facebook script
Naslovna Usluga Digitalna dermatoskopija

Digitalna dermatoskopija

Najvažnija osobina benignih, bezazlenih stečenih nevusa je njihova sličnost s rijetkim ali opasnim malignim tumorom kože – melanomom. Zbog toga je svaki rast ili atipična promjena u izgledu nevusa mogući razlog za kirurško odstranjenje (eksciziju) tj. biopsiju uz patohistološku analizu.

Svaki nevus koji pobuđuje kliničku sumnju na melanom nužno je pregledati dermatoskopom, a zatim po potrebi i kirurški odstraniti (ekscidirati) te patohistološki pregledati.

Dermatoskopija

Dermatoskopija je neinvazivna dijagnostička pretraga koja omogućuje vizualizaciju pigmenta i struktura u epidermisu, epidermodermalnoj granici i papilarnom dermisu. Njena primjena je uvelike poboljšala dijagnozu kako melanocitnih tako i nemelanocitnih, benignih i malignih kožnih promjena. Različiti dermatoskopski podtipovi nevusa mogu se prepoznati temeljem njihovih strukturnih obilježja, prije svega na temelju količine i distribucije pigmenta te homogenosti i strukturnog obrasca. Većina osoba s višestrukim nevusima ima tzv. predominantni tip nevusa. Osobito je važno pomno pregledati sve promjene, što pruža mogućnost identifikacije promjene različite od individualnog, prevladavajućeg benignog obrasca. Klinički se lezije mogu ocjenjivati i prema ABCDE akronimu pri čemu A označava asimetriju, B nepravilnost rubova (od engl. border), C se odnosi na varijacije boje (od engl. colour), D označava veličinu preko 6 mm (od engl. diameter), dok E predstavlja evoluciju u smislu bilo kakve promjene nevusa (elevaciju, povećanje, eksudaciju).

Melanom

Melanom je zloćudni tumor kože koji može nastati malignom pretvorbom iz madeža ili kao promjena na koži bez prethodnih kožnih promjena. Melanom može biti potpuno izlječiva maligna bolest, kao i mnoge druge, ako je otkriven dovoljno rano i ako se liječi u ranoj fazi. No, za razliku od drugih malignih bolesti u tijelu, melanom se relativno lako može otkriti redovitim pregledima kože.

Digitalna dermatoskopija

Ova pretraga omogućava praćenje sumnjivih madeža koji mijenjaju svoju veličinu i izgled tijekom vremena. Prilikom svakog pregleda fotografije se pohranjuju te se uspoređuju s prethodnima. U slučaju da se otkriju čak i minimalne sumnjive promjene u madežu, on se može kirurški odstraniti i patohistološki pregledati te se time može vrlo brzo i jednostavno sigurno potvrditi da li se radi o bezazlenoj (benignoj) promjeni na koži – madežu ili se radi o malignoj bolesti – melanomu.

Osobito je značajna metoda praćenja u osoba s povišenim rizikom za nastanak melanoma, a to su osobe koje imaju:

  • svijetlu put i općenito su vrlo osjetljive na izlaganje suncu (crvenokose osobe, s pjegama)
  • povijest bolesti zbog melanoma ili drugog karcinoma kože (ili netko u njihovoj obitelji)
  • veliki broj madeža na tijelu
  • opekline od sunca koje su se dogodile u djetinjstvu i adolescenciji
  • izloženost UV zračenju zbog profesije ili hobija kronično
  • sindrom atipičnih (displastičnih) nevusa
Digitalna dermatoskopija

Vidix 4.0 – Najmoderniji uređaj za digitalnu dermatoskopiju

VIDIX 4.0 je revolucionarni digitalni video dermatoskop s donedavno nezamislivom visokom rezolucijom dobivenih slika, čini ovaj sustav idealnom pomoći za ispravnu i preciznu dijagnozu dermatologa mnogih kožnih promjena, a osobito kod dijagnoze melanoma. Pohranjuje po potrebi neograničeni broj slika npr. madeža i prilikom ponovnog pregleda i snimanja istih, uspoređuje njihovu veličinu i izgled.

VIDIX 4.0 opremljen je dvostrukim zaslonom kako bi se omogućila optimalna vizualizacija dijagnostičkih slika te kvalitetna usporedba između slika pohranjenih ranije u sustavu i živih, trenutno snimljenih slika i kožnih promjena sumnjivih na melanom.

Snimanje dermatoskopskih slika i oznaka na avataru (Avatar je „objekt“ koji predstavlja tijela pacijenta). Sve slike povezane s promjenom na koži (lezijom) povezane su s automatski generiranim jedinstvenim brojem označenim na karti radi preciznih pregleda i točnog praćenja kroz vrijeme u ponovljenim pregledima. Prikaz promjene na koži (lezije) preko cijelog zaslona i brza usporedba za svaku dobivenu sliku.

Digitalna dermatoskopija

Umjetna inteligencija s objašnjenjem dermatoskopije DEXI (DEXI - Dermoscopy EXplained Intelligence) koristi algoritam za mjerenje, analizu i pružanje početne procjene slika i kožnih promjena na njima.

Digitalna dermatoskopija

Nadzorna ploča DermaGraphix® organizira slike pacijenata za optimalan pregled i procjenu.

Digitalna dermatoskopija

Kamera Vidix WPT 5Mpx je najmanja i najlakša kamera na svijetu, remek djelo s najkvalitetnijim komponentama dostupnim danas na tržištu.

Digitalna dermatoskopija

Ovdje prikazani uzroci bolesti, simptomi i medicinske procedure su obično povezani s naslovnom temom. Porazgovarajte sa svojim liječnikom ili drugim zdravstvenim djelatnikom da biste dobili točnu dijagnozu i objašnjenje procedura i njihovih komplikacija.

Ove generalizirane informacije ograničeni su sažetak informacija o dijagnozi, liječenju i/ili lijekovima. Nisu zamišljene kao sveobuhvatne i trebale bi se koristiti isključivo kao alat za pomoć u razumijevanju i/ili procjeni potencijalnih dijagnostičkih mogućnosti i mogućnosti liječenja. Ovdje nisu uključene sve informacije o stanjima, tretmanima, lijekovima, nuspojavama ili rizicima koji se mogu odnositi na određenog pacijenta. Nisu namijenjene da budu medicinski savjet ili zamjena za medicinski savjet, dijagnozu ili liječenje koje određuje liječnik ili drugi zdravstveni djelatnik na temelju pregleda i procjene specifičnih i jedinstvenih okolnosti pacijenta. Pacijenti moraju razgovarati s liječnikom ili drugim pružateljem zdravstvenih usluga zbog potpune informacije o svom zdravlju, medicinskim pitanjima i mogućnostima liječenja, uključujući sve rizike ili dobrobiti u vezi s upotrebom lijekova. Ove informacije ne predstavljaju nikakve postupke, tretmane ili lijekove kao sigurne, učinkovite ili odobrene za liječenje određenog pacijenta. Pupillam Poliklinika, Pupillam doo za zdravstvene djelatnosti i Pupillam Nova se odriču bilo kakvog jamstva ili odgovornosti u vezi s ovim informacijama ili njihovom upotrebom. Korištenje ovih informacija regulirano je Uvjetima korištenja, dostupnima na Uvjeti korištenja - ugovor za korisnike web-a s Pupillam Poliklinika

Pošalji upit
Dogovorite pregled ili nam postavite pitanje
Povezani simptomi i bolesti
© Pupillam - Sva prava pridržana
|
Izrada web stranica - Fer Projekt