facebook script
Naslovna Simptom Krv u mokraći (hematurija) kod odraslih

Krv u mokraći (hematurija) kod odraslih

Definicija

Krv u mokraći obično nije pokazatelj tj. simptom ozbiljne bolesti. Ipak, važno je posjetiti liječnika ili medicinsku sestru. Medicinski izraz za krv u mokraći je "hematurija".

Krv u mokraći (hematurija) kod odraslih

Uzroci

Krv u urinu može potjecati iz bubrega (gdje se stvara urin) ili bilo gdje u urinarnom traktu. Najčešći uzroci krvi u mokraći su:

 • Infekcija mokraćnog mjehura, koja često uzrokuje peckanje ili bol prilikom mokrenja
 • Infekcija bubrega, koja često uzrokuje bolove u leđima i temperaturu
 • Bubrežni kamenci, koji obično uzrokuju bolove u leđima
 • Određene bolesti bubrega
 • Intenzivno vježbanje
 • Ozljeda (na primjer, pad s bicikla i pri tome ozljeda bubrega)
 • Povećanje prostate (zvano "benigna hiperplazija prostate") koje je uobičajeno kod starijih muškaraca
 • Rak mjehura, prostate ili bubrega (rak je rijedak uzrok krvi u mokraći a obično pogađa osobe starije od 50 godina)

Ponekad urin može izgledati kao da je krvav iako nije. To se može dogoditi ako jedete puno cikle ili hranu koja u sebi sadrži umjetne boja ili ako uzimate određene lijekove.

Kada posjetiti liječnika

Obratite se liječniku ili medicinskoj sestri ako vidite krv u mokraći ili ako vam je mokraća ružičasta, crvena, smeđe-crvena ili boje čaja.

Ponekad liječnici pronađu krv u urinu kada rade rutinsku pretragu urina. To se može dogoditi čak i ako urin izgleda normalno. To znači da u urinu postoje mikroskopske količine krvi (u tragovima).

Vaš liječnik ili medicinska sestra će odlučiti koje pretrage trebate napraviti na temelju vaše dobi, drugih simptoma i individualne situacije. Postoji mnogo testova, ali možda vam nijedan neće trebati.

Krv u mokraći (hematurija) kod odraslih

Ovo su najčešći testovi koje liječnici koriste kako bi pronašli uzrok krvi u mokraći:

 • Pretrage urina – Pretrage urina mogu pokazati kakve se stanice nalaze u urinu. Ovo može sadržavati tragove o tome što bi moglo poći po zlu.
 • Krvne pretrage – Krvne pretrage mogu pokazati rade li Vaši bubrezi normalno ili imate li možda određene bolesti.
 • CT snimka – CT snimka je posebna vrsta rendgenske snimke. Stvara sliku bubrega i urinarnog trakta. Liječnici ga mogu koristiti za provjeru bubrežnih kamenaca i drugih problema u urinarnom traktu.
 • Ultrazvuk bubrega – Ultrazvuk bubrega još je jedan način stvaranja slike bubrega. Liječnici ponekad koriste ultrazvuk umjesto CT skeniranja.
 • Cistoskopija – Cistoskopija je postupak koji liječniku omogućuje pregled unutrašnjosti mjehura. Da bi napravio cistoskopiju, liječnik umetne malu cijev u uretru, cijev kroz koju urin izlazi iz tijela. Zatim uvuku cijev u mjehur. Cijev ima malenu kameru koja projicira slike mjehura na kran. Ako liječnik uoči nešto neuobičajeno, može uzeti uzorak tkiva (biopsija) da ga pogleda pod mikroskopom.
 • Magnetska rezonanca
 • Biopsija bubrega – Tijekom biopsije bubrega (bubrega), liječnik uzima mali uzorak tkiva iz bubrega kako bi ga pogledao pod mikroskopom. Najčešći način da se dobije uzorak je umetanje igle ravno kroz kožu na leđima iu bubreg.

To ovisi o tome što je izgleda uzrokovalo krv u vašem urinu. Ako ste imali krv u mokraći jer ste preintenzivno vježbali ili jer vam je bubreg bio ozlijeđen, možda vam neće trebati nikakvo liječenje. S druge strane, ako imate krv u urinu zbog infekcije mjehura ili bubrega, vjerojatno će vam trebati antibiotici.

Ovdje prikazani uzroci bolesti, simptomi i medicinske procedure su obično povezani s naslovnom temom. Porazgovarajte sa svojim liječnikom ili drugim zdravstvenim djelatnikom da biste dobili točnu dijagnozu i objašnjenje procedura i njihovih komplikacija.

Ove generalizirane informacije ograničeni su sažetak informacija o dijagnozi, liječenju i/ili lijekovima. Nisu zamišljene kao sveobuhvatne i trebale bi se koristiti isključivo kao alat za pomoć u razumijevanju i/ili procjeni potencijalnih dijagnostičkih mogućnosti i mogućnosti liječenja. Ovdje nisu uključene sve informacije o stanjima, tretmanima, lijekovima, nuspojavama ili rizicima koji se mogu odnositi na određenog pacijenta. Nisu namijenjene da budu medicinski savjet ili zamjena za medicinski savjet, dijagnozu ili liječenje koje određuje liječnik ili drugi zdravstveni djelatnik na temelju pregleda i procjene specifičnih i jedinstvenih okolnosti pacijenta. Pacijenti moraju razgovarati s liječnikom ili drugim pružateljem zdravstvenih usluga zbog potpune informacije o svom zdravlju, medicinskim pitanjima i mogućnostima liječenja, uključujući sve rizike ili dobrobiti u vezi s upotrebom lijekova. Ove informacije ne predstavljaju nikakve postupke, tretmane ili lijekove kao sigurne, učinkovite ili odobrene za liječenje određenog pacijenta. Pupillam Poliklinika, Pupillam doo za zdravstvene djelatnosti i Pupillam Nova se odriču bilo kakvog jamstva ili odgovornosti u vezi s ovim informacijama ili njihovom upotrebom. Korištenje ovih informacija regulirano je Uvjetima korištenja, dostupnima na Uvjeti korištenja - ugovor za korisnike web-a s Pupillam Poliklinika

Pošalji upit
Dogovorite pregled ili nam postavite pitanje
Pretražite simptome i stanja.
© Pupillam - Sva prava pridržana
|
Izrada web stranica - Fer Projekt