facebook script
Naslovna Usluga Klinička farmakologija

Klinička farmakologija

Klinička farmakologija kao grana interne medicine se bavi praktičnom primjenom lijekova u liječenju bolesti, tj. djelovanjem i međusobnom interakcijom lijekova u tijelu čovjeka.

Pregled kliničkog farmakologa se sastoji od razgovora s bolesnikom (anamneza) i kliničkog pregleda koji po potrebi uključuje analizu EKG-a, laboratorijskih krvnih nalaza, te ostalih nalaza (rendgen, magnetska rezonancija, CT, itd.).

Klinički farmakolog savjetuje odabir optimalne terapije, tj. najboljeg lijeka ili kombinacije lijekova za određenog pacijenta za jednu ili sve bolesti od kojih on boluje. To se određuje nakon pregleda i uvida u sve dijagnostičke nalaze te u odnosu na ukupno zdravstveno stanje i funkciju vitalnih organa pacijenta koji sudjeluju u metabolizmu lijekova.

Klinički farmakolog može dati relevantan odgovor na pitanja kao što su:

 • uzimam li previše lijekova?
 • ne podnosim određeni lijek, koja mu je alternativa?
 • mogu li smanjiti broj lijekova koje uzimam?
 • koje se štetne interakcije lijekova koje uzimam?
 • mogu li na meni razumljiv način saznati više o lijekovima koje uzimam?
 • planiram trudnoću a trebala bih uzimati određeni lijek, smijem li i kako?
 • dojim a uzimam određeni lijek, smijem li?
 • koje su štetne nuspojave lijekova koje uzimam?
Klinička farmakologija

Centar za pretilost, prevelika tjelesna težina

Pretilost ili prevelika tjelesna težina je stanje nastalo kao poremećaj u prevelikom unosu u odnosu na potrošnju energije. Danas medicina sigurno zna da je pretilost uz pušenje najčešći rizik za nastanak i malignih i kardiovaskularnih bolesti (infarkt, moždani udar), koji su ujedno i najčešći uzroci smrti u cijelom svijetu.

U Pupillamu doktor subspecijalista kliničke farmakologije, u suradnji sa subspecijalistom endokrinologije i nutricionistom, savjetuje sve koji žele smanjiti preveliku tjelesnu težinu. Poseban osvrt, uz promjenu životnih navika, klinički farmakolog daje u pogledu potrebe, mogućnosti i posljedica uzimanja novih generacija lijekova koji utječu na pretilost (Ozempic i sl.).

Centar za genetsko savjetovanje i testiranje

U Pupillamu doktor subspecijalista kliničke farmakologije, u suradnji s genetičarima i specijaliziranim laboratorijima, pruža savjete u vezi genetskih bolesti i testiranja.

Genetsko savjetovanje je proces pomaganja ljudima da razumiju i prilagode se medicinskim, psihološkim i obiteljskim implikacijama genetski uzrokovanih bolesti. Većina konzultacija odvija se tijekom jednog do tri posjeta. Prvi posjet usmjeren je na pregled informacija, pružanje točne procjene rizika i rješavanje psihosocijalnih problema.

Također, pruža se psihosocijalna podrška i informacije o strategijama povećanog rizika koje mogu biti prikladne za pacijenta i/ili obitelj. To u pravilu uključuje: nešto agresivniji probir - screening (periodični pregledi raniji ili češći ili drugačiji), promjena načina života ili prehrane i/ili medicinske ili kirurške intervencije. Genetski savjetnik koji upućuje na liječenje može koordinirati dugoročnu modifikaciju i upravljanje rizikom za pacijente i zahvaćene članove obitelji.

Genetsko savjetovanje: Tumačenje obiteljske anamneze i procjena rizika:

Prosječan rizik:

 • nema genetski uvjetovane bolesti u obitelji ili
 • jedan srodnik drugog stupnja (ili dalji srodnik) ima bolest

Umjeren rizik:

 • jedan rođak prvog koljena s početkom bolesti u prosječnoj dobi ili
 • dva pogođena srodnika drugog stupnja s iste strane obitelji

Visoki rizik:

 • prijevremena bolest ili neuobičajena prezentacija kod rođaka prvog koljena ili
 • dva ili više srodnika u prvom koljenu s iste strane obitelji ili
 • dva ili više srodnika u drugom koljenu s iste strane oboljele obitelji, od kojih je barem jedan imao preuranjeni početak bolesti ili
 • tri ili više pogođenih rođaka s iste strane obitelji ili
 • umjereni rizik status rizika s obje strane obitelji

Genetsko testiranje na nasljedne maligne bolesti – info: geneplanet.com/hr

Izračunajte svoj nasljedni rizik od raka: GeneplanetSurvey/cancerscreen-quiz-hr

Ovdje prikazani uzroci bolesti, simptomi i medicinske procedure su obično povezani s naslovnom temom. Porazgovarajte sa svojim liječnikom ili drugim zdravstvenim djelatnikom da biste dobili točnu dijagnozu i objašnjenje procedura i njihovih komplikacija.

Ove generalizirane informacije ograničeni su sažetak informacija o dijagnozi, liječenju i/ili lijekovima. Nisu zamišljene kao sveobuhvatne i trebale bi se koristiti isključivo kao alat za pomoć u razumijevanju i/ili procjeni potencijalnih dijagnostičkih mogućnosti i mogućnosti liječenja. Ovdje nisu uključene sve informacije o stanjima, tretmanima, lijekovima, nuspojavama ili rizicima koji se mogu odnositi na određenog pacijenta. Nisu namijenjene da budu medicinski savjet ili zamjena za medicinski savjet, dijagnozu ili liječenje koje određuje liječnik ili drugi zdravstveni djelatnik na temelju pregleda i procjene specifičnih i jedinstvenih okolnosti pacijenta. Pacijenti moraju razgovarati s liječnikom ili drugim pružateljem zdravstvenih usluga zbog potpune informacije o svom zdravlju, medicinskim pitanjima i mogućnostima liječenja, uključujući sve rizike ili dobrobiti u vezi s upotrebom lijekova. Ove informacije ne predstavljaju nikakve postupke, tretmane ili lijekove kao sigurne, učinkovite ili odobrene za liječenje određenog pacijenta. Pupillam Poliklinika, Pupillam doo za zdravstvene djelatnosti i Pupillam Nova se odriču bilo kakvog jamstva ili odgovornosti u vezi s ovim informacijama ili njihovom upotrebom. Korištenje ovih informacija regulirano je Uvjetima korištenja, dostupnima na Uvjeti korištenja - ugovor za korisnike web-a s Pupillam Poliklinika

Upoznajte naš tim iskusnih i priznatih liječnika specijalista i subspecijalista.

Pošalji upit
Dogovorite pregled ili nam postavite pitanje
© Pupillam - Sva prava pridržana
|
Izrada web stranica - Fer Projekt