facebook script
Naslovna Simptom Gubitak sluha - nagluhost

Gubitak sluha - nagluhost

Definicija

Što je gubitak sluha povezan s godinama?

Kada ljudi govore o gubitku sluha često to povezuju sa starenjem i ponekad se to zove prezbiakuzija. Pogađa više od polovice svih odraslih osoba do dobi od 75 godina.

Nagluhost povezana s godinama- prezbiakuzija uzrokuje polagani gubitak sluha na oba uha. Uglavnom utječe na to koliko dobro čujete visoke zvukove. To znači da bi takva osoba mogla slabije čuti npr. cvrkuta ptica ili zvonjavu telefona, ali bi i dalje mogla čuti tutnjavu kamiona. Također, takve osobe često teško čuju i razumiju nekoga kad govori na bučnim mjestima.

Postoje i druga stanja koja utječu na sluh koja također postaju češća s godinama. Najčešći od njih je stanje koje se zove "tinitus" (šum u uhu), što znači da čujete zvonjenje, zujanje, šištanje ili bučanje u jednom ili oba uha. Ponekad se nagluhost i tinitus javljaju zajedno.

Gubitak sluha - nagluhost

Uzroci

Kada liječnici govore o gubitku sluha, često govore o:

  • Senzorineuralni gubitak sluha – Ova vrsta gubitka sluha događa se kada su oštećeni živci u uhu koji detektiraju zvukove i šalju signale u mozak. Nagluhost s godinama je vrsta senzorineuralnog gubitka sluha.
  • Konduktivni gubitak sluha – Ova vrsta gubitka sluha događa se kada zvukovi ne mogu doprijeti do unutarnjeg uha zbog problema u srednjem ili vanjskom uhu. Na primjer, konduktivni gubitak sluha može se dogoditi ako imate previše voska (cerumena) u uhu i zvukovi su prigušeni. Također se to može dogoditi ako imate infekciju uha i dijelovi uha su vam natečeni ili ispunjeni tekućinom.
  • Mješoviti gubitak sluha – Mješoviti gubitak sluha događa se kada se obje gore navedene vrste gubitka sluha dogode istovremeno.
Gubitak sluha - nagluhost

Kada posjetiti liječnika

Obratite se liječniku ili medicinskoj sestri ako shvatite da imate sve više problema sa sluhom ili ako netko vama blizak misli da ga teško čujete ili razumijete.

Prezbiakuzija se pojavljuje polako i postepeno tijekom vremena, tako da možda nećete sami primijetiti promjene. Međutim, ako iznenada izgubite sluh (tijekom nekoliko sati ili dana), trebali biste odmah posjetiti liječnika ili medicinsku sestru. Možda imate problem koji je ozbiljniji od prezbiakuzije. Iznenadni gubitak sluha može biti uzrokovan infekcijom ili nakupljanjem voska-cerumena u uhu. Ali to također može biti uzrokovano problemom s živcem u unutarnjem uhu. Ako je to slučaj, možda ćete trebati lijekove za sprječavanje trajnog gubitka sluha.

Postoje li testovi koje bih trebao obaviti?

Vaš liječnik ili medicinska sestra vjerojatno će započeti pregledom unutarnjeg dijela vašeg uha pomoću posebnog alata koji se zove "otoskop". Na taj način mogu provjeriti izgleda li nešto natečeno, začepljeno, oštećeno ili zaraženo. Zatim će odlučiti koje testove trebate napraviti na temelju vaše dobi, povijesti bolesti, drugih simptoma i fizičkog pregleda. Ako posumnjaju na gubitak sluha, vjerojatno će vam trebati test koji se zove audiogram.

Specijalist za sluh, nazvan "audiolog", napravit će audiogram. Da biste napravili test, stavite slušalice. Zatim specijalizirana medicinska sestra pušta zvukove na jedno po jedno uho i traži od vas da pokažete kada čujete zvukove. Ovaj test će pokazati koju vrstu gubitka sluha imate, koliko je ozbiljan i jesu li oba uha zahvaćena na isti način.

Ako imate prezbiakuziju, vaš liječnik za uho (koji se naziva "otolaringolog" ili liječnik za bolesti uha, nosa i grla) vjerojatno će vam preporučiti slušna pomagala. Ali ako imate drugih problema sa sluhom, možda će vam trebati drugačiji tretmani. Na primjer, ako imate previše voska-cerumena u ušima, vaš liječnik ili medicinska sestra mogu ga ukloniti - isprati ili vas naučiti kako ga izbaciti. A ako imate zvonjenje ili zujanje u ušima zbog tinitusa, možda ćete morati naučiti posebne vještine za rješavanje tog problema.

Slušna pomagala

Možda ne biste željeli nositi slušna pomagala jer se zbog njih osjećate neugodno ili zato što mislite da ne rade. Ali ako vam ih liječnik preporuči, pokušajte ostati otvorenog uma, čak i ako ste ih probali u prošlosti. Tehnologija slušnih pomagala postala je mnogo bolja. Sada postoji mnogo različitih vrsta slušnih pomagala koje možete isprobati. Možda će trebati nekoliko pokušaja da se pronađe prava vrsta slušnog pomagala i prave postavke, ali oni stvarno mogu pomoći. Ključno je surađivati sa svojim liječnikom za uho ili audiologom dok ne pronađete najbolju opciju za sebe. Uvijek im recite ako imate problema sa zvukom ili prilagodbom vaših slušnih pomagala.

Može li se spriječiti gubitak sluha?

Neki oblici gubitka sluha mogu se spriječiti. Kako biste zaštitili svoj sluh, najvažnija stvar koju možete učiniti je izbjegavati glasnu buku. Ako morate biti u blizini glasnih zvukova, uvijek nosite zaštitu za uši (kao što su čepići za uši ili slušalice) koja će zaštititi vaš sluh.

Gubitak sluha - nagluhost

Ovdje prikazani uzroci bolesti, simptomi i medicinske procedure su obično povezani s naslovnom temom. Porazgovarajte sa svojim liječnikom ili drugim zdravstvenim djelatnikom da biste dobili točnu dijagnozu i objašnjenje procedura i njihovih komplikacija.

Ove generalizirane informacije ograničeni su sažetak informacija o dijagnozi, liječenju i/ili lijekovima. Nisu zamišljene kao sveobuhvatne i trebale bi se koristiti isključivo kao alat za pomoć u razumijevanju i/ili procjeni potencijalnih dijagnostičkih mogućnosti i mogućnosti liječenja. Ovdje nisu uključene sve informacije o stanjima, tretmanima, lijekovima, nuspojavama ili rizicima koji se mogu odnositi na određenog pacijenta. Nisu namijenjene da budu medicinski savjet ili zamjena za medicinski savjet, dijagnozu ili liječenje koje određuje liječnik ili drugi zdravstveni djelatnik na temelju pregleda i procjene specifičnih i jedinstvenih okolnosti pacijenta. Pacijenti moraju razgovarati s liječnikom ili drugim pružateljem zdravstvenih usluga zbog potpune informacije o svom zdravlju, medicinskim pitanjima i mogućnostima liječenja, uključujući sve rizike ili dobrobiti u vezi s upotrebom lijekova. Ove informacije ne predstavljaju nikakve postupke, tretmane ili lijekove kao sigurne, učinkovite ili odobrene za liječenje određenog pacijenta. Pupillam Poliklinika, Pupillam doo za zdravstvene djelatnosti i Pupillam Nova se odriču bilo kakvog jamstva ili odgovornosti u vezi s ovim informacijama ili njihovom upotrebom. Korištenje ovih informacija regulirano je Uvjetima korištenja, dostupnima na Uvjeti korištenja - ugovor za korisnike web-a s Pupillam Poliklinika

Pošalji upit
Dogovorite pregled ili nam postavite pitanje
Pretražite simptome i stanja.
© Pupillam - Sva prava pridržana
|
Izrada web stranica - Fer Projekt