facebook script
Naslovna Usluga Endokrinologija

Endokrinologija

Endokrinologija je grana medicine koja se bavi liječenjem bolesti žlijezda s unutrašnjim izlučivanjem (endokrine žlijezde), koje u krv luče hormone koji djeluju na sve stanice tj. organe u ljudskom organizmu. Endokrini sustav čine: hipofiza, štitnjača (tireoidea), doštitne (paratireoidne) žlijezde, nadbubrežne žlijezde, gušterača (pankreas) i spolne žlijezde (jajnici i testisi). Bolestima na jajnicima se bave više ginekolozi a s bolestima testisima urolozi. Najčešća bolest s kojom se bave endokrinolozi je dijabetes. Također, sve više se bave i bolestima štitnjače, osobito kod žena.

Pregled endokrinologa se sastoji od razgovora s bolesnikom (anamneza) i kliničkog pregleda koji često uključuje upotrebu ultrazvuka. Ultrazvuk, ovisno o kvaliteti uređaja i iskustvu i znanju endokrinologa, omogućuje brzi i pouzdani uvid u stanje štitnjače, paratireoidne i nadbubrežne žlijezde. Nešto manje pouzdan je pregled ultrazvukom gušterače zbog njenog položaja i zraka koji se nalazi u crijevima i ometa prikaz. Ponekad je neophodno, kad endokrinolog to procjeni, napraviti i CT pregled, magnetsku rezonancu ili neke druge pretrage da bi se do kraja razjasnila neka bolest ili poremećaj. Uvid u različite nalaze krvi (pogotovo pojedinih hormona) i mokraće često su neophodni za procjenu bolesti endokrinih žlijezda. Punkcija i citološka analiza promjena (čvora) na štitnjači nekad su potrebni da se do kraja potvrdi ili isključi neka dijagnoza bolesti štitnjače.

Ovdje prikazani uzroci bolesti, simptomi i medicinske procedure su obično povezani s naslovnom temom. Porazgovarajte sa svojim liječnikom ili drugim zdravstvenim djelatnikom da biste dobili točnu dijagnozu i objašnjenje procedura i njihovih komplikacija.

Ove generalizirane informacije ograničeni su sažetak informacija o dijagnozi, liječenju i/ili lijekovima. Nisu zamišljene kao sveobuhvatne i trebale bi se koristiti isključivo kao alat za pomoć u razumijevanju i/ili procjeni potencijalnih dijagnostičkih mogućnosti i mogućnosti liječenja. Ovdje nisu uključene sve informacije o stanjima, tretmanima, lijekovima, nuspojavama ili rizicima koji se mogu odnositi na određenog pacijenta. Nisu namijenjene da budu medicinski savjet ili zamjena za medicinski savjet, dijagnozu ili liječenje koje određuje liječnik ili drugi zdravstveni djelatnik na temelju pregleda i procjene specifičnih i jedinstvenih okolnosti pacijenta. Pacijenti moraju razgovarati s liječnikom ili drugim pružateljem zdravstvenih usluga zbog potpune informacije o svom zdravlju, medicinskim pitanjima i mogućnostima liječenja, uključujući sve rizike ili dobrobiti u vezi s upotrebom lijekova. Ove informacije ne predstavljaju nikakve postupke, tretmane ili lijekove kao sigurne, učinkovite ili odobrene za liječenje određenog pacijenta. Pupillam Poliklinika, Pupillam doo za zdravstvene djelatnosti i Pupillam Nova se odriču bilo kakvog jamstva ili odgovornosti u vezi s ovim informacijama ili njihovom upotrebom. Korištenje ovih informacija regulirano je Uvjetima korištenja, dostupnima na Uvjeti korištenja - ugovor za korisnike web-a s Pupillam Poliklinika

Upoznajte naš tim iskusnih i priznatih liječnika specijalista i subspecijalista.

Pošalji upit
Dogovorite pregled ili nam postavite pitanje
© Pupillam - Sva prava pridržana
|
Izrada web stranica - Fer Projekt