facebook script
Naslovna Simptom Pretilost - prevelika tjelesna težina

Pretilost - prevelika tjelesna težina

Definicija

Zbog svoje učestalosti, značajnih štetnih posljedica na zdravlje, višestrukih uzorka iz različitih područja medicinski specijalnosti te različitih pristupa u liječenju, pretilošću se bavi u Pupillamu tzv. multidisciplinarni centar za pretilost – prevelika tjelesna težina. Njega čine naši stručnjaci iz više medicinskih i srodnih područja kao što su: klinička farmakologija, endokrinologija te psihologija i nutricionizam.

Pretilost ili prevelika tjelesna težina je stanje nastalo kao poremećaj u prevelikom unosu u odnosu na potrošnju energije. Danas medicina sigurno zna da je pretilost uz pušenje najčešći rizik za nastanak i malignih i kardiovaskularnih bolesti (infarkt, moždani udar), koji su ujedno i najčešći uzroci smrti u cijelom svijetu.

Poseban osvrt, uz promjenu životnih navika, daje u pogledu potrebe, mogućnosti i posljedica uzimanja novih generacija lijekova koji utječu na pretilost (Ozempic i sl.).

Pretilost - prevelika tjelesna težina

Prednosti gubitka tjelesne težine

Medicinsko obrazloženje za smanjenje tjelesne težine je da je pretilost ozbiljna, kronična i progresivna bolest te je povezana sa značajnim povećanjem smrtnosti i mnogim zdravstvenim rizicima kao što su: dijabetes melitus tipa 2, hipertenzija, dislipidemija, i koronarna bolesti srca. Prednosti gubitka tjelesne težine uključuju smanjenje stope progresije dijabetesa, krvnog tlaka kod hipertenzivnih pacijenata i razine lipida (kolesterola) kod pacijenata s višim rizikom. Ostale nesrčane dobrobiti gubitka težine uključuju smanjenje urinarne inkontinencije, apneje za vrijeme spavanja i depresije, kao i poboljšanja kvalitete života, fizičkog funkcioniranja i pokretljivosti.

Morbiditet i mortalitet povezani s prekomjernom tjelesnom težinom ili pretilošću poznati su medicinskoj struci još od vremena Hipokrata prije više od 2500 godina. Prekomjerna težina se odnosi na težinu iznad "normalnog" raspona, s normalnim definiranim na temelju aktualnih podataka. To se utvrđuje izračunavanjem indeksa tjelesne mase BMI koji je definiran kao težina u kilogramima podijeljena s kvadratom visine u metrima (kalkulatora za izračun BMI)

Prekomjerna tjelesna težina definirana je kao BMI od 25 do 29,9 kg/m2 a pretilost se definira kao BMI od ≥30 kg/m2. Teška pretilost se definira kao BMI ≥40 kg/m2 (ili ≥35 kg/m2 u prisutnosti komorbiditeta). Iako su ove kategoričke definicije klinički korisne, jasno je da rizici koji proizlaze iz povećanja tjelesne mase značajno variraju među pojedincima.

Terapija

Pristup liječenju naveden u nastavku temelji se na dostupnim dokazima iz kliničkih ispitivanja kliničkoj stručnosti i preferencijama pacijenata te je uvelike u skladu s objavljenim smjernicama.

Ciljevi liječenja — Cilj terapije je spriječiti, liječiti ili poništiti komplikacije pretilosti i poboljšati kvalitetu života. Zabilježene su zdravstvene dobrobiti s gubitkom težine od samo 5 posto tjelesne težine. Međutim, mnogi pacijenti imaju cilj mršavljenja za 30 posto ili više ispod svoje trenutne težine, cilj koji često nije ostvariv bez tzv. barijatrijske kirurgije. Samo uz promjene načina života, gubitak težine od 5 do 7 posto tjelesne težine je puno češći u praksi, ali ga je često teško održati. U ispitivanjima koja su uspoređivala farmakološku terapiju s placebom, gubitak tjelesne težine od 5 do 10 posto uz korištenje lijekova i bihevioralne intervencije smatra se vrlo dobrim odgovorom, a gubitak težine veći od 10 posto smatra se izvrsnim odgovorom. Stoga je korisno razumjeti očekivanu veličinu gubitka tjelesne težine s bilo kojom intervencijom kako bi se to uskladilo s pacijentovim ciljem. U randomiziranom ispitivanju liječenje semaglutidom (Ozempic) rezultiralo prosječnim gubitkom težine od 14,9 posto, pri čemu je otprilike jedna trećina pacijenata postigla gubitak težine od ≥ 20 posto u jednoj godini. Ovi rezultati sugeriraju da razvoj farmakoterapije može u konačnici dati rezultate gubitka težine koji se približavaju onima koji se vide u barijatrijskoj kirurgiji.

  • Promjene načina života za sve pojedince - Svi pacijenti kojima bi gubitak tjelesne težine imao koristi trebali bi dobiti savjet o prehrani, tjelovježbi i ciljevima za regulaciju tjelesne težine.
  • Farmakološka terapija - Kandidati za farmakološku terapiju uključuju odrasle osobe s indeksom tjelesne mase (BMI) većim od 30 kg/m2, ili BMI od 27 do 29,9 kg/m2 s komorbiditetima, koji nisu ispunili ciljeve mršavljenja (gubitak najmanje 5 posto ukupne tjelesne težine nakon tri do šest mjeseci) uz sveobuhvatnu intervenciju u načinu života. Odluku o započinjanju terapije lijekovima treba individualizirati i donijeti nakon pažljive procjene rizika i koristi svih opcija liječenja (način života, farmakološki, kirurški).
  • Uređaji za mršavljenje - Postoji nekoliko vrsta uređaja koji se mogu koristiti u liječenju pretilosti. Korištenje jednog od ovih uređaja može se razmotriti za upotrebu kod onih pacijenata kod kojih su lijekovi neučinkoviti ili se ne podnose, za one pacijente koji se ne mogu ili ne žele podvrgnuti barijatrijskom kirurškom zahvatu ili kao premošćujuća terapija prije barijatrijskog kirurškog zahvata. Prilikom upućivanja pacijenta na jedan od ovih uređaja, važno je imati na umu da je indikacija BMI za svaki uređaj različita, s rasponom BMI između 25 do 55 kg/m2.
  • Barijatrijska kirurgija - kandidati za barijatrijsku kirurgiju uključuju odrasle osobe s BMI ≥35 kg/m2 ili BMI od 30 do 34,9 kg/m2 s dijabetes melitusom tipa 2.
  • Strategije za održavanje gubitka tjelesne težine - Konzumacija dijete sa smanjenim unosom kalorija, često samostalno vaganje i sudjelovanje u programu intervencije u načinu života su strategije koje pomažu u održavanju gubitka težine. Međutim, čini se da tijelo ima "zadanu točku" mase masnog tkiva, a strategije koje pretpostavljaju da je učinkovito liječenje pretilosti samo stvar "snage volje" pojedinca mogu dovesti do opetovanog neuspjeha zbog tendencije tijela da se vrati na svoje postavljenu granicu.

Terapije koje se ne preporučuju

Liposukcija —Uklanjanje masnoće aspiracijom nakon injekcije fiziološke otopine. Iako to može rezultirati značajnim smanjenjem masnog tkiva i težine, čini se da ne poboljšava osjetljivost na inzulin ili faktore rizika za koronarnu bolest srca. Stoga uklanjanje velikih količina potkožnog trbušnog masnog tkiva liposukcijom ne poboljšava osjetljivost na inzulin ili čimbenike rizika za koronarnu bolest srca u žena s pretilošću sa ili bez dijabetesa tipa 2, što sugerira da su negativna energetska bilanca izazvana smanjenim unosom hrane i/ili uklanjanje visceralne masnoće neophodni za postizanje metaboličkih prednosti gubitka težine.

HCG — Nema dokaza da je liječenje ljudskim korionskim gonadotropinom (HCG) učinkovito u liječenju pretilosti. Dobro provedena ispitivanja pokazala su da ne potiče gubitak težine ili preraspodjelu masti, niti smanjuje osjećaj gladi.

Dodaci prehrani — Iako pojedinci koji pokušavaju smršaviti naširoko koriste dodatke prehrani koji se izdaju bez recepta, savjetuje se da se ne koriste jer su dokazi koji podupiru njihovu učinkovitost i sigurnost ograničeni. Primjeri dodataka prehrani uključuju efedru, zeleni čaj, krom, kitozan, vitamin B-12 i guar gumu. Efedra i alkaloidi efedre…

Ovdje prikazani uzroci bolesti, simptomi i medicinske procedure su obično povezani s naslovnom temom. Porazgovarajte sa svojim liječnikom ili drugim zdravstvenim djelatnikom da biste dobili točnu dijagnozu i objašnjenje procedura i njihovih komplikacija.

Ove generalizirane informacije ograničeni su sažetak informacija o dijagnozi, liječenju i/ili lijekovima. Nisu zamišljene kao sveobuhvatne i trebale bi se koristiti isključivo kao alat za pomoć u razumijevanju i/ili procjeni potencijalnih dijagnostičkih mogućnosti i mogućnosti liječenja. Ovdje nisu uključene sve informacije o stanjima, tretmanima, lijekovima, nuspojavama ili rizicima koji se mogu odnositi na određenog pacijenta. Nisu namijenjene da budu medicinski savjet ili zamjena za medicinski savjet, dijagnozu ili liječenje koje određuje liječnik ili drugi zdravstveni djelatnik na temelju pregleda i procjene specifičnih i jedinstvenih okolnosti pacijenta. Pacijenti moraju razgovarati s liječnikom ili drugim pružateljem zdravstvenih usluga zbog potpune informacije o svom zdravlju, medicinskim pitanjima i mogućnostima liječenja, uključujući sve rizike ili dobrobiti u vezi s upotrebom lijekova. Ove informacije ne predstavljaju nikakve postupke, tretmane ili lijekove kao sigurne, učinkovite ili odobrene za liječenje određenog pacijenta. Pupillam Poliklinika, Pupillam doo za zdravstvene djelatnosti i Pupillam Nova se odriču bilo kakvog jamstva ili odgovornosti u vezi s ovim informacijama ili njihovom upotrebom. Korištenje ovih informacija regulirano je Uvjetima korištenja, dostupnima na Uvjeti korištenja - ugovor za korisnike web-a s Pupillam Poliklinika

Uzroci

Kada posjetiti liječnika

Pošalji upit
Dogovorite pregled ili nam postavite pitanje
Pretražite simptome i stanja.
© Pupillam - Sva prava pridržana
|
Izrada web stranica - Fer Projekt