facebook script
Naslovna Usluga Citološka punkcija

Citološka punkcija

Ciljana punkcija čvora ili novotvorevine ili organa (potkožnog čvora, limfnog čvora, dojke, štitnjače, itd..) pod kontrolom ili bez ultrazvuka je dio dijagnostičkog postupka kojim se utvrđuje priroda punktirane tvorbe i njenog mogućeg uzroka.

Tvorbe mogu biti urođene ili stečene, nastati kao posljedica upalnog procesa, širenja šupljih prostora, pojačanog dijeljenja određene vrste stanica ili razvoja primarnog ili metastatskog tumorskog procesa (rak).

Pribor za punkciju čini tanka igla duljine do 4 cm, debljine uobičajeno 0,7 mm, šprica i eventualno metalni držač šprice. Nakon dezinfekcije kože iznad lezije ili organa propisanim dezinficijensom, tankom se iglom uđe u tvorevinu (čvor). Povlačenjem klipa stvara se negativan tlak koji uvlači materijal u iglu i/ili špricu. Taj dobiveni materijal se razmaze ili sedimentira u slučaju tekućih uzoraka po predmetnom laboratorijskom stakalcu koje se kasnije suši na zraku uobičajeno do sljedećeg dana, zatim se oboji i analizira pod svjetlosnim mikroskopom. Materijal se može također uštrcavanjem na hranidbenu podlogu slati na mikrobiološku analizu. Pacijent kod punkcije unutarnjih organa pod kontrolom ultrazvuka mora polagano disati, a nakon punkcije ostati ležati barem 2 sata.

Mikroskopskom analizom razmaza stanica ili dijelova stanica, daje se citološko mišljenje u obliku pisanog nalaza. Isti materijal se može dodatno dijagnostički obrađivati (citokemija, imunocitokemija) ili slati u neku od klinika. Ponekad se učinjenom punkcijom ne dobije dovoljno uzorka ili neće biti moguće sa sigurnošću utvrditi pobliže prirodu punktirane promjene. Tada se citološku punkciju mora ponoviti ili se, kao zamjenski postupak, može učiniti biopsija širokom iglom ili kirurška otvorena biopsija s odstranjenjem promjene.

Komplikacije

Citološka punkcija tankom iglom izrazito je siguran zahvat. Ipak, moguće su nuspojave punkcije bol različitog intenziteta, nelagoda i krvarenje na mjestu uboda igle nakon čega može zaostati kao komplikacija modrica (hematom) koja nestane unutar 2-3 tjedna, a moguća je i produžena bolnost, vrlo rijetko infekcija na mjestu uboda (rješava se uspješno antibiotikom), produljeno krvarenje (vrlo rijetko, ali moguće kod punkcije slezene i jetre i kod uzimanja lijekova protiv zgrušavanja krvi zbog čega je potrebno se javiti svom liječniku). Također, izuzetno rijetko je moguća komplikacija ulazak iglom u šuplje prostore (pleuralni, peritonealni) npr. kod punktiranja dojki, lezija u pazuhu ili na vratu u natključnom području te takva stanja mogu iziskivati hospitalizaciju da se izbjegne životna ugroženost. Kod punkcija dojki s implantatima moguć je ubod u iste i istjecanje sadržaja iz njih.

Ovdje prikazani uzroci bolesti, simptomi i medicinske procedure su obično povezani s naslovnom temom. Porazgovarajte sa svojim liječnikom ili drugim zdravstvenim djelatnikom da biste dobili točnu dijagnozu i objašnjenje procedura i njihovih komplikacija.

Ove generalizirane informacije ograničeni su sažetak informacija o dijagnozi, liječenju i/ili lijekovima. Nisu zamišljene kao sveobuhvatne i trebale bi se koristiti isključivo kao alat za pomoć u razumijevanju i/ili procjeni potencijalnih dijagnostičkih mogućnosti i mogućnosti liječenja. Ovdje nisu uključene sve informacije o stanjima, tretmanima, lijekovima, nuspojavama ili rizicima koji se mogu odnositi na određenog pacijenta. Nisu namijenjene da budu medicinski savjet ili zamjena za medicinski savjet, dijagnozu ili liječenje koje određuje liječnik ili drugi zdravstveni djelatnik na temelju pregleda i procjene specifičnih i jedinstvenih okolnosti pacijenta. Pacijenti moraju razgovarati s liječnikom ili drugim pružateljem zdravstvenih usluga zbog potpune informacije o svom zdravlju, medicinskim pitanjima i mogućnostima liječenja, uključujući sve rizike ili dobrobiti u vezi s upotrebom lijekova. Ove informacije ne predstavljaju nikakve postupke, tretmane ili lijekove kao sigurne, učinkovite ili odobrene za liječenje određenog pacijenta. Pupillam Poliklinika, Pupillam doo za zdravstvene djelatnosti i Pupillam Nova se odriču bilo kakvog jamstva ili odgovornosti u vezi s ovim informacijama ili njihovom upotrebom. Korištenje ovih informacija regulirano je Uvjetima korištenja, dostupnima na Uvjeti korištenja - ugovor za korisnike web-a s Pupillam Poliklinika

Pošalji upit
Dogovorite pregled ili nam postavite pitanje
© Pupillam - Sva prava pridržana
|
Izrada web stranica - Fer Projekt