facebook script
Naslovna Usluga Elektromioneurografija - EMNG

Elektromioneurografija - EMNG

EMNG (elektromioneurografija) je dijagnostička metoda kojom se ispituje funkcija perifernih živaca i mišića. Kombinira dvije metode: miografiju i neurografiju.

Miografija je dijagnostički postupak koji se koristi za procjenu električne aktivnosti mišića. Pretraga se obavlja uz pomoć elektroda – iglica koje se kratkotrajno ubadaju u mišiće kako bi se registrirao električni potencijal. Postupak je blaže neugodan, ali je potreban za analizu aktivnosti mišića i dijagnostiku eventualne patologije. Prije pretrage se može uzeti nekakav analgetik.

Neurografija je vrsta dijagnostičke pretrage koja omogućuje procjenu električne aktivnosti perifernih živaca. Obavlja se pomoću elektroda postavljenih na kožu te mjeri brzina provođenja signala kroz živac. Pretraga je bezbolna, eventualno se kod stimulacije živaca osjeti blago “peckanje”.

I pored velikog razvoja dijagnostičkih uređaja i metoda (Magnetska rezonancija, CT, angiografija, itd.), EMNG kao relativno stara dijagnostička metoda je i danas nezamjenjiva u procjeni različitih neuroloških i mišićnih bolesti

Koristi se pri obradi i dijagnostici sljedećih stanja:

  • radikulopatije (npr. hernijacija intervertebralni diskova)
  • Polineuropatije (dijabetička, toksična)
  • kompresivne neuropatije (sindrom karpalnog tunela)
  • lezije perifernih živaca (trauma, postoperativna stanja)
  • miopatije
  • poremećaj neuromišićne spojnice (npr. miastenija gravis)
Elektromioneurografija - EMNG

U Pupillamu koristimo EMNG uređaja najnovije generacije UltraPro® S100 EMG/NCS/EP koji omogućuje precizno i superiorno snimanje i analizu signala i time kvalitetnu dijagnozu.

Elektromioneurografija - EMNG

Ovdje prikazani uzroci bolesti, simptomi i medicinske procedure su obično povezani s naslovnom temom. Porazgovarajte sa svojim liječnikom ili drugim zdravstvenim djelatnikom da biste dobili točnu dijagnozu i objašnjenje procedura i njihovih komplikacija.

Ove generalizirane informacije ograničeni su sažetak informacija o dijagnozi, liječenju i/ili lijekovima. Nisu zamišljene kao sveobuhvatne i trebale bi se koristiti isključivo kao alat za pomoć u razumijevanju i/ili procjeni potencijalnih dijagnostičkih mogućnosti i mogućnosti liječenja. Ovdje nisu uključene sve informacije o stanjima, tretmanima, lijekovima, nuspojavama ili rizicima koji se mogu odnositi na određenog pacijenta. Nisu namijenjene da budu medicinski savjet ili zamjena za medicinski savjet, dijagnozu ili liječenje koje određuje liječnik ili drugi zdravstveni djelatnik na temelju pregleda i procjene specifičnih i jedinstvenih okolnosti pacijenta. Pacijenti moraju razgovarati s liječnikom ili drugim pružateljem zdravstvenih usluga zbog potpune informacije o svom zdravlju, medicinskim pitanjima i mogućnostima liječenja, uključujući sve rizike ili dobrobiti u vezi s upotrebom lijekova. Ove informacije ne predstavljaju nikakve postupke, tretmane ili lijekove kao sigurne, učinkovite ili odobrene za liječenje određenog pacijenta. Pupillam Poliklinika, Pupillam doo za zdravstvene djelatnosti i Pupillam Nova se odriču bilo kakvog jamstva ili odgovornosti u vezi s ovim informacijama ili njihovom upotrebom. Korištenje ovih informacija regulirano je Uvjetima korištenja, dostupnima na Uvjeti korištenja - ugovor za korisnike web-a s Pupillam Poliklinika

Pošalji upit
Dogovorite pregled ili nam postavite pitanje
Povezani simptomi i bolesti
© Pupillam - Sva prava pridržana
|
Izrada web stranica - Fer Projekt