facebook script
Naslovna Usluga Prenatalni testovi

Prenatalni testovi

Trudnoća je vrijeme velikih očekivanja, radosti ali i strahova. Iako se velika većina djece rađa potpuno zdrava, tijekom perioda trudnoće majke mogu biti zabrinute da li će njihovo dijete imati zdravstvenih problema. Zato je važno razumjeti značaj informacija, kao i prednosti i rizike koje različiti prenatalni testovi pružaju o zdravlju djeteta.

Što su prenatalni testovi?

Prenatalni testovi predstavljaju grupe testova koji se rade tijekom trudnoće, a čijim rezultatima se već u periodu rane trudnoće mogu saznati dragocjene informacije o zdravlju Vašeg nerođenog djeteta.

Vrste prenatalnih testova

Prenatalni testovi se mogu podijeliti na dvije osnovne grupe: skrining prenatalni testovi i dijagnostički prenatalne testove.

Skrining prenatalni testovi

Prenatalni skrining testovi utvrđuju da li postoji manja ili veća vjerojatnost da će dijete imati određene urođene mane, od kojih su mnoge tzv. genetski poremećaji.

Najčešće primjenjivani prenatalni skrining testovi su: dabl test (double test), tripl test (triple test), kvadripl test (quadriple test), testovi krvi te ultrazvučni pregledi trudnica.

Prenatalni skrining testovi se rade tijekom prvog i drugog trimestra trudnoće i oni ne mogu postaviti konačnu dijagnozu. Ukoliko rezultati ovih testova ukazuju na povećan rizik od genetskog poremećaja, preporučuje se dijagnostički prenatalni test radi potvrde dijagnoze.

Dijagnostički prenatalni testovi

Ako ste starija trudnica (> 35 godina), imate pozitivnu obiteljsku anamnezu (genetski poremećaji u obitelji), pozitivni rezultat prenatalnog skrining testa ili povijest Vaših bolesti ukazuje na povećan rizik od rođenja djeteta sa genetskim problemom – razmislite o dijagnostičkom prenatalnom testu.

Dijagnostički prenatalni test je jedini način da budete sigurni u dijagnozu.

Ovisno od procedure kojom se izvodi, prenatalni dijagnostički testovi se mogu podijeliti na:

  • invazivni (amniocenteza i biopsija korionskih resica posteljice)
  • neinvazivni prenatalni testovi (NIPT)

Kod invazivnnih testova se uzima uzorak plodne vode (tzv. amniocenteza) ili biopsija korionskih resica, za biokemijska i citogenetska ispitivanja. Amniocenteza je najstariji prenatalni dijagnostički test koji je u upotrebi još i danas.

Kao alternativa amniocentezi ili biopsiji korionskih resica posteljice danas se sve više primjenjuju neinvazivni prenatalni testovi koji se izvode bez rizika za mamu i dijete, a čiji rezultati sa sigurnošću do 99.9% mogu ukazati na postojanje genetskih bolesti kod djeteta.

Prenatalni testovi

Što je neinvazivni prenatalni test?

Neinvazivni prenatalni test je dijagnostički test kojim se iz malog uzorka venske krvi majke sa sigurnošću do 99.9% može utvrditi zdravlje fetusa već u ranoj trudnoći.

Prenatalnim testom se iz uzorka krvi majke analizira slobodna stanična fetalna DNK, u cilju otkrivanja različitih poremećaja kromosoma kod fetusa.

Ovi testovi se nazivaju neinvazivnim, jer za razliku od amniocenteze i biopsije posteljice ne nose rizik za zdravlje majke i bebe. Kompletna analiza se radi iz malog uzorka venske krvi majke

Ovdje prikazani uzroci bolesti, simptomi i medicinske procedure su obično povezani s naslovnom temom. Porazgovarajte sa svojim liječnikom ili drugim zdravstvenim djelatnikom da biste dobili točnu dijagnozu i objašnjenje procedura i njihovih komplikacija.

Ove generalizirane informacije ograničeni su sažetak informacija o dijagnozi, liječenju i/ili lijekovima. Nisu zamišljene kao sveobuhvatne i trebale bi se koristiti isključivo kao alat za pomoć u razumijevanju i/ili procjeni potencijalnih dijagnostičkih mogućnosti i mogućnosti liječenja. Ovdje nisu uključene sve informacije o stanjima, tretmanima, lijekovima, nuspojavama ili rizicima koji se mogu odnositi na određenog pacijenta. Nisu namijenjene da budu medicinski savjet ili zamjena za medicinski savjet, dijagnozu ili liječenje koje određuje liječnik ili drugi zdravstveni djelatnik na temelju pregleda i procjene specifičnih i jedinstvenih okolnosti pacijenta. Pacijenti moraju razgovarati s liječnikom ili drugim pružateljem zdravstvenih usluga zbog potpune informacije o svom zdravlju, medicinskim pitanjima i mogućnostima liječenja, uključujući sve rizike ili dobrobiti u vezi s upotrebom lijekova. Ove informacije ne predstavljaju nikakve postupke, tretmane ili lijekove kao sigurne, učinkovite ili odobrene za liječenje određenog pacijenta. Pupillam Poliklinika, Pupillam doo za zdravstvene djelatnosti i Pupillam Nova se odriču bilo kakvog jamstva ili odgovornosti u vezi s ovim informacijama ili njihovom upotrebom. Korištenje ovih informacija regulirano je Uvjetima korištenja, dostupnima na Uvjeti korištenja - ugovor za korisnike web-a s Pupillam Poliklinika

Pošalji upit
Dogovorite pregled ili nam postavite pitanje
© Pupillam - Sva prava pridržana
|
Izrada web stranica - Fer Projekt