facebook script
Naslovna Blog

Zadar ima centar za rano otkrivanje karcinoma dojke

Zadar ima centar za rano otkrivanje karcinoma dojke

Od sumnje na karcinom do dijagnoze i početka liječenja u najkraćem vremenskom roku

U Zadru je u studenom 2022. otvorena Pupillam poliklinika koja se etablirala i kao vrhunski centar za rano otkrivanje karcinoma dojke na jadranskoj obali i šire.

Karcinom dojke je najrašireniji maligni tumor i prvi uzrok smrti od malignih bolesti kod žena. Najčešće se otkriva napipavanjem kvržice na dojci prilikom samopregleda ili na redovnom pregledu mamografije.

Koji god bio način pronalaska „sumnjive“ kvržice, od iznimne su važnosti neposredni sljedeći koraci te brzina kojom će se oni odvijati.

Najbrži put od prve sumnje do početka liječenja

Prvi korak nakon pronalaska kvržice nakon mamografije je ultrazvučni pregled koji se u Pupillam poliklinici obavlja pomoću uređaja najnovije tehnologije i visoke kvalitete, a pacijenta pregledavaju specijalizirani radiolozi za dojku koji s velikom sigurnošću mogu postaviti sumnju da se radi o malignoj tvorbi.

Već je isti tjedan moguće izvršiti sljedeći, drugi korak, a to je core biopsija kojom se uzima uzorak tkiva za patološku analizu, a koju izvode vrsni radiolozi prof. dr. sc. Gordana Ivanac iz KB Dubrava te prof. dr. sc. Zoran Brnić iz KB Sestre Milosrdnice.
Ti uzorci se isti dan šalju na patologiju u KB Merkur u Zagrebu gdje ih pregledavaju stručnjaci u timu profesora Slavka Gašparova. To je ujedno i treći korak kojom se konačno isključuje ili potvrđuje radi li se o karcinomu i o kojoj vrsti je riječ.

prof. dr. sc. Gordana Ivanac
prof. dr. sc. Gordana Ivanac

Četvrti korak je magnetna rezonancija na magnetu najnovije generacije (Siemens) uz korištenje specijalizirane ovojnice za dojke (tzv. dedicated breast coil), kako bi se dobila najveća moguća kvaliteta slike.

Nalazom magnetne rezonancije može se identificirati i potencijalna dodatna bolest, odnosno eventualno prisustvo karcinoma i u drugoj dojci. Nalaze putem telemedicine u roku od tri dana očitavaju isti radiolozi koji su radili i core biopsiju, a to su profesori Ivanac i Brnić iz klinika u Zagrebu.

Pacijent u svega nekoliko dana ima nalaze ultrazvuka, core biopsije (patologije) i magnetne rezonancije i s tim nalazima odlazi onkologu i torakalnom kirurgu koji odmah mogu odrediti vrstu terapije i započeti liječenje. Suočavanje s teškom dijagnozom izuzetno je potresno za svakoga, a na ovaj se način uvelike smanjuje stres i neizvjesnost čekanja.

Suradnja s Općom bolnicom Zadar

Opća bolnica Zadar ima razvijenu kvalitetnu skrb u sljedeća, završna 3 koraka zbrinjavanja pacijenta s karcinomom dojke: procjena proširenosti karcinoma (nuklearna medicina), kemoterapija/hormonska terapija (onkologija) i kirurško liječenje tumora (torakalna kirurgija).
Poliklinika Pupillam ima izvrsnu suradnju s Općom bolnicom Zadar te sa specijalistima za bolesti dojke iz kliničkih bolnica u Zagrebu što omogućuje brzu i kvalitetnu skrb pacijenta u svim koracima dijagnosticiranja i liječenja.

Brzina uspostave dijagnoze spašava živote

Unutar nekoliko tjedana od prve sumnje na karcinom, moguće je doći do svih potrebnih nalaza i započeti liječenje.
Na vrijeme otkriven karcinom dojke je danas praktički izlječiva bolest (tumor veličine do 1 cm izlječiv je u 98% slučajeva!), a tome najviše doprinosi postavljanje dijagnoze u ranijim stadijima bolesti i sve veće mogućnosti liječenja. Poliklinika Pupillam, sa svojim vrhunskim liječnicima te uređajima visoke kvalitete, postaje svojim pacijentima važan saveznik u toj presudnoj borbi

Pošalji upit
Dogovorite pregled ili nam postavite pitanje
© Pupillam - Sva prava pridržana
|
Izrada web stranica - Fer Projekt