facebook script
Naslovna Usluga Kirurgija

Kirurgija

Kirurgija

Opća kirurgija

Bavi se kirurškim liječenjem svih nezgoda i stanja koja zahtijevaju manje i veće kirurške zahvate a za koje nije potrebna ili nije moguća intervencija subspecijaliste kirurgije.

Traumatologija

Bavi se hitnim prijemom i liječenjem svih nezgoda. Proučava ozljede nastale mehaničkim, kemijskim, fizikalnim i termičkim čimbenicima te zračenjem, a bavi se njihovim sprječavanjem i liječenjem. U većini slučajeva to su prometne nezgode i razne kućne, kao i nezgode na poslu.

Abdominalna kirurgija

Bavi se bolestima trbušne šupljine i trbušne stijenke u slučajevima kada je potrebno kirurško liječenje. Može se podijeliti na više područja:

  • Kirurgija trbušne stijenke se odnosi uglavnom na liječenje različitih vrsta kila
  • Hepatobilijarna kirurgija se odnosi na kirurgiju jetre, žučnih vodova i gušterače
  • Kirurgija debelog crijeva i analne (proktologija)

Vaskularna kirurgija

Bavi se promjenama i patologijom krvožilnog sustava (arterija i vena). Do promjena na krvnim žilama najčešće dolazi zbog postojećih komorbiditeta (visok tlak, šećerna bolest, povišene masnoće u krvi) i zbog utjecaja vanjskih faktora (povećana konzumacija alkohola, fizička neaktivnost, pušenje).

Najčešći su simptomi koji upućuju na patologiju krvnih žila su: oteklina donjih ekstremiteta, bol koja se pojavljuje čak i nakon kraćeg hodanja, pojava kroničnih rana (ulkusa), težina u nogama, naglo nastala bol i hladnoća donjih ekstremiteta.

U sklopu pregleda vaskularnog kirurga obično se napravi i ultrazvučni pregled (Color Doppler) kako bi kirurg dobio uvid u stanje Vaših krvnih žila te da bi ovisno o nalazu odredio daljnju terapiju.

Torakalna kirurgija

Bavi se kirurškim liječenjem bolesti pluća, plućne ovojnice, velikih dišnih puteva, ošita, medijastinuma, prsnog koša, gornjeg torakalnog otvora, povredama prsnog koša i torakoabdominalne povrede. Dominantna patologija se odnosi na karcinom pluća.

U ostala stanja koja se liječe u torakalnoj kirurgija spadaju: benigni tumori i metastaze u plućima, ehinokok, gljivične infekcije i tuberkuloza pluća, kongenitalne anomalije pluća (sekvestar, AV fistule i ciste pluća) i bolesti i anomalije prsnog koša (ljevkaste i kokošije grudi, Polandov sindrom, rascjep prsne kosti), infekcije plućne ovojnice (empijem) i medijastinuma (medijastinitis), recidivirajući pneumotoraks, tumori zida prsnog koša, tumori velikih dišnih puteva i druga stanja.

Kardijalna kirurgija

Bavi se bolestima srca i velikih krvnih žila. Kardijalna kirurgija najčešće tretira komplikacije ishemične srčane bolesti (npr. postavljane premosnice „By-pass“), korigira urođene srčane greške, ili bolesti srčanih zalistaka različite etiologije. Uključuje također i transplantaciju srca.

Plastična i rekonstruktivna kirurgija

Bavi se kirurškim zahvatima pri kojima se mijenja fizički izgled osobe. Ovakva vrsta kirurgije ima rekonstruktivnu ili estetsku svrhu. U rekonstruktivne zahvate spadaju operacije pri kojima se ispravljaju fizičke funkcije, minimizira ili otklanja deformacija izazvana bolešću, poremećajima pri rođenju ili nesrećama. Estetski zahvati nemaju medicinsku svrhu i nisu esencijalni za fizičko zdravlje.

Dječja kirurgija

Bavi se liječenjem bolesti u dječjoj dobi i nije samo »kirurgija odrasle dobi u malome« već obuhvaća i neke specifičnosti kakvih u odraslih osoba nema, npr. kirurgija novorođenčadi (neonatalna kirurgija) i kirurgija još nerođene djece (antenatalna kirurgija).

Neurokirurgija

Bavi se kirurškim liječenjem bolesnih procesa u središnjem živčanom sustavu, moždanim i perifernim živcima te u autonomnom živčanom sustavu. Dijagnostičke metode kojima se služi su pored ostalih elektroencefalografija, primjena radioaktivnih izotopa, kompjuterizirana tomografija, magnetska rezonancija. Uporabom lasera, ultrazvuka i operacijskog mikroskopa i stereotaksijskim zahvatima prekida se i liječi štetne procese, uzima komadiće tkiva za pretrage i dr.

Ovdje prikazani uzroci bolesti, simptomi i medicinske procedure su obično povezani s naslovnom temom. Porazgovarajte sa svojim liječnikom ili drugim zdravstvenim djelatnikom da biste dobili točnu dijagnozu i objašnjenje procedura i njihovih komplikacija.

Ove generalizirane informacije ograničeni su sažetak informacija o dijagnozi, liječenju i/ili lijekovima. Nisu zamišljene kao sveobuhvatne i trebale bi se koristiti isključivo kao alat za pomoć u razumijevanju i/ili procjeni potencijalnih dijagnostičkih mogućnosti i mogućnosti liječenja. Ovdje nisu uključene sve informacije o stanjima, tretmanima, lijekovima, nuspojavama ili rizicima koji se mogu odnositi na određenog pacijenta. Nisu namijenjene da budu medicinski savjet ili zamjena za medicinski savjet, dijagnozu ili liječenje koje određuje liječnik ili drugi zdravstveni djelatnik na temelju pregleda i procjene specifičnih i jedinstvenih okolnosti pacijenta. Pacijenti moraju razgovarati s liječnikom ili drugim pružateljem zdravstvenih usluga zbog potpune informacije o svom zdravlju, medicinskim pitanjima i mogućnostima liječenja, uključujući sve rizike ili dobrobiti u vezi s upotrebom lijekova. Ove informacije ne predstavljaju nikakve postupke, tretmane ili lijekove kao sigurne, učinkovite ili odobrene za liječenje određenog pacijenta. Pupillam Poliklinika, Pupillam doo za zdravstvene djelatnosti i Pupillam Nova se odriču bilo kakvog jamstva ili odgovornosti u vezi s ovim informacijama ili njihovom upotrebom. Korištenje ovih informacija regulirano je Uvjetima korištenja, dostupnima na Uvjeti korištenja - ugovor za korisnike web-a s Pupillam Poliklinika

Upoznajte naš tim iskusnih i priznatih liječnika specijalista i subspecijalista.

Pošalji upit
Dogovorite pregled ili nam postavite pitanje
Povezani simptomi i bolesti
© Pupillam - Sva prava pridržana
|
Izrada web stranica - Fer Projekt