facebook script
Naslovna Simptom Bol u laktu

Bol u laktu

Definicija

Lakat je zglob između nadlaktice i podlaktice, a čine ga nadlaktična kost (humerus) s jedne strane te lakatna kost (ulna) i palčana kost (radijus) s druge strane uz brojne mišiće i ligamente koji ga obavijaju. Iako je primarno izrazito stabilan zglob, lakat je drugi zglob po učestalosti iščašenja (luksacija), odmah iza ramenog zgloba. Osim ozljeda ligamenata u području lakta su česti prijelomi kostiju, te rupture tetiva, u prvom redu tetive bicepsa i tricepsa nadlaktice.

Uzroci

U području lakta su prisutni jedni od najčešćih sindroma prenaprezanja, lateralni epikondilitis ili teniski lakat i medijalni epikondilitis ili golferski lakat. Oni se javljaju uslijed stalnih i neprekidnih opterećenja, prenaprezanja i mikrotrauma u tetivama fleksora i ekstenzora ručnog zgloba.

Klinička anatomija – bol u laktu može biti posljedica poremećaja koji zahvaćaju sam zglob ili okolne strukture, kao što su epikondili (medijalni i lateralni) i njihove povezane strukture (ligamenti; ishodište mišića fleksora i ekstenzora zapešća), olecranon bursa, distalna tetiva bicepsa, te radijalnog i ulnarnog živca. Navedena bol može proizlaziti iz vrata (cervikalna radikulopatija) ili ramena.

Lateralna bol u laktu najčešća je tegoba u laktu. Uzrok može biti lateralni epikondil, radiohumeralni zglob ili upućena bol. Medijalna bol u laktu druga je najčešća tegoba (tablica 2), a često nastaje iz medijalnog epikondila ili ulnarnog živca dok putuje kroz kubitalni tunel. Bolesnici koji se žale na oticanje lakta najčešće imaju olecranon bursitis. Ograničeno kretanje lakta ukazuje na intraartikularni proces.

Bol u laktu

Dijagnostički postupci:

Fizikalni pregled – Učinkovit pregled lakta uključuje inspekciju, testiranje raspona pokreta i palpaciju sljedećih struktura:

  • Lateralni epikondil i tetive ekstenzora
  • Medijalni epikondil i tetive fleksora
  • Radiohumeralni zglob
  • Olecranon bursa

Normalan opseg pokreta lakta učinkovito isključuje zahvaćenost samog zgloba lakta.

Dijagnostičko snimanje – rentgen snimanje lakta obično nije potrebno kod pacijenata s netraumatskom boli. Ultrazvuk mišićno-koštanog sustava (UZV) često je vrijedan alat za procjenu bolesti lakta, jer su mnoge strukture relativno površne.

Ovdje prikazani uzroci bolesti, simptomi i medicinske procedure su obično povezani s naslovnom temom. Porazgovarajte sa svojim liječnikom ili drugim zdravstvenim djelatnikom da biste dobili točnu dijagnozu i objašnjenje procedura i njihovih komplikacija.

Liječenje ovih tegoba je konzervativno u vidu medikamentozne terapije (analgetici i nesteroidni protuupalni lijekovi), fizikalne terapije, a ponekad i lokalnom infiltracijom preparata kortikosteroida i lokalnog anestetika.

Ove generalizirane informacije ograničeni su sažetak informacija o dijagnozi, liječenju i/ili lijekovima. Nisu zamišljene kao sveobuhvatne i trebale bi se koristiti isključivo kao alat za pomoć u razumijevanju i/ili procjeni potencijalnih dijagnostičkih mogućnosti i mogućnosti liječenja. Ovdje nisu uključene sve informacije o stanjima, tretmanima, lijekovima, nuspojavama ili rizicima koji se mogu odnositi na određenog pacijenta. Nisu namijenjene da budu medicinski savjet ili zamjena za medicinski savjet, dijagnozu ili liječenje koje određuje liječnik ili drugi zdravstveni djelatnik na temelju pregleda i procjene specifičnih i jedinstvenih okolnosti pacijenta. Pacijenti moraju razgovarati s liječnikom ili drugim pružateljem zdravstvenih usluga zbog potpune informacije o svom zdravlju, medicinskim pitanjima i mogućnostima liječenja, uključujući sve rizike ili dobrobiti u vezi s upotrebom lijekova. Ove informacije ne predstavljaju nikakve postupke, tretmane ili lijekove kao sigurne, učinkovite ili odobrene za liječenje određenog pacijenta. Pupillam Poliklinika, Pupillam doo za zdravstvene djelatnosti i Pupillam Nova se odriču bilo kakvog jamstva ili odgovornosti u vezi s ovim informacijama ili njihovom upotrebom. Korištenje ovih informacija regulirano je Uvjetima korištenja, dostupnima na Uvjeti korištenja - ugovor za korisnike web-a s Pupillam Poliklinika

Pošalji upit
Dogovorite pregled ili nam postavite pitanje
Pretražite simptome i stanja.
© Pupillam - Sva prava pridržana
|
Izrada web stranica - Fer Projekt