facebook script
Naslovna Usluga Holter EKG

Holter EKG

Holter EKG je 24-satno kontinuirano praćenje i bilježenje aktivnosti srca za vrijeme uobičajenih dnevnih aktivnosti. Postupak je u potpunosti bezbolan.

Pomoću Holtera prate se promjene u zdravlju srca nakon srčanih bolesti ili pri promjeni lijekova za srce. Vaš liječnik mogao bi vam preporučiti ovu pretragu ako imate izražene znakove različitih bolesti srca i poremećaja srčanog ritma (tahikardija, bradikardija, aritmije). Holter EKG ovdje može biti od neizmjerne dijagnostičke vrijednosti zbog specifičnosti da jednostavno bilježi mnogobrojne parametre električne aktivnosti srca. Pogotovo kod onih bolesti srca (kao što je tzv. paroksizmalna i prolazna fibrilacija srca) koji se javljaju samo povremeno i kratkotrajno i ne mogu se zabilježiti u kratkotrajnim posjetima kod liječnika i snimanja EKG u ambulanti. Ponekad je takav kratkotrajni poremećaj ritma srca znak ozbiljne bolesti ili je zbog toga potrebno uzimati trajno terapiju protiv sprječavanja stvaranja tromba u srcu koji može prouzročiti moždani udar.

Tijekom 24 sata moguće je zabilježiti poremećaje srčanog ritma koji se javljaju rjeđe, u dužim vremenskim razmacima, no treba ima na umu da u tom 24 satnom razdoblju Holter EKG-a ne mora uvijek zabilježiti neki poremećaj aktivnosti srca te je ponekad pretragu potrebno ponoviti ako simptomi perzistiraju.

Holter uređaj ili monitor je malena elektronska naprava koja radi na baterije. Nosi se za pojasom ili na remenu preko ramena. Povezan je s kožom na prsima pomoću najmanje tri, a najčešće više metalnih elektroda. One se na kožu pričvršćuju ljepljivim gelom. Memorijska kartica uređaja digitalno pamti sve promjene u radu vašeg srca.

Važno je držati monitor uz sebe cijelo vrijeme trajanja pretrage kako bi mjerenje bilo što preciznije. Medicinska sestra će vam pokazati kako ponovno pričvrstiti elektrode u slučaju da se odlijepe. Za vrijeme nošenja Holtera pacijent nastavlja sa svojim uobičajenim tjelesnim aktivnostima, poslovima i navikama.

U dogovoru s liječnikom, osoba može pojačati svoje svakodnevne aktivnosti kako bi se zabilježili mogući poremećaji srčanog ritma koji se inače pojavljuju u sličnim okolnostima. Osim toga, važno je voditi dnevnik tih aktivnosti i mogućih simptoma. Većina Holter monitora ima i posebno dugme koje pacijent može pritisnuti kada osjeća neku smetnju. Tada u zapisu ostaje poseban znak koji upozorava liječnika na to zbivanje.

Holter EKG

Kako se pripremiti za Holter EKG?

Na postavljanje samoga uređaja dođite u dvodijelnoj odjevnoj kombinaciji jer ćete gornji dio morati skinuti neposredno prije. Žene mogu ostati u grudnjaku.

Otuširajte se prije pretrage jer za vrijeme trajanja 24-satne pretrage to nećete smjeti. Holter je osjetljiv elektronski uređaj te treba izbjegavati tuširanje, plivanje i kupanje taj dan. Iznimno je važno ne smočiti uređaj.

Također, nemojte nanositi nikakve losione niti kreme na kožu, posebno ne na kožu prsa gdje se postavljaju elektrode. Radi boljeg kontakta elektroda i smanjenja smetnji, nekim bolesnicima savjetovat će se da obriju to područje.

S obzirom na osjetljivost uređaja, za vrijeme pretrage izbjegavajte električne pokrivače, područja pod visokim naponom, magnete i detektore metala.

Nuspojave

Nošenje Holter uređaja samo po sebi ne nosi nikakav rizik ili nuspojavu. Ponekad rijetko neki pacijenti mogu imati alergijsku reakciju na ljepljivi gel kojim se elektrode pričvršćuju na tijelo.

Ovdje prikazani uzroci bolesti, simptomi i medicinske procedure su obično povezani s naslovnom temom. Porazgovarajte sa svojim liječnikom ili drugim zdravstvenim djelatnikom da biste dobili točnu dijagnozu i objašnjenje procedura i njihovih komplikacija.

Ove generalizirane informacije ograničeni su sažetak informacija o dijagnozi, liječenju i/ili lijekovima. Nisu zamišljene kao sveobuhvatne i trebale bi se koristiti isključivo kao alat za pomoć u razumijevanju i/ili procjeni potencijalnih dijagnostičkih mogućnosti i mogućnosti liječenja. Ovdje nisu uključene sve informacije o stanjima, tretmanima, lijekovima, nuspojavama ili rizicima koji se mogu odnositi na određenog pacijenta. Nisu namijenjene da budu medicinski savjet ili zamjena za medicinski savjet, dijagnozu ili liječenje koje određuje liječnik ili drugi zdravstveni djelatnik na temelju pregleda i procjene specifičnih i jedinstvenih okolnosti pacijenta. Pacijenti moraju razgovarati s liječnikom ili drugim pružateljem zdravstvenih usluga zbog potpune informacije o svom zdravlju, medicinskim pitanjima i mogućnostima liječenja, uključujući sve rizike ili dobrobiti u vezi s upotrebom lijekova. Ove informacije ne predstavljaju nikakve postupke, tretmane ili lijekove kao sigurne, učinkovite ili odobrene za liječenje određenog pacijenta. Pupillam Poliklinika, Pupillam doo za zdravstvene djelatnosti i Pupillam Nova se odriču bilo kakvog jamstva ili odgovornosti u vezi s ovim informacijama ili njihovom upotrebom. Korištenje ovih informacija regulirano je Uvjetima korištenja, dostupnima na Uvjeti korištenja - ugovor za korisnike web-a s Pupillam Poliklinika

Pošalji upit
Dogovorite pregled ili nam postavite pitanje
© Pupillam - Sva prava pridržana
|
Izrada web stranica - Fer Projekt