facebook script
Naslovna Članak

Magnetska rezonancija srca sada i u Pupillam poliklinici

Magnetska rezonancija srca sada i u Pupillam poliklinici

Koliko je važna suradnja kardiokirurga i kardiologa za pacijente kojima je neophodan kirurški zahvat na srcu?

Neovisno radi li se o transplantaciji srca ili operaciji koronarnih žila, valvula ili sl., važno je naglasiti da uvijek mora postojati uska suradnja kardiokirurga s kardiolozima koji pripremaju bolesnike za operaciju srca. Kardiolozi potvrđuju dijagnozu bolesti srca zbog koje je potrebno kardiokirurško liječenje i potom oni takve pacijente upućuju k nama. U tom smislu je najvažnija kompletna i kvalitetna dijagnostička obrada takvih pacijenata da bi se operater mogao maksimalno pripremiti i planirati operaciju.

Koliko vama kardiokirurzima u tom planiranju operacije pomaže magnetska rezonancija srca?

Magnetska rezonancija srca je danas dijagnostička metoda izbora za procjenu mnogih funkcionalnih i tkivnih svojstava srca. To uključuje prikaz: atrija i ventrikula, globalne sistoličke funkcije, strukture miokarda (infarkt, ožiljak), valvula, perikarda, aorte, procjene učinka kirurških zahvata, itd.

Trebaju li svi pacijenti s bolestima srca magnetsku rezonanciju?

Pacijenti koji su kandidati za MR srca obično imaju uznapredovale i složenije bolesti srca i kao takvi se upućuju od strane kardiologa nakon završene kompletne dijagnostičke obrade. Za mnoge bolesti srca za koje nije potrebno

  kirurško liječenje nije potrebna niti magnetska rezonancija. Ali to odlučuje kardiolog u dijagnostičkom postupku.

  Za koje bolesti srca magnetska rezonancija značajno pomaže u planiranju operacije?

  MR srca se koristi za procjenu bolesti kao što su: kardiomiopatije (bolesti srčanog mišića koja otežava srcu ispumpavanje krvi), aneurizme (proširenje i slabost dijela srčanog mišića ili aorte), bolest srčanih zalistaka (valvule), prirođene srčane bolesti, tumori srca, tromboze, itd.

  Je li MR srca sličan ostalim MR pregledima ?

  MR srca je bitno zahtjevniji pregled od npr. uobičajenog MR pregleda drugih dijelova tijela (mozga, zglobova, kralješnice itd.), kako za radiološkog tehnologa tako i za pacijenta. Osim uobičajenih pravila koja vrijede i za druge MR preglede, kod snimanja srca je važno izbjeći šumove na slici koji nastaju zbog srčanog gibanja pa su sve slike sinkronizirane s EKG-om pacijenta. Jednako tako, neke se sekvence rade u trenutku kada pacijent mora nakratko prestati disati pa je važno da tijekom cijelog pregleda strogo slijedi upute tehnologa.

  Jesu li ponekad u tu suradnju uključeni i kardiokirurzi?

  Dobra suradnja radiologa s kardiokirurgom i kardiologom je iznimno važna. Multidisciplinarni pristup je uostalom i temelj moderne kliničke prakse. Kliničke indikacije za MR srca danas su brojne, a način snimanja, tzv. protokoli snimanja prilagođeni su svakoj pojedinačnoj kliničkoj indikaciji. Nalaz MR srca važan je kardiokirurgu kod planiranja i donošenja odluke o načinu liječenja, bilo konzervativnog ili operativnog. Prisustvo i procjena opsežnosti ožiljka magnetskom rezonancijom ili funkcije srca imaju i prognostičku vrijednost.

  Da li je potrebno davati kontrastno sredstvo kod MR srca?

  MR srca gotovo uvijek uključuje intravensku primjenu kontrastnog sredstva, iznimno ga se ne koristi kod viših stadija kronične bubrežne bolesti kada je funkcija bubrega značajnije narušena. Kontrastno sredstvo je važno za analizu

   strukture srčanog mišića, prisustva ožiljka (omogućuje nam razlikovanje promjena uzrokovanih ishemijom nakon infarkta od npr. upalnih promjena), važno je za karakterizaciju tumora srca ili prikaz krvnih žila.

   Koliko traje magnetska rezonancija srca?

   Ovisno u indikaciji, u prosjeku traje od 30 do 45 minuta.

   Mogu li umjetni zglobovi, zubni implantati i i sl. biti zapreka za magnetsku rezonanciju?

   Većina suvremenih ortopedskih implantata, stentova i titanskih zubnih implantata ne predstavlja smetnju za MR srca. Prije dolaska na pregled i ulaska u magnetsko polje svakako se preporuča provjeriti deklaraciju proizvođača ili se konzultirati s operaterom o kakvom se implantatu radi.

   Da li je potrebna posebna priprema za MR srca?

   MR srca ne zahtijeva posebnu pripremu. S obzirom da gotovo uvijek primjenjujemo kontrastno sredstvo, preporuča se ne jesti i piti 4 sata prije pregleda. Kao i za svaki pregled kod kojeg se primjenjuje kontrast, potrebno je na uvid donijeti laboratorijske nalaze koji potvrđuju urednu bubrežnu funkciju (kreatinin, eGFR).

    Pošalji upit
    Dogovorite pregled ili nam postavite pitanje
    © Pupillam - Sva prava pridržana
    |
    Izrada web stranica - Fer Projekt