facebook script
Naslovna Simptom Astma

Astma

Definicija

Astma je bolest koja se u svojoj klasičnoj prezentaciji manifestira s povremenim kašljem, piskanjem i nedostatkom daha izazvanim karakterističnim okidačima i ublažavanjem simptoma upotrebom bronhodilatacijskih lijekova. Ponekad je teško je dati definiciju koja razlikuje astmu od sličnih i preklapajućih stanja. Klinički, njeni simptomi su nespecifični. Fiziološki, astmu karakterizira hipereaktivnost bronha, sklonost dišnih putova da se pretjerano sužavaju kao odgovor na različite podražaje koji izazivaju malu ili nikakvu bronhokonstrikciju u osoba bez bolesti dišnih putova. Ali hipereaktivnost bronha nije jedinstvena za astmu. Patološki, astma se može općenito opisati kao "kronični upalni poremećaj dišnih putova". Međutim, ovaj opis izostavlja karakteristično pojačavanje i slabljenje opstrukcije protoka zraka kod astme i ne razlikuje astmu od drugih upalnih poremećaja dišnih putova, poput kroničnog bronhitisa ili bronhiolitisa. Preciznije definicije kombiniraju središnje uloge upale i bronhijalne hipereaktivnosti s karakterističnim kliničkim simptomima.

Pojednostavljeno, astma je stanje koje može otežati disanje. Simptomi astme mogu biti blagi ili teški. Mogu naglo doći i otići. "Napad" astme je kada simptomi počnu iznenada. To se događa kada dišni putovi u plućima postanu suženi i upaljeni.

Astma

Uzroci

Astma se može razviti u bilo kojoj dobi. Iako je to uobičajena bolest u djetinjstvu, mnoga djeca dožive remisiju simptoma astme oko puberteta, s potencijalnim recidivom godinama kasnije. Adolescenti i odrasli koji imaju "nove" simptome astme mogu imati simptome ili dijagnozu astme u djetinjstvu. Međutim, neke studije sugeriraju da astma kasno nastupa u otprilike polovice odraslih osoba s astmom, s različitim kliničkim karakteristikama i čimbenicima rizika od astme s ranim početkom, iako nema razlike u razini ozbiljnosti. Drugi specifični podtipovi kao što su profesionalna astma, respiratorna bolest pogoršana aspirinom (astma osjetljiva na aspirin) i eozinofilna astma su različiti sindromi koji obično počinju u odrasloj dobi.

Anamneza

Uzorak respiratornih simptoma koji se javljaju nakon izlaganja okidačima (npr. alergenu, tjelovježbi, virusnoj infekciji) i rješavaju se izbjegavanjem okidača ili lijekovima za astmu tipičan je za astmu. Neki će pacijenti prijaviti sva četiri klasična simptoma astme, dok drugi mogu prijaviti samo jedan ili dva:

 • Zviždanje (visoki zviždajući zvuk, obično nakon izdisaja)
 • Kašalj (često gori noću)
 • Kratkoća daha ili otežano disanje
 • Stezanje u prsima

"Hripanje" nema standardno značenje za pacijente i mogu ga koristiti osobe bez medicinskog obrazovanja za opisivanje raznih zvukova, uključujući zvukove gornjih dišnih putova koji izlaze iz nosa ili grla. Kašalj može biti suh ili produktivan prozirnim mukoidnim ili blijedožutim ispljuvkom. Astma je potencijalni uzrok neobjašnjivog kroničnog kašlja. Neki pacijenti opisuju stezanje u prsima, stezanje poput trake ili osjećaj velike težine u prsima. Nasuprot tome, oštra bol u prsima rijetko se koristi za opisivanje osjećaja astme.

Budući da se simptomi astme također mogu vidjeti u nekoliko drugih respiratornih bolesti, teško je biti siguran u dijagnozu astme samo na temelju anamneze. Međutim, određene povijesne značajke povećavaju vjerojatnost astme:

 • Epizodni simptomi – simptomi astme karakteristično dolaze i odlaze, s vremenskim tijekom od sati do dana, spontano se povlačeći s uklanjanjem podražaja koji ih je pokrenuo ili kao odgovor na lijekove protiv astme. Bolesnici s astmom mogu ostati asimptomatski dulje vrijeme. Izvješće o simptomima koji se javljaju ili pogoršavaju noću često je obilježje astme.
 • Karakteristični okidači – Respiratorni simptomi potaknuti vježbanjem, hladnim zrakom i izlaganjem inhalacijskim alergenima (aeroalergenima) upućuju na astmu.

Simptomi potaknuti tjelovježbom obično se razviju 5 do 15 minuta nakon kratkog (npr. pet minuta) razdoblja napora ili oko 15 minuta nakon produljene vježbe i nestaju nakon odmora tijekom približno 30 do 60 minuta. Ovaj vremenski tijek se razlikuje od jednostavne dispneje nakon napora, koja obično počinje ubrzo nakon početka napora i nestaje unutar pet minuta nakon prestanka vježbanja. Kod astme se simptomi izazvani vježbanjem javljaju češće i intenzivniji su kada je udahnuti zrak hladan.

Alergeni koji obično izazivaju astmatične simptome uključuju grinje, plijesni, krznene životinje, žohare i pelud. Akutna pojava simptoma donjeg respiratornog trakta pouzdano potaknuta izlaganjem mački ili psu gotovo je patognomonična za astmu. U uzimanju anamneze obično pitamo pacijente o specifičnim izloženostima kod kuće, na primjer imaju li kućne ljubimce, ima li kuća tepiha ili zastora (izloženost grinjama), oštećenju vodom, vidljivoj plijesni, vlažnom ili pljesnivom podrumu (izloženost plijesni) ili poznatim najezde glodavaca ili žohara. Alergena hrana vrlo rijetko uzrokuje izolirane simptome astme bez drugih istodobnih alergijskih manifestacija, kao što su angioedem, urtikarija, hipotenzija ili gastrointestinalni poremećaji. Simptomi uzrokovani izlaganjem iritantima (npr. dim cigareta, jak dim, promjene vremena, kemikalije u zraku ili prašina) nisu specifični i ne idu u prilog dijagnozi astme u odnosu na druge bolesti dišnog sustava. Virusne infekcije uobičajeni su okidači za astmu, iako mogu izazvati pogoršanja i kod drugih kroničnih respiratornih stanja. Štoviše, akutne virusne infekcije gornjih i donjih dišnih putova u odsutnosti astme mogu barem prolazno uzrokovati respiratorne simptome koji oponašaju astmu, uključujući kašalj koji zvuči zviždajući, hripanje i stvaranje sluzi. Jedinstveno za astmu je pojava kašlja, piskanja i/ili stezanja u prsima 30 do 120 minuta nakon uzimanja aspirina ili bilo kojeg inhibitora ciklooksigenaze-1 (naziva se "astma osjetljiva na aspirin" ili "aspirin-exac" pogoršana respiratorna bolest"), ali ova se osjetljivost javlja samo kod male manjine (procijenjenih 7 posto) pacijenata s astmom i rijetko prije rane odrasle dobi.

Druge rijetke, ali karakteristične osjetljivosti koje povremeno mogu prijaviti osobe s astmom uključuju simptome izazvane gutanjem sulfita ili određenih prehrambenih boja.

 • Izloženost na radnom mjestu - Procjenjuje se da je čak 10 posto slučajeva novonastale astme kod odraslih uzrokovano izloženošću na radnom mjestu (profesionalna astma). Na dijagnozu se može posumnjati na temelju karakteristične anamneze astmatičnih simptoma koji su vremenski povezani s izloženošću povezanom s radom, osobito u zanimanjima u kojima postoji izloženost poznatim agensima koji izazivaju preosjetljivost. Dijagnoza se može potvrditi dokazivanjem varijabilne opstrukcije protoka zraka prije i nakon radne smjene, au nekim slučajevima dijagnoza je potkrijepljena identifikacijom IgE-specifičnih protutijela u krvi na uzrok senzibilizatora.
 • Osobna ili obiteljska anamneza atopije – snažna obiteljska anamneza astme i alergija ili osobna anamneza atopijskih bolesti (npr. atopijski dermatitis, sezonski ili cjelogodišnji alergijski rinitis i konjunktivitis) ide u prilog dijagnozi astme kod bolesnika sa sugestivnim respiratornim simptomima.
 • Povijest astmatičnih simptoma u djetinjstvu – sjećanje na simptome iz djetinjstva kao što su kronični kašalj, noćni kašalj u odsutnosti respiratornih infekcija ili dijagnoza "rekurentnog bronhitisa" ili "bronhitisa s hripavom" u djetinjstvu ide u prilog astmi, ali se također može prijaviti kod nekoga s bronhiektazije ili jednostavno česte respiratorne infekcije u djetinjstvu. Povijest astme u djetinjstvu koja je nestala u kasnom djetinjstvu ili ranoj odrasloj dobi u kombinaciji s "novim pojavama" simptoma astme u odrasloj dobi daje prednost dijagnozi rekurentne astme.

Određene značajke smanjuju prethodnu vjerojatnost astme. To uključuje:

 • Nedostatak poboljšanja nakon uzimanja lijekova protiv astme – pacijenti koji su isprobali inhalacijski bronhodilatator (s pravilnom tehnikom inhaliranja) i nisu postigli olakšanje svojih simptoma imaju manju vjerojatnost da će imati astmu. Slično tome, nedostatak dramatičnog poboljšanja s kurom oralnih kortikosteroida ukazuje na dijagnozu koja nije astma.
 • Pojava simptoma nakon 50. godine – U sredovječnih i starijih pacijenata, druge respiratorne i kardiovaskularne bolesti s preklapajućim manifestacijama postaju vjerojatnije objašnjenje za otežano disanje, kašalj i hripanje, iako nova pojava astme ostaje moguća. O procjeni astme u starijih odraslih raspravlja se zasebno. (Vidi "Dijagnosticiranje i liječenje astme u starijih osoba".)
 • Popratni simptomi kao što su bol u prsima, ošamućenost, sinkopa ili palpitacije upućuju na alternativnu dijagnozu kao što je plućna vaskularna bolest, kardiomiopatija, rana bolest koronarne arterije ili perikardijalna bolest.
 • Povijest pušenja cigareta – U bolesnika s više od 20 godina pušenja cigareta, vjerojatna etiologija kašlja, teškog disanja i nedostatka zraka pomiče se od astme prema kroničnoj opstruktivnoj plućnoj bolesti, iako te dvije bolesti mogu postojati istovremeno.

Simptomi

Simptomi astme mogu uključivati:

 • Šištanje ili bučno disanje
 • Kašljanje
 • Osjećaj stezanja u prsima
 • Kratkoća daha

Simptomi se mogu pojaviti svaki dan, svaki tjedan ili rjeđe. Simptomi mogu varirati od blagih do teških.

Dijagnoza

Dijagnoza astme temelji se na prisutnosti ili povijesti simptoma koji su u skladu s astmom (najčešće epizodni kašalj, hripanje ili dispneja izazvana tipičnim okidačima) u kombinaciji s pojavom varijabilne ekspiratorne opstrukcije protoka zraka. Strategije za korištenje ispitivanja plućne funkcije razlikuju se ovisno o rezultatima početne spirometrije.

 • Spirometrija prije i poslije bronhodilatatora (poželjno) – Preferirani pristup dijagnostici astme je uporaba spirometrije za prepoznavanje reverzibilne opstrukcije protoka zraka. Opstruktivni uzorak s povećanjem FEV1 ili FVC od >10 posto u odnosu na predviđenu vrijednost nakon primjene dva do četiri udaha brzodjelujućeg bronhodilatatora (salbutamol – Ventolin)ukazuje na astmu, osobito ako je postbronhodilatatorska spirometrija normalna.
 • Serijska mjerenja FEV1 ili PEF – Alternativni pristup je dobivanje serijskih mjerenja FEV1 ili PEF tijekom vremena kod kuće ili u uredu. Pacijenti mogu pratiti rezultate u dnevniku vršnog protoka (slika 4). Varijabilnost od >20 posto koja odgovara simptomima snažno ukazuje na astmu. Mjerenje PEF-a može se kombinirati s terapijskim ispitivanjem inhalacijskih bronhodilatatora.
 • Bronhoprovokacijsko testiranje kada je osnovna spirometrija normalna – Bronhoprovokacijsko testiranje, poput metakolina, manitola ili izazivanja tjelesnog opterećenja, obično je rezervirano za pacijente kod kojih je osnovna spirometrija normalna a dijagnoza ostaje nesigurna.
 • Dijagnoza temeljena na anamnezi – Za kliničke postavke u kojima nisu dostupni ni spirometrija ni serijsko mjerenje vršnog protoka, dijagnoza vjerojatne astme može se postaviti samo na temelju anamneze, pod uvjetom da pacijent ima tipične simptome koji brzo i potpuno reagiraju na terapiju. Dijagnoza temeljena na anamnezi također je prikladna za okruženja hitne skrbi kada pacijenti reagiraju na terapiju astme prema očekivanjima. Mjerenja vršnog protoka prikladna su u ovim uredima i okruženjima hitne skrbi kao dopuna povijesti i pregleda.
 • Laboratorijski testovi –ponekad su indicirani za identifikaciju potencijalnih okidača astme i isključivanje alternativnih dijagnoza, uključujući krvne testove (npr. kompletna krvna slika, ukupni serumski imunoglobulin E i imunotestovi specifični za alergene), testiranje kože na alergije.
Astma
 • Rendgen snimanje prsnog koša se ne preporučuje rutinski kao dio dijagnostičke evaluacije. Međutim, mnogi kliničari preporučuju rendgen prsnog koša u bolesnika s atipičnim značajkama (npr. kronična proizvodnja gnojnog ispljuvka, ustrajno lokalizirano zviždanje, pucketanje pri udisaju, vrućica) i za novonastalu umjerenu do tešku astmu u odraslih stariji od 40 godina.
 • Diferencijalna dijagnoza – Diferencijalna dijagnoza astme uključuje respiratorna i nerespiratorna stanja koja mogu uzrokovati slične simptome, piskanje pri pregledu i/ili opstruktivni uzorak na spirometriji. Evaluacija treba uključiti procjenu stanja koja mogu postojati zajedno s astmom i pogoršati njezinu težinu.

Liječenje

Astma se liječi različitim vrstama lijekova. Lijekovi mogu biti inhalatori, tekućine ili tablete. Vaš liječnik će vam propisati lijek na temelju toga koliko često imate simptome i koliko su vaši simptomi ozbiljni. Postoje 2 glavne vrste lijekova za astmu:

 • Lijekovi za brzo ublažavanje simptoma brzo zaustavljaju, za 5 do 15 minuta. Gotovo svatko s astmom sa sobom nosi inhalator za brzo oslobađanje. Ljudi koriste ove lijekove kad god imaju simptome astme. Većina ljudi treba ove lijekove 1 ili 2 puta tjedno, ili rjeđe. Ali kada se simptomi astme pogoršaju, možda će biti potrebne veće doze.
 • Dugotrajni lijekovi kontroliraju astmu i pomažu u sprječavanju budućih napadaja. Osobe koje imaju simptome astme više od 2 puta tjedno trebale bi svaki dan koristiti lijek za kontrolu astme.
Astma

Neki lijekovi mogu djelovati i kao lijek za kontrolu i kao lijek za brzo olakšanje. Oni se uzimaju jednom ili dva puta dnevno kao lijekovi za kontrolu. Također se mogu koristiti za brzo olakšanje.

Vrlo je važno uzimati sve lijekove koje liječnik propiše, točno onako kako ih treba uzimati. Možda ćete morati uzimati lijekove nekoliko puta dnevno. Vaš liječnik, medicinska sestra ili ljekarnik pokazat će vam pravi način korištenja inhalatora.

Ako vam se simptomi iznenada znatno pogoršaju, upotrijebite lijek za brzo ublažavanje i obratite se svom liječniku ili medicinskoj sestri. Možda ćete morati otići u bolnicu na liječenje.

Akcijski plan za astmu je popis uputa koje vam govore:

 • Koje lijekove koristiti svaki dan kod kuće
 • Koje lijekove uzeti ako se vaši simptomi pogoršaju
 • Kada potražiti pomoć ili nazvati hitnu pomoć

Ako imate česte ili teške simptome astme, liječnik bi vam mogao predložiti da imate akcijski plan za astmu. Ako je tako, vi i vaš liječnik ćete zajedno raditi na izradi jednog. Kao dio vašeg akcijskog plana, možda ćete morati koristiti nešto što se zove "mjerač vršnog protoka". Disanje u ovaj uređaj pokazat će kako vaša pluća rade. Vaš liječnik će vam pokazati pravi način korištenja vašeg mjerača vršnog protoka.

Mogu li se simptomi astme spriječiti?

Postoje stvari koje možete učiniti kako biste spriječili napadaje astme. Vaš liječnik ili medicinska sestra mogu razgovarati s vama o tome što je za vas najvažnije.

Općenito, možete izbjegavajte "okidače" – stvari koje pogoršavaju vaše simptome.

Što su okidači astme?

Okidač astme je sve što uzrokuje simptome astme ili pogoršava simptome astme. Važno je znati koji su okidači vaše astme. Na taj način ih možete izbjeći kako se simptomi ne bi pogoršali.

Koji su neki uobičajeni okidači astme?

Uobičajeni okidači astme su:

 • Dim cigarete
 • Stres
 • Razne akutne bolesti kao npr. prehlada, gripa, COVID-19 ili infekcija pluća, uha ili sinusa
 • Jaki proizvodi za čišćenje, poput izbjeljivača
 • Jaki parfemi ili mirisi
 • Zagađenje zraka
 • Određeni lijekovi, poput aspirina i drugih lijekova protiv bolova ili groznice
 • Vježbanje
 • Vrlo hladan i suh zrak

Ljudi mogu imati i druge okidače. To uključuje stvari iz okoline na koje su alergični. Oni se nazivaju "alergijski okidači". Primjeri alergijskih okidača su:

 • Grinje – To su sićušne bube koje su premalene da biste ih vidjeli. Žive u krevetima, kaučima, tepisima i drugim mjestima u vašem domu.
 • Plijesan – Plijesan može rasti u podrumima, tuševima i drugim vlažnim i mokrim mjestima.
 • Psi i mačke – Ljudi mogu biti alergični na životinjsku slinu, urin ili perut (ljuskice mrtve kože).
 • Pelud s drveća, trave i korova
 • Izmet žohara
 • Miševi

Kako mogu znati koji su okidači moje astme?

Možda već znate što pogoršava simptome vaše astme. Ali ako ne, razgovarajte sa svojim liječnikom ili medicinskom sestrom. Oni vam mogu pomoći da to shvatite tako što će razgovarati s vama i postavljati vam pitanja.

Vaš bi liječnik mogao napraviti testove alergije da vidi imate li alergijske okidače. Alergotestovi uključuju krvne pretrage ili kožne testove. Tijekom kožnog testa, liječnik vam na kožu stavi kap tvari na koju biste mogli biti alergični i napravi maleni ubod iglom u kožu. Zatim promatraju vašu kožu da vide hoće li postati crvena i kvrgava.

Što trebam učiniti kada saznam koji su mi okidači?

Najbolje što možete učiniti je držati se podalje od svojih okidača. Na primjer, ako dim cigarete pogoršava simptome vaše astme, izbjegavajte ljude koji puše. Ako pušite, potražite pomoć da prestanete pušiti.

Evo još stvari koje možete učiniti:

 • Kako biste izbjegli infekciju, često perite ruke. Neki ljudi također odlučuju nositi masku na prepunim mjestima.

Važno je primiti cjepivo protiv COVID-19 i sva preporučena docjepljivanja. To će smanjiti rizik od teške bolesti ako ipak dobijete COVID-19. Također biste se svake godine trebali cijepiti protiv gripe. Osim toga, neki ljudi moraju dobiti cjepivo kako bi spriječili upalu pluća.

 • Kako biste izbjegli onečišćenje zraka, ostanite u kući kada su razine onečišćenja zraka visoke. Nemojte vježbati u blizini prometne ceste.
 • U zimskim danima kada je zrak hladan i suh, pokrijte usta i nos šalom.
 • Izbjegavajte korištenje izbjeljivača i drugih jakih sredstava za čišćenje.

Ako imate alergijske okidače, pokušajte izbjegavati stvari na koje ste alergični:

 • Kako biste izbjegli grinje, pokrijte svoje jastuke i madrace posebnim navlakama koje štite grinje. Uklonite tepihe iz spavaće sobe.
 • Kako biste izbjegli pojavu plijesni, redovito čistite sva područja na kojima se razvija plijesan, poput sudopera i pločica. Da spriječite rast plijesni, upotrijebite odvlaživač zraka ili klima uređaj, popravite vodovodne instalacije koje cure i uklonite tepihe koje je oštetila voda. Također možete ukloniti sve sobne biljke, kao i druge predmete koji su se mogli navlažiti i na kojima se pojavila plijesan, poput starih knjiga ili posteljine.
 • Kako biste izbjegli životinjsku slinu, urin ili dlaku, možete ukloniti kućnog ljubimca iz svog doma i očistiti svoj dom nakon što životinja ode. Ako to nije opcija, postoje druge stvari koje možete pokušati.
 • Kako biste izbjegli pelud, ostanite više unutra u doba godine kada su vam simptomi astme gori. Držite prozore zatvorenima kako biste spriječili da pelud uđe u vaš dom. Kad izađete van, istuširajte se ili okupajte nakon što se vratite. To može pomoći u uklanjanju peludi s vašeg tijela i odjeće.
 • Kako biste otjerali žohare, ne dopustite da se smeće ili prljavo posuđe gomila. Ako je moguće, popravite vodovod koji curi tako da nema lokvi vode. Ako imate žohare, koristite zamke da ih ubijete ili pozovite istrebljivača.
 • Da biste se riješili miševa, postavite zamke ili pozovite istrebljivača.

Što ako ne mogu izbjeći svoje okidače?

Ako ne možete izbjeći svoje okidače, razgovarajte sa svojim liječnikom ili medicinskom sestrom o tome što možete učiniti.

Tjelovježba je primjer okidača koji ne biste trebali izbjegavati, jer vježbanje vas održava zdravim. Kako biste spriječili simptome astme tijekom vježbanja:

 • Uzmite dodatnu dozu svog lijeka za inhaliranje brzog ublažavanja prije vježbanja.
 • Polako se zagrijavajte prije svake vježbe.
 • Izbjegavajte vježbanje na otvorenom ako je vani jako hladno.

Astma u trudnoći

Ako želite zatrudnjeti, razgovarajte sa svojim liječnikom o tome kako kontrolirati astmu. Održavanje vaše astme pod dobrom kontrolom važno je za zdravlje vaše bebe. Većina lijekova protiv astme sigurna je za uzimanje u trudnoći.

Kada posjetiti liječnika

Pozovite hitnu pomoć (112, 194) ako imate teške simptome kao što su:

 • Imate toliko problema s disanjem da ne možete govoriti.
 • Usne ili nokti postaju sivi ili plavi.

Javite se liječniku ako:

 • Imate napadaj astme, a simptomi se ne poboljšavaju ili se pogoršavaju nakon primjene lijeka za brzo ublažavanje.
 • Morate koristiti svoj lijek za brzo olakšanje više od 2 puta tjedno.
 • Ne možete obavljati svoje normalne aktivnosti zbog simptoma astme.
 • Imate li pitanja o svojim lijekovima.

Ovdje prikazani uzroci bolesti, simptomi i medicinske procedure su obično povezani s naslovnom temom. Porazgovarajte sa svojim liječnikom ili drugim zdravstvenim djelatnikom da biste dobili točnu dijagnozu i objašnjenje procedura i njihovih komplikacija.

Ove generalizirane informacije ograničeni su sažetak informacija o dijagnozi, liječenju i/ili lijekovima. Nisu zamišljene kao sveobuhvatne i trebale bi se koristiti isključivo kao alat za pomoć u razumijevanju i/ili procjeni potencijalnih dijagnostičkih mogućnosti i mogućnosti liječenja. Ovdje nisu uključene sve informacije o stanjima, tretmanima, lijekovima, nuspojavama ili rizicima koji se mogu odnositi na određenog pacijenta. Nisu namijenjene da budu medicinski savjet ili zamjena za medicinski savjet, dijagnozu ili liječenje koje određuje liječnik ili drugi zdravstveni djelatnik na temelju pregleda i procjene specifičnih i jedinstvenih okolnosti pacijenta. Pacijenti moraju razgovarati s liječnikom ili drugim pružateljem zdravstvenih usluga zbog potpune informacije o svom zdravlju, medicinskim pitanjima i mogućnostima liječenja, uključujući sve rizike ili dobrobiti u vezi s upotrebom lijekova. Ove informacije ne predstavljaju nikakve postupke, tretmane ili lijekove kao sigurne, učinkovite ili odobrene za liječenje određenog pacijenta. Pupillam Poliklinika, Pupillam doo za zdravstvene djelatnosti i Pupillam Nova se odriču bilo kakvog jamstva ili odgovornosti u vezi s ovim informacijama ili njihovom upotrebom. Korištenje ovih informacija regulirano je Uvjetima korištenja, dostupnima na Uvjeti korištenja - ugovor za korisnike web-a s Pupillam Poliklinika

Pošalji upit
Dogovorite pregled ili nam postavite pitanje
Pretražite simptome i stanja.
© Pupillam - Sva prava pridržana
|
Izrada web stranica - Fer Projekt