom. Korištenje ovih informacija regulirano je Uvjetima korištenja, dostupnima na Uvjeti korištenja - ugovor za korisnike web-a s Pupillam Poliklinika

Pošalji upit
Dogovorite pregled ili nam postavite pitanje
© Pupillam - Sva prava pridržana
|
Izrada web stranica - Fer Projekt