facebook script
Naslovna Bolest Gastritis

Gastritis

O bolesti

Gastritis je opći izraz za skupinu bolesnih stanja s jednom zajedničkom poveznicom: Upala sluznice želuca.

Gastritis se može pojaviti iznenada (akutni gastritis) ili se s vremenom polako (kronični gastritis). U nekim slučajevima gastritis može dovesti do čireva i povećanog rizika od raka želuca. Za većinu ljudi, međutim, gastritis nije ozbiljan i brzo se poboljšava liječenjem.

Znakovi i simptomi gastritisa uključuju:

 • Bolovi u obliku žarenja, peckanja, pritiska (probavne smetnje) u gornjem dijelu trbuha koji se mogu nakon jela poboljšati ili pogoršati
 • Mučnina
 • Povraćanje
 • Osjećaj sitosti u gornjem dijelu trbuha nakon jela

Gastritis ponekad ne uzrokuje nikakve simptome.

Gastritis

Dijagnoza

Gastritis je upala sluznice želuca. Upala je najčešće je posljedica infekcije bakterijom Helicobacter Pylori koja uzrokuje većinu čireva na želucu ili prečeste upotrebe lijekova za ublažavanje boli (Aspirin, Brufen, Voltaren, Ketonal i sl.). Konzumiranje previše alkohola također može uzorkovati ili pogoršati gastritis.

Slabosti ili ozljeda barijere obložene sa sluzi koja štiti stijenku želuca, omogućuje želučanoj kiselini da ošteti sluznicu želuca. Brojne bolesti i stanja mogu povećati rizik od gastritisa, uključujući upalna stanja kao što je Crohnova bolest.

Čimbenici rizika

Čimbenici koji povećavaju rizik od gastritisa uključuju:

 • Bakterijska infekcija. Iako je infekcija Helicobacter pylori među najraširenijim infekcijama među ljudima svih dijelova svijeta, samo neki ljudi s infekcijom razvijaju gastritis ili druge poremećaje gornjeg dijela probavnog sustava. Liječnici vjeruju da bi ta osjetljivost na bakteriju mogla biti nasljedna ili bi mogla biti uzrokovana načinom života, poput pušenja i prehrane.
 • Redovita uporaba sredstava za ublažavanje boli. Sredstva za ublažavanje boli koja se obično nazivaju nesteroidnim protuupalnim lijekovima (NSAIDS) - kao što su ibuprofen (Brufen), dikolofenak (Voltaren), ketoprofen (Ketonal), naproksen natrij (Nalgesin) i drugih, mogu uzrokovati akutni i kronični gastritis. Redovito korištenje ovih sredstava za ublažavanje boli ili uzimanje previše ovih lijekova može oštetiti neophodnu zaštitu sluznice želuca.
 • Starija dob. Starije odrasle osobe imaju povećan rizik od gastritisa jer se sluznica želuca s godinama razrjeđuje i zato što starije odrasle osobe imaju veću vjerojatnost da imaju infekciju H. pylori ili autoimune poremećaje od mlađih ljudi.
 • Prekomjerna konzumacija alkohola. Alkohol može iritirati i oštetiti sluznicu želuca, što želudac čini ranjivijim na probavne enzime i kiselinu. Prekomjerna konzumacija alkohola vjerojatno će uzrokovati akutni gastritis.
 • Stres. Teški stres zbog velikih operacija, ozljeda, opeklina ili teških infekcija može uzrokovati akutni gastritis.
 • Liječenje raka. Kemoterapijski lijekovi ili zračenje mogu povećati rizik od gastritisa.
 • Vaše tijelo napada stanice u želucu. Tzv. autoimuni gastritis, ova vrsta gastritisa nastaje kada vaše tijelo napada stanice koje čine sluznicu želuca. Ova reakcija može istrošiti zaštitnu barijeru vašeg želuca.
 • Autoimuni gastritis češći je kod osoba s drugim autoimunim poremećajima, uključujući Hashimotovu bolest i dijabetes tipa 1. Autoimuni gastritis također može biti povezan s nedostatkom vitamina B-12.
 • Druge bolesti i stanja. Gastritis može biti povezan s drugim medicinskim stanjima, uključujući HIV/AIDS, Crohnovu bolest, celijakiju, sarkoidozu i parazitske infekcije.

Komplikacije

Ako se ne liječi, gastritis može dovesti do čira na želucu i krvarenja u želucu. Rijetko neki oblici kroničnog gastritisa mogu povećati rizik od raka želuca, pogotovo ako imate opsežno stanjivanje sluznice želuca i promjene u stanicama sluznice.

Obavijestite svog liječnika ako se vaši znakovi i simptomi ne poboljšavaju unatoč liječenju gastritisa.

Kada posjetiti liječnika

Kod probavnih smetnji i iritacije želuca. U većini slučajeva probavne smetnje su kratkotrajne i ne zahtijevaju medicinsku skrb. Obratite se svom liječniku ako imate znakove i simptome gastritisa tjedan dana ili duže.

Odmah potražite liječničku pomoć ako imate jake bolove, povraćanje kod kojeg ne možete zadržati hranu u želucu ili ako osjećate vrtoglavicu ili omaglicu. Obavijestite svog liječnika ako se vaša nelagoda u želucu pojavi nakon uzimanja lijekova, posebno aspirina ili drugih lijekova za ublažavanje boli.

Ako povraćate krv, imate krv u stolici ili imate stolice koje izgledaju crno, odmah posjetite svog liječnika kako biste utvrdili uzrok.

Iako će vaš liječnik vjerojatno posumnjati na gastritis nakon razgovora s vama o vašoj bolesti i nakon pregleda, možete napraviti jedan ili više testova i pregleda kako biste odredili točan uzrok.

 • Testovi za H. pylori. Vaš liječnik može preporučiti testove u stolici (dostupno na teret HZZP) ili izdisajni test - kako bi se utvrdilo imate li prisutnu bakteriju H. pylori. Za izdisajni test popijete malu čašu bistre, neukusne tekućine koja sadrži radioaktivni ugljik. H. pylori bakterije razgrađuju testnu tekućinu u želucu. Kasnije puhnete u vrećicu, koja je zatim zapečaćena. Ako ste zaraženi S. pylori, vaš uzorak daha će sadržavati radioaktivni ugljik.
 • Gastroskopija (endoskopija). Tijekom endoskopije vaš liječnik prolazi fleksibilnu cijev opremljenu lećom (endoskopom) niz grlo i u jednjak, želudac i tanko crijevo. Koristeći endoskop, vaš liječnik traži znakove upale. Ovisno o vašoj dobi i povijesti bolesti, vaš liječnik to može preporučiti kao prvi test umjesto testiranja na H. pylori.

Ako se pronađe sumnjivo područje, vaš liječnik može ukloniti male uzorke tkiva (biopsiju) radi laboratorijskog pregleda. Biopsija također može identificirati prisutnost H. pylori u sluznici želuca.

Gastritis

Liječenje

Liječenje gastritisa ovisi o specifičnom uzroku. Akutni gastritis uzrokovan nesteroidnim protuupalnim lijekovima ili alkoholom može se ublažiti prestankom uporabe tih tvari.

Lijekovi koji se koriste za liječenje gastritisa uključuju:

 • Antibiotski lijekovi za uništavanje Helicobacter pylori. Za H. pylori u probavnom traktu, liječnik može preporučiti kombinaciju antibiotika. U regijama, kao što je i Hrvatska, gdje je velika vjerojatnost da je H. Pylori bakterija otporna na klatromicin (najčešći antibiotik koji se davao protiv H. Pylori), daje se kombinacija antibiotika kao što su: doksiciklin (Doksiciklin) i metronidazol (Medazol), Takva terapija se uzima u pravilu 10 ili 14 dana, zajedno s lijekovima za blokiranje proizvodnje kiseline u želucu (tzv. IPP lijekovi – Emanera, Ares, Zoltex, Zipantola, itd.), te sa bizmutom (Ulcamed) . Nakon liječenja, potrebno je nakon perioda od 2-3 tjedna ponoviti test na H. pylori kako bi bili sigurni da je uništena.
 • Lijekovi koji blokiraju proizvodnju kiseline i potiču zacjeljivanje. Inhibitori protonske pumpe (IPP) smanjuju kiselinu blokiranjem djelovanja dijelova stanica koje proizvode kiselinu. Dugotrajna uporaba inhibitora protonske pumpe, osobito u visokim dozama, može povećati rizik od prijeloma kuka, zgloba i kralježnice. Pitajte svog liječnika može li dodatak kalcija smanjiti taj rizik.
 • Lijekovi za smanjenje proizvodnje kiseline. Blokatori kiselina - koji se nazivaju i blokatori histamina (H-2) - smanjuju količinu kiseline koja se ispušta u vaš probavni trakt, što ublažava bol u gastritisu i potiče zacjeljivanje. Jedan od predstavnika te grupe lijekova je famotidin (Famosan).
 • Lijekovi koji neutraliziraju želučanu kiselinu. Vaš liječnik može uključiti antacid u vaš režim lijekova. Antacidi neutraliziraju postojeću želučanu kiselinu i mogu pružiti brzo ublažavanje boli. Nuspojave mogu uključivati zatvor ili proljev, ovisno o glavnim sastojcima. Oni pomažu kod trenutnog ublažavanja simptoma, ali se općenito ne koriste kao primarni tretman. Inhibitori protonske pumpe i blokatori kiseline učinkovitiji su i imaju manje nuspojava.

Životni stil i kućni lijekovi

Možete olakšati simptome gastritisa ako:

 • Izbjegavajte alkohol. Alkohol iritira sluznicu želuca.
 • Razmislite o promjeni sredstava za ublažavanje boli. Ako koristite sredstva za ublažavanje boli koja povećavaju rizik od gastritisa, pitajte svog liječnika može li vam paracetamol (Lekadol) biti opcija. Manje je vjerojatno da će ovaj lijek pogoršati vaš želučani problem.

Priprema za razgovor s liječnikom

Započnite zakazivanjem sastanka sa svojim obiteljskim liječnikom. Ako vaš liječnik sumnja na gastritis, možete biti upućeni specijalistu za probavne smetnje (gastroenterolog). Ili direktno sami tražite pregled kod gastroenterologa.

Što možete učiniti

 • Raspitajte se kod zdravstvenog osoblja Pupillama kakva je priprema prije pregleda. Kada zakažete pregled, pitajte postoji li nešto što trebate učiniti unaprijed, poput ograničavanja prehrane.
 • Zapišite simptome na koje nailazite, uključujući sve koji se mogu činiti nepovezanima s razlogom zbog kojeg ste zakazali sastanak.
 • Zapišite ključne osobne podatke, uključujući velike stresove ili nedavne životne promjene.
 • Napravite popis svih lijekova (ili ih donesite sa sobom), vitamina ili dodataka koje uzimate.
 • Razmislite o tome da povedete nekoga sa sobom. Netko tko vas prati možda se sjeti nečega što ste propustili ili zaboravili.
 • Zapišite pitanja koja ćete postaviti svom liječniku.

Priprema popisa pitanja pomoći će vam da maksimalno iskoristite svoje vrijeme sa svojim liječnikom. Za gastritis, neka osnovna pitanja koja trebate postaviti svom liječniku uključuju:

 • Što vjerojatno uzrokuje moje simptome ili stanje?
 • Trebam li se testirati na H. pylori ili mi treba gastroskopija?
 • Može li neki od mojih lijekova uzrokovati moje stanje?
 • Koji su drugi mogući uzroci mojih simptoma ili stanja?
 • Koje testove trebam?
 • Je li moje stanje vjerojatno privremeno ili kronično?
 • Koji je najbolji način za liječenje mojih simptoma?
 • Koje su alternative primarnom pristupu koji predlažete?
 • Imam i druga zdravstvena stanja. Kako ih najbolje mogu najbolje liječiti zajedno?
 • Postoje li ograničenja kojih se moram pridržavati?
 • Trebam li posjetiti nekog drugog liječnika specijalistu?
 • Postoji li generička alternativa lijeku koji propisujete?
 • Postoje li brošure ili drugi tiskani materijal koji mogu uzeti? Koje web stranice preporučujete?
 • Što će odrediti trebam li zakazati daljnji posjet?

  Ne ustručavajte se postavljati druga pitanja.

  Što očekivati od svog liječnika

  Liječnik će vam vjerojatno postaviti brojna pitanja, uključujući:

  • Koji su vaši simptomi?
  • Koliko su teški vaši simptomi? Biste li opisali bol u trbuhu kao blago neugodnu ili goruću?
  • Jesu li vaši simptomi bili kontinuirani ili povremeni?
  • Čini li se da išta, poput konzumiranja određene hrane, pogoršava vaše simptome?
  • Čini li se da išta, poput konzumiranja određene hrane ili uzimanja antacida
  • Osjećate li mučninu ili povraćanje?
  • Jeste li nedavno smršavili?
  • Koliko često uzimate sredstva za ublažavanje boli, poput aspirina, ibuprofena ili sl.?
  • Koliko često pijete alkohol i koliko pijete?
  • Kako biste ocijenili razinu stresa?
  • Jeste li primijetili crnu stolicu ili krv u stolici?
  • Jeste li ikada imali čir?


   Što možete učiniti u međuvremenu

   Prije imenovanja izbjegavajte piti alkohol i jesti hranu koja kao da iritira vaš želudac, poput onih koje su začinjene, kisele, pržene ili masne. Ali razgovarajte sa svojim liječnikom prije nego što prestanete uzimati bilo kakve lijekove na recept koje uzimate.

   Ovdje prikazani uzroci bolesti, simptomi i medicinske procedure su obično povezani s naslovnom temom. Porazgovarajte sa svojim liječnikom ili drugim zdravstvenim djelatnikom da biste dobili točnu dijagnozu i objašnjenje procedura i njihovih komplikacija.

   Ove generalizirane informacije ograničeni su sažetak informacija o dijagnozi, liječenju i/ili lijekovima. Nisu zamišljene kao sveobuhvatne i trebale bi se koristiti isključivo kao alat za pomoć u razumijevanju i/ili procjeni potencijalnih dijagnostičkih mogućnosti i mogućnosti liječenja. Ovdje nisu uključene sve informacije o stanjima, tretmanima, lijekovima, nuspojavama ili rizicima koji se mogu odnositi na određenog pacijenta. Nisu namijenjene da budu medicinski savjet ili zamjena za medicinski savjet, dijagnozu ili liječenje koje određuje liječnik ili drugi zdravstveni djelatnik na temelju pregleda i procjene specifičnih i jedinstvenih okolnosti pacijenta. Pacijenti moraju razgovarati s liječnikom ili drugim pružateljem zdravstvenih usluga zbog potpune informacije o svom zdravlju, medicinskim pitanjima i mogućnostima liječenja, uključujući sve rizike ili dobrobiti u vezi s upotrebom lijekova. Ove informacije ne predstavljaju nikakve postupke, tretmane ili lijekove kao sigurne, učinkovite ili odobrene za liječenje određenog pacijenta. Pupillam Poliklinika, Pupillam doo za zdravstvene djelatnosti i Pupillam Nova se odriču bilo kakvog jamstva ili odgovornosti u vezi s ovim informacijama ili njihovom upotrebom. Korištenje ovih informacija regulirano je Uvjetima korištenja, dostupnima na Uvjeti korištenja - ugovor za korisnike web-a s Pupillam Poliklinika

   Pošalji upit
   Dogovorite pregled ili nam postavite pitanje
   Pretražite simptome i stanja.
   © Pupillam - Sva prava pridržana
   |
   Izrada web stranica - Fer Projekt