facebook script
Naslovna Usluga Spirometrija

Spirometrija

Spirometrija je najčešći test disanja za procjenu plućnih funkcija i koristi se za dijagnozu i praćenje opstruktivne bolesti dišnih putova u bolesnika s respiratornim simptomima i čimbenicima rizika. U osnovi mjeri koliko zraka možete udahnuti u pluća i koliko brzo možete izdahnuti zrak iz pluća.

Izvodi se tako da udišete što dublje možete, a zatim izdišite što jače i što brže možete u cijev. Cijev je pričvršćena na mali aparat koji se zove "spirometar" i koji šalje podatke na računalo koje ga posebnim računalnim programom interprentira. Medicinska sestra će vam dati posebne upute o tome kako disati za test.

  • Ambulantni spirometri trebali bi točno mjeriti forsirani ekspiracijski volumen u jednoj sekundi (FEV1) i ili forsirani vitalni kapacitet (FVC) ili forsirani ekspiracijski volumen u šest sekundi (FEV6).
  • Budući da loše izvedeni manevri često oponašaju obrasce bolesti, kliničar i tehničar moraju naučiti prepoznati neprihvatljivo izvođenje testa koje može dati netočne rezultate.
  • Prihvatljivo izvođenje testa zahtijeva nagli porast krivulje volumena protoka do vršnog protoka i ekspiracijsko trajanje koje doseže plato u izdahnutom volumenu ili trajanje od 15 sekundi; međutim, ako se mjeri FEV6 umjesto FVC, tada je potrebno trajanje od najmanje šest sekundi. Treba izvesti najmanje tri kvalitetna postupka.
  • Smanjenje FEV1/FVC ukazuje na opstrukciju dišnih putova.
  • FEV1 treba koristiti za određivanje stupnja oštećenja i za serijske usporedbe. Omjer FEV1/FVC nije koristan za mjerenje ozbiljnosti bolesti, budući da FVC također ima tendenciju pada s povećanjem opstrukcije.
Spirometrija

Ovdje prikazani uzroci bolesti, simptomi i medicinske procedure su obično povezani s naslovnom temom. Porazgovarajte sa svojim liječnikom ili drugim zdravstvenim djelatnikom da biste dobili točnu dijagnozu i objašnjenje procedura i njihovih komplikacija.

Ove generalizirane informacije ograničeni su sažetak informacija o dijagnozi, liječenju i/ili lijekovima. Nisu zamišljene kao sveobuhvatne i trebale bi se koristiti isključivo kao alat za pomoć u razumijevanju i/ili procjeni potencijalnih dijagnostičkih mogućnosti i mogućnosti liječenja. Ovdje nisu uključene sve informacije o stanjima, tretmanima, lijekovima, nuspojavama ili rizicima koji se mogu odnositi na određenog pacijenta. Nisu namijenjene da budu medicinski savjet ili zamjena za medicinski savjet, dijagnozu ili liječenje koje određuje liječnik ili drugi zdravstveni djelatnik na temelju pregleda i procjene specifičnih i jedinstvenih okolnosti pacijenta. Pacijenti moraju razgovarati s liječnikom ili drugim pružateljem zdravstvenih usluga zbog potpune informacije o svom zdravlju, medicinskim pitanjima i mogućnostima liječenja, uključujući sve rizike ili dobrobiti u vezi s upotrebom lijekova. Ove informacije ne predstavljaju nikakve postupke, tretmane ili lijekove kao sigurne, učinkovite ili odobrene za liječenje određenog pacijenta. Pupillam Poliklinika, Pupillam doo za zdravstvene djelatnosti i Pupillam Nova se odriču bilo kakvog jamstva ili odgovornosti u vezi s ovim informacijama ili njihovom upotrebom. Korištenje ovih informacija regulirano je Uvjetima korištenja, dostupnima na Uvjeti korištenja - ugovor za korisnike web-a s Pupillam Poliklinika

Pošalji upit
Dogovorite pregled ili nam postavite pitanje
Povezani simptomi i bolesti
© Pupillam - Sva prava pridržana
|
Izrada web stranica - Fer Projekt