facebook script
Naslovna Usluga Cistoskopija

Cistoskopija

Cistoskopija (uroendoskopija, uretrocistoskopija) je dijagnostička pretraga kod koje se optičkim instrumentom (metalnim instrumentom u obliku sonde s kamerom) pregledava sluznica mokraćne cijevi (uretre) i mokraćnog mjehura te se pri tom projicira slike mjehura na ekran. Radi se o endoskopskoj pretrazi koja je minimalno invazivna – obavlja se kroz prirodni otvor u ljudskom tijelu (mokraćnu cijev), dakle nema reza na koži za ulazak optičkog instrumenta.

Kada se radi cistoskopija?

Cistoskopija se radi u slučaju pojave krvi u mokraći ili smetnji mokrenja (otežano i/ili bolno mokrenje).

Razlog izvođenja cistoskopije može biti i potreba za uvođenjem proteze (stenta) kako bi se osigurala prohodnost mokraćnih puteva u slučaju da postoji zapreka, na primjer opstrukcija tumorom ili kamencima. Također, može se obaviti i u sklopu kontrolnog pregleda nakon operacije tumora mokraćnog mjehura.

Kako se izvodi cistoskopija?

Cistoskopija se izvodi u ginekološkom (litotomijskom) položaju.

Prije samog pregleda medicinsko osoblje priprema intimno područje pranjem antiseptičkom otopinom. Potom liječnik aplicira gel (lokalni anestetik) u mokraćnu cijev kako bi se smanjili bolovi te olakšalo izvođenje pretrage.

Fleksibilni cistoskop (plastični instrument u obliku sonde s kamerom) se uvodi kroz mokraćnu cijev (uretru) u mokraćni mjehur. Kad uđe u mjehur, liječnik pažljivo ispituje sluznicu kako bi se isključilo postojanje patoloških promjena (polipa, tumora, ozljeda ili kamenca).

Tijekom pretrage pacijent može osjetiti određeni stupanj nelagode (osjećaj kao da mu se mokri) i boli.

Kod većine pacijenata pretraga se izvodi bez većih poteškoća i bolova. U manjem broju slučajeva kod pacijenata se mogu naći uznapredovale promjene ili anatomske malformacije koje zahtijevaju anesteziju ili hospitalizaciju. U takvim situacijama liječnik prekida pretragu i upoznaje pacijenta s daljnjom procedurom.

U iznimnim situacijama liječnik će napraviti biopsiju (uzeti komadić sumnjivog tkiva zbog detaljne mikroskopske i patohistološke analize). Također, može se, ako je potrebno, i zaustaviti krvarenja (elektrokoagulacija).

Cistoskopija – priprema za pregled

Prije pretrage pacijent treba detaljno oprati vanjsko spolovilo. Potrebno je uzimanje dosta tekućine.

U dogovoru s liječnikom na vrijeme morate prekinuti uzimanje lijekova koji utječu na zgrušavanje krvi (Aspirin, Andol, Marivarin).

Ako imate neke od sljedećih bolesti ili ste nositelji nekog od navedenih virusa, obavijestite liječnika:

srčanu bolest, bubrežnu bolest, plućnu bolest, dijabetes (šećernu bolest), hepatitis B, C, D i E, HIV virus,

Osobe s određenim srčanim manama će prije cistoskopije morati uzimati antibiotsku profilaksu (zaštitu). Upute će vam dati vaš liječnik te je zato bitno naglasiti mu prije pretrage ako imate problema sa srcem.

Prije cistoskopije je potrebno izliječiti infekciju urotrakta ako je prisutna.

Komplikacije

Cistoskopija može dovesti do sljedećih komplikacija:

infekcije mokraćnog sustava, perforacija mokraćne cijevi ili mjehura (kad se mokraćna cijev ili mjehur probiju za vrijeme pregleda – vrlo rijedak slučaj), moguće krvarenje iz mokraćne cijevi ili mjehura, nuspojave na lijekove tijekom pretrage, srčani infarkt (vrlo rijetko), poremećaj rada srca, srčani zastoj, pad tlaka.

Ako nakon postupka primijetite krv u mokraći, povišenu temperaturu, bol i peckanje tijekom mokrenja, odmah obavijestite svog liječnika.

Što nakon cistoskopije?

Postupak se izvodi ambulantno, pod lokalnom anestezijom – gelom i traje kratko – oko 5 minuta.

Ako ste bili pod općom anestezijom, morat ćete ostati u bolnici dok lijekovi ne popuste, ne smijete voziti stoga se pobrinite da vas netko otprati kući.

Kako biste smanjili iritacije mjehura, uzimajte dosta tekućine kako bi se mjehur pročistio.

Cistoskopija

Ovdje prikazani uzroci bolesti, simptomi i medicinske procedure su obično povezani s naslovnom temom. Porazgovarajte sa svojim liječnikom ili drugim zdravstvenim djelatnikom da biste dobili točnu dijagnozu i objašnjenje procedura i njihovih komplikacija.

Ove generalizirane informacije ograničeni su sažetak informacija o dijagnozi, liječenju i/ili lijekovima. Nisu zamišljene kao sveobuhvatne i trebale bi se koristiti isključivo kao alat za pomoć u razumijevanju i/ili procjeni potencijalnih dijagnostičkih mogućnosti i mogućnosti liječenja. Ovdje nisu uključene sve informacije o stanjima, tretmanima, lijekovima, nuspojavama ili rizicima koji se mogu odnositi na određenog pacijenta. Nisu namijenjene da budu medicinski savjet ili zamjena za medicinski savjet, dijagnozu ili liječenje koje određuje liječnik ili drugi zdravstveni djelatnik na temelju pregleda i procjene specifičnih i jedinstvenih okolnosti pacijenta. Pacijenti moraju razgovarati s liječnikom ili drugim pružateljem zdravstvenih usluga zbog potpune informacije o svom zdravlju, medicinskim pitanjima i mogućnostima liječenja, uključujući sve rizike ili dobrobiti u vezi s upotrebom lijekova. Ove informacije ne predstavljaju nikakve postupke, tretmane ili lijekove kao sigurne, učinkovite ili odobrene za liječenje određenog pacijenta. Pupillam Poliklinika, Pupillam doo za zdravstvene djelatnosti i Pupillam Nova se odriču bilo kakvog jamstva ili odgovornosti u vezi s ovim informacijama ili njihovom upotrebom. Korištenje ovih informacija regulirano je Uvjetima korištenja, dostupnima na Uvjeti korištenja - ugovor za korisnike web-a s Pupillam Poliklinika

Pošalji upit
Dogovorite pregled ili nam postavite pitanje
© Pupillam - Sva prava pridržana
|
Izrada web stranica - Fer Projekt