facebook script
Naslovna Bolest Kronična rana (ulkus) na nozi

Kronična rana (ulkus) na nozi

O bolesti

Kronična rana (ulkus, čir) na nozi se može definirati kao duboki defekt kože koja je fiziološki oštećena zbog poremećaja ciklusa zacjeljivanja rane.

Najčešći uzroci ulkusa na nogama su: venska insuficijencija (oslabljeni venski protok), arterijska insuficijencija (oslabljeni arterijski protok) i neuropatija (oštećenje perifernih živaca). Nešto rjeđi uzroci su: ozljede, infekcije, vaskulopatije, pyoderma gangrenosum (PG), panikulitis, maligne bolesti, lijekovi i ugrizi pauka.

Ulkusi venske insuficijencije se nalaze na potkoljenici, osobito u blizini medijalnih ili lateralnih malleola (gležnjevi), uz znakove kronične venske bolesti kao što su edem, varikoziteti (proširene vene), taloženje hemosiderina ili stazni dermatitis. Venski ulkusi obično su plitki s nepravilnim rubovima i žutim, fibrinoznim naslagama koje ih prekrivaju.

Kronična rana (ulkus) na nozi

Ulkusi arterijske insuficijencije su bolni, dobro ograničeni ulkusi "izbušenog" izgleda koji se nalaze na nožnim prstima ili mjestima pritiska. Povezani klinički nalazi mogu uključivati ​​sjajnu kožu, lokalni gubitak kose, smanjeni puls i suhu gangrenu.

Neuropatski ulkusi uključuju bezbolne, "izbušene" ulkuse koji se pojavljuju na točkama pritiska, obično na stopalu ili peti. Okolni kalus je čest. Pacijenti s dijabetičkom neuropatijom također mogu imati pandže, neuropatsku (Charcotovu) artropatiju i smanjeno znojenje stopala što rezultira suhim, ljuskavim stopalima.

Liječenje

  • Lokalna njega kroničnih rana uključuje debridman (kirurška obrada rubova rane) i odgovarajuće previjanje rane. Lokalno liječenje također treba biti usmjereno na rješavanje najzahtjevnijih kroničnih problema s ranom koji fizički i emocionalno utječu na pacijenta, kao što su neugodni mirisi, krvarenje, svrbež, višak eksudata, bol i minimiziranje infekcije. Ponekad pri zacjeljivanju rana može pomoći ​​terapija rane negativnim tlakom i hiperbarična terapiju kisikom, pod uvjetom da nema kontraindikacija za njihovu uporabu.
  • Kirurško zbrinjavanje – općenito, kirurška intervencija može biti potrebna za liječenje infekcije, rješavanje svih temeljnih čimbenika koji pridonose stanju kronične rane (npr. koštani deformiteti, strano tijelo, biomehanička nestabilnost) i priprema ležišta rane za naknadno pokrivanje, što može zahtijevati ponovljene postupke i ponekad kiruršku revaskularizaciju.
  • Ograničene kronične rane mogu biti podložne za potpuno zatvaranje (šavovima), pod uvjetom da nema minimalne napetosti kože.
  • Veće ili kompliciranije rane mogu zahtijevati presađivanje kože ili prekrivanje režnja kože/mišića.
  • Nakon što se kronična rana zatvori ili prekrije, potrebno je kliničko praćenje i nadzor rane. Rane se mogu ponovno pojaviti nakon početnog zacjeljivanja, osobito u visokorizičnim populacijama, kao što su pacijenti s dijabetičkim ranama stopala. Kako bi se spriječio recidiv, važno je riješiti čimbenike koji su bili odgovorni za razvoj rane.

Ovdje prikazani uzroci bolesti, simptomi i medicinske procedure su obično povezani s naslovnom temom. Porazgovarajte sa svojim liječnikom ili drugim zdravstvenim djelatnikom da biste dobili točnu dijagnozu i objašnjenje procedura i njihovih komplikacija.

Ove generalizirane informacije ograničeni su sažetak informacija o dijagnozi, liječenju i/ili lijekovima. Nisu zamišljene kao sveobuhvatne i trebale bi se koristiti isključivo kao alat za pomoć u razumijevanju i/ili procjeni potencijalnih dijagnostičkih mogućnosti i mogućnosti liječenja. Ovdje nisu uključene sve informacije o stanjima, tretmanima, lijekovima, nuspojavama ili rizicima koji se mogu odnositi na određenog pacijenta. Nisu namijenjene da budu medicinski savjet ili zamjena za medicinski savjet, dijagnozu ili liječenje koje određuje liječnik ili drugi zdravstveni djelatnik na temelju pregleda i procjene specifičnih i jedinstvenih okolnosti pacijenta. Pacijenti moraju razgovarati s liječnikom ili drugim pružateljem zdravstvenih usluga zbog potpune informacije o svom zdravlju, medicinskim pitanjima i mogućnostima liječenja, uključujući sve rizike ili dobrobiti u vezi s upotrebom lijekova. Ove informacije ne predstavljaju nikakve postupke, tretmane ili lijekove kao sigurne, učinkovite ili odobrene za liječenje određenog pacijenta. Pupillam Poliklinika, Pupillam doo za zdravstvene djelatnosti i Pupillam Nova se odriču bilo kakvog jamstva ili odgovornosti u vezi s ovim informacijama ili njihovom upotrebom. Korištenje ovih informacija regulirano je Uvjetima korištenja, dostupnima na Uvjeti korištenja - ugovor za korisnike web-a s Pupillam Poliklinika

Pošalji upit
Dogovorite pregled ili nam postavite pitanje
Pretražite simptome i stanja.
© Pupillam - Sva prava pridržana
|
Izrada web stranica - Fer Projekt