facebook script
Naslovna Simptom Povišeni PSA

Povišeni PSA

Definicija

PSA je kratica za "prostata-specifični antigen" tj. protein koji proizvodi prostata. Razine ovog proteina obično rastu kada osoba ima rak prostate, no srećom puno češće rastu iz razloga koji ne uključuju rak a to su:

  • Stanje koje se naziva benigna hiperplazija prostate (BPH) a koje se ponekad naziva i povećana prostata
  • Infekcija prostate koja se naziva i prostatitis
  • Ozljeda prostate na primjer nakon duže vožnje biciklom
  • Poslije nedavne ejakulacije

Ako je razina PSA samo donekle visoka često je sljedeći korak ponovno testiranje PSA. Dva dana prije drugog testa treba izbjegavati ejakulaciju (seksualnu aktivnost) i vožnju biciklom. Ako vaš liječnik misli da imate infekciju prostate, možda ćete morati uzimati antibiotike neko vrijeme prije nego što ponovite test.

Ako PSA ostane povišen, preporuka je pregled i savjet urologa (liječnik specijaliziran za liječenje problema mokraćnog sustava, mjehura i prostate). Urolog može naručiti daljnje pretrage, uključujući laboratorijske pretrage ili skeniranje magnetskom rezonancijom (MR), te naknadno po potrebi može obaviti i biopsiju prostate.

Magnetske rezonance najnovije generacije imaju mogućnost prikaza tzv. multiparametrijskog MR prostate sa standardnim korištenjem PI-RADS skoring sistema koji je danas opće priznati standard među urolozima za procjenu raka prostate i prije i nakon dijagnoze. Naime, na temelju multiparametrijskog MR-a, svakoj leziji prostate dodjeljuje se ocjena između 1-5, povećavajući bodove koji ukazuju na povećani rizik od malignosti.

Povišeni PSA

Bolesnici s PI-RADS lezijom kategorije 3 do 5 zahtijevaju ponovnu biopsiju s ciljanom biopsijom vođenom slikom. MRI/TRUS fuzija ili in-bore tehnika ciljanja je pouzdanija, posebno za male lezije ili lezije na teškim mjestima (npr. prednja ili apikalna prostata) Kognitivno ciljanje drugih pristupačnijih lezija prihvatljivo je u vještim rukama.

Bolesnici s PI-RADS lezijom kategorije 1 ili 2 mogu ili ne moraju trebati ponovnu biopsiju, ovisno o kliničkoj sumnji i drugim pomoćnim markerima (npr. PSA) o čemu odlučuje urolog.


Biopsija prostate

uključuje rektalni ultrazvuk i korištenje igle za uzimanje uzoraka tkiva iz prostate. Biopsiju obično u ordinaciji izvodi iskusni urolog. Nakon postupka, većina muškaraca može osjećati bolove i može vidjeti malo krvi u mokraći ili sjemenu. Biopsije rijetko mogu izazvati ozbiljne infekcije.

Iako je ultrazvuk i danas najvažnije dijagnostičko sredstvo za precizno pozicioniranje igle za biopsiju, magnetska rezonanca (MR) pruža superiornu rezoluciju anatomije prostate i potencijalnih ciljeva za biopsiju (osobito prednjih tumora). Ponekad promjene u tkivu prostate (lezije) mogu biti malene ili na nezgodnom mjestu u prostati što značajno smanjuje mogućnost da čak i iskusni urolog precizno uzme iglom dio tkiva baš iz te lezije. Stoga patohistološka analiza tako uzetog materijala neće otkriti nikakve stanice karcinoma pa će karcinom prostate ostati ne prepoznat. Zbog toga se uvijek uzima više uzoraka prostate.

No danas, sumnjive lezije u prostati mogu biti puno preciznije naciljane uz pomoć magnetske rezonance (MR) na nekoliko načina:

  • Kognitivno ciljanje odnosi se na metodu u kojoj iskusni urolog identificira leziju na osnovu MR i koristi anatomske podatke za odabir područja tijekom biopsije prostate vođene ultrazvukom.
  • Ciljanje unutar magneta (tj. ciljanje "in-bore") je tehnika u kojoj se MR koristi za izravno vođenje biopsije prostate u realnom vremenu.
  • Korištenje softvera za spajanje slika prostate na MR i na ultrazvuku (fuzijski software) omogućuje precizno identificiranje sumnjive lezije ciljane na MR tijekom kasnijeg postupka biopsije vođene ultrazvukom.

Među ove tri opcije, najkorisnija za urologe može biti tehnika vođena fuzijom (softwarskim spajanjem - integracijom) magnetske rezonance i ultrazvuka U ustanovama u kojima postoji takva mogućnost svi muškarci se podvrgavaju magnetskoj rezonanci (MR) prostate prije planirane ultrazvukom vođene biopsije.

Ako se ispostavi da imate rak, sjetite se da rak prostate obično nije smrtonosan. Obično raste sporo pa vjerojatno imate vremena odlučiti što učiniti. Postoje tretmani koji ponekad mogu izliječiti rak prostate. Također možete odlučiti odgoditi liječenje i pričekati da vidite pokazuje li vaš rak znakove napredovanja.

Ovdje prikazani uzroci bolesti, simptomi i medicinske procedure su obično povezani s naslovnom temom. Porazgovarajte sa svojim liječnikom ili drugim zdravstvenim djelatnikom da biste dobili točnu dijagnozu i objašnjenje procedura i njihovih komplikacija.

Ove generalizirane informacije ograničeni su sažetak informacija o dijagnozi, liječenju i/ili lijekovima. Nisu zamišljene kao sveobuhvatne i trebale bi se koristiti isključivo kao alat za pomoć u razumijevanju i/ili procjeni potencijalnih dijagnostičkih mogućnosti i mogućnosti liječenja. Ovdje nisu uključene sve informacije o stanjima, tretmanima, lijekovima, nuspojavama ili rizicima koji se mogu odnositi na određenog pacijenta. Nisu namijenjene da budu medicinski savjet ili zamjena za medicinski savjet, dijagnozu ili liječenje koje određuje liječnik ili drugi zdravstveni djelatnik na temelju pregleda i procjene specifičnih i jedinstvenih okolnosti pacijenta. Pacijenti moraju razgovarati s liječnikom ili drugim pružateljem zdravstvenih usluga zbog potpune informacije o svom zdravlju, medicinskim pitanjima i mogućnostima liječenja, uključujući sve rizike ili dobrobiti u vezi s upotrebom lijekova. Ove informacije ne predstavljaju nikakve postupke, tretmane ili lijekove kao sigurne, učinkovite ili odobrene za liječenje određenog pacijenta. Pupillam Poliklinika, Pupillam doo za zdravstvene djelatnosti i Pupillam Nova se odriču bilo kakvog jamstva ili odgovornosti u vezi s ovim informacijama ili njihovom upotrebom. Korištenje ovih informacija regulirano je Uvjetima korištenja, dostupnima na Uvjeti korištenja - ugovor za korisnike web-a s Pupillam Poliklinika

Pošalji upit
Dogovorite pregled ili nam postavite pitanje
Pretražite simptome i stanja.
© Pupillam - Sva prava pridržana
|
Izrada web stranica - Fer Projekt