facebook script
Naslovna Usluga Ultrazvuk i doppler

Ultrazvuk i doppler

Ultrazvuk (UZV)

Ultrazvukom nazivamo područje longitudinalnih titraja frekvencije iznad 20 000 Hz. Iako nema razlike između zvuka i ultrazvuka, ultrazvučni valovi imaju višu frekvenciju titranja što mu daje posebna svojstva. Temeljno svojstvo po kojem se ultrazvuk razlikuje od zvuka je gotovo pravocrtno prostiranje. Zvuk se širi u svim smjerovima u obliku kuglastih valova, dok se ultrazvuk može usmjeriti u određenom pravcu.

U medicinskoj dijagnostici najčešće se koriste ultrazvučne frekvencije između 1-15 MHz (u novije vrijeme koriste se i frekvencije od 20-40 MHz) koji lako prolaze kroz tkiva. Ultrazvučni izvori emitiraju ultrazvučne valove određene frekvencije koji se reflektiraju od tkiva i potom detektiraju preko detektora. Reflektirani ultrazvučni valovi kao analogne informacije se pretvaraju u brojčane, a oni se poslije matematički obrade u računalu i ponovo pretvaraju u analogne informacije koje onda dobijemo u obliku slike. Ultrazvučni uređaj (ehosonograf) je uređaj koji daje slike presjeka unutrašnjosti ljudskog tijela, ravninom u kojoj se ultrazvučni snop širi. Postupak pregleda ultrazvukom je postupak stvaranja dvodimenzionalne (i trodimenzionalne) slike presjeka unutrašnjosti ljudskog tijela.

Ultrasonografija je široko rasprostranjena u medicini gdje se koristi u dijagnostičke i terapeutske svrhe koristeći sonde (transducere) određenih frekvencija koji se pozicioniraju direktno na tijelo pacijenta.

Pregled ultrazvukom je bezbolan, nije štetan po zdravlje, ne koristi ionizacijsko zračenje, ne zahtijeva posebnu pripremu pacijenata i osobe koja vrši zahvat te je pouzdana i danas relativno jeftina metoda.

Ultrazvuk dojki

Ultrazvuk (UZV) dojki dijagnosticira: kvržice u dojci, upalu dojke, karcinom dojke, bolnost dojke, iscjedak iz dojke, implantata, crvenilo dojke, dojke gustog žljezdanog tkiva, procjenjuje proširenosti karcinoma, procjenjuje se stanje implantata u grudima te druga patološka stanja u dojkama.

Priprema za ultrazvuk dojke

UZV dojke je najbolje napraviti između 5. i 10. dana menstrualnog ciklusa. Prije pregleda nije preporučljivo koristiti dezodorans, antiperspirant, puder, losion, kreme i parfem na grudi ili pazuhe, jer ako će te trebati drugi pregled kao što su mamografija ili magnetska rezonanca, metalne čestice u tim sredstvima mogu uzrokovati smetnje u prikazu.


Ultrazvuk (UZV) abdomena

Ultrazvuk (UZV) abdomena je jedna od najčešće korištenih dijagnostičkih metoda kojom se dijagnosticiraju bolesti trbušnih organa: jetre (ciroza jetre, hemangiomi, tumori jetre, masna jetra), bolesti žučnih kanala i žuči (polipi žučne vrećice, tumori žučne vrećice, kamenci žučne vrećice, pneumobilija), bolesti pankreasa (ciste pankreasa, akutni pankreatitis, kronični pankreatitis, tumor/rak pankreasa), promjene slezene (hemangiom slezene, metastaze u slezeni, rak slezene, infarkt slezene) bolesti crijeva (upalne bolesti crijeva kao što su Crohnova bolest ulcerozni kolitis, tumor/rak crijeva, stenoza crijeva, zapletaj crijeva, divertikulitis), bolesti bubrega (cistična fibroza, tumori/rak bubrega, ciste, bubrežni kamenci- nefrolitijaza, pijelonefritis, potkovast bubreg), bolesti nadbubrežnih žlijezda ako su dovoljne velike da se primjete (adenom nadbubrežne žlijezde, tumori/rak nadbubrežne žlijezde, metastaze).

Priprema za ultrazvuk abdomena

Na dan pretrage doći natašte (ne jesti 8 do 12 sati prije ultrazvuka). Također, 8 do 12 sati prije pretrage izbjegavati hranu koja napuhuje – gazirana pića, mlijeko, mliječne proizvode, grah, pečeno i prženo meso. Ako se pregledava mokraćni mjehur preporučuje se imati puni mokraćni mjehur. Tri dana prije pregleda preporučuje se ne jesti hranu koja napuhuje kao što je: grah, kupus, pečeno i suho meso, mlijeko i mliječne proizvode, voće i povrće koje sadrži celulozu.

Ultrazvuk (UZV) srca

Ultrazvuk (UZV) srca prikazuje detaljan prikaz srca te daje informacije o njegovoj strukturi. To je neinvazivna pretraga koja ne koristi štetna zračenja. Temeljem pregleda mogu se dobiti informacije o srčanoj ovojnici tj. perikardu, srčanim valvulama (zalisci), debljini miokarda, snazi srčanog mišića, tvorbama unutar srca i ascedentnoj aorti. Ehokardiografija koristi se pri dijagnosticiranju disfunkcija valvula, prati se stanje nakon operacija, abnormalnosti pri radu klijetki, fibrilacije atrija, kongenitalne srčane malformacije, kardiomiopatije, infektivnog endokarditisa, bolesti perikarda, aneurizme i disekcije torakalne aorte.

Ultrazvuk (UZV) štitnjače

Ultrazvuk štitnjače je dijagnostička metoda kojom se detaljno prikazuje tkivo štitnjače kao i ostale okolne strukture na vratu. Štitnjača je endokrina žlijezda koja šalje hormone u krvotok i regulira razne tjelesne funkcije. Najčešće bolesti štitnjače su: Hashimotov tireoiditis, hipertireoza supklinička hipertireoza, hipotireoza, supklinička hipotireoza, limfocitni tireoiditis, jednostavna guša, subakutni tireoiditis, rak štitnjače, papilarni karcinom, folikularni karcinom, medularni karcinom, anaplastični karcinom, rak štitnjače uzrokovan zračenjem i ostale bolesti štitnjače.

Ultrazvuk (UZV) testisa

Ultrazvuk (UZV) testisa je dijagnostička metoda koja koristi se za dijagnosticiranje hidrokele, varikokele, spermatokele, torzije testisa, upale testisa, orhitisa, epididimitisa, tumora i ostalih bolesti testisa.

Ultrazvuk (UZV) ramena

Ultrazvuk (UZV) ramena dijagnosticira i procjenjuje degenerativne poremećaje zglobova (artritis), rotatorne manšete (impingment), rupture ligamenta i tetiva, ozljede povezanih sa sportom, ozljeda vezanih uz rad, infekcije (kao što je osteomijelitis), tumore (primarni tumori i metastaze), bolove u zglobovima i kostima, oticanje ili krvarenje u tkivima i zglobovima, bol u ramenu, rupture mišića i ostalih patoloških promjena ramenog obruča.

Ultrazvuk (UZV) koljena

Ultrazvuk (UZV) koljena dijagnosticira i procjenjuje otekline koljena ili krvarenja, rupturu tetiva, ozljede kod sportaša ili bavljenja sportom (nategnuće ligamenata), degenerativne promjena zglobova, artritisa, nakupljanje tekućine u zglobu koljena, infekcije koljena (kao što je osteomijelitis), smanjenje kretanja koljena, ozljede koljena ili boli, komplikacije povezane s ugrađenim kirurškim implantantima, rupture mišića i ostalih patoloških promjena koljenog zgloba.

Ultrazvuk – color doppler (CD)

Dopplerov efekt je promjena frekvencije zvuka, svjetlosti ili drugih valova, prouzročena relativnim kretanjem izvora valova, odnosno emitera i prijemnika. Dopplerov efekt ima široku primjenu u gotovo svim granama medicine: radiologije, ginekologije, ortopedije, interne medicine, vaskularne kirurgije, itd. Njegova primjena u medicini se temelji na razlici frekvencija između emitiranih i detektiranih ultrazvučnih valova, dobivenih refleksijom ultrazvuka na eritrocitima. Primjenjuje se na način da se ultrazvučni snop usmjeri prema krvnoj žili te pritom analiziraju Dopplerovi pomaci ultrazvuka raspršenog na eritrocitima. Na taj način nastaje slika strujanja krvi, koja se prikazuje koristeći audio prikaz, spektralnu frekvencijsku analizu te doplerove indekse. Prilikom primjene doplera mogu nastati različiti artefakti koji se uklanjaju optimizacijom doplerovog prikaza. Danas je u uporabi nekoliko dopler tehnika od kojih su najznačajnije kontinuirani i pulsirajući dopler, te obojeni i power dopler. Ultrazvučni intenziteti koji se dobivaju primjenom doplera daleko nadmašuju one kod konvencionalnog B-mod ultrazvuka.

CD karotida i VB (vertebro-bazilarnog) sliva

CD karotida i VB (vertebro-bazilarnog) sliva daje detaljni prikaz arterija u vratu uz procjenu protoka krvi kroz njih. Najčešće bolesti koje se dijagnosticiraju ovom pretragom su stenoza (suženje) karotidnih arterija, aterosklerotske promjene krvnih žila, tvrdi i meki plakovi te ostale patološke promjene krvnih žila vrata.

Ultrazvuk i CD arterija i vena nogu

Ultrazvuk i CD arterija i vena nogu daje detaljan prikaz arterija i vena u nogama uz procjenu protoka krvi kroz njih. Najčešće bolesti koje se dijagnosticiraju ovom pretragom su stenoza arterija, aterosklerotske promjene krvnih žila, tvrdi i meki plakovi, varikozne vene, proširene vene, insuficijencija ušća vena i ostale patološke promjene krvnih žila.

Ultrazvuk i CD renalnih arterija

Ultrazvuk i CD renalnih arterija daje detaljan prikaz arterija i vena koje opskrbljuju bubrege, uz procjenu protoka krvi kroz njih. Najčešće bolesti koje se dijagnosticiraju ovom pretragom su stenoza arterija, aterosklerotske promjene krvnih žila, tvrdi i meki plakovi i ostale promjene koje mogu uzrokovati promjene u protoku krvotoka do bubrega.

Ultrazvuk i CD testisa

Ultrazvuk i CD testisa procjenjuje protok krvi kroz testise. Najčešće promjene koje se dijagnosticiraju ovom pretragom su varikozne promjene testikularnih vena kao i njihova insuficijencije.

Ultrazvuk (UZV) u trudnoći

Dijagnosticiranje i potvrđivanje rane trudnoće

Gestacijska vrećica (GV) može se vidjeti najranije oko 4,5 tjedna trudnoće, a "žumanjčana" vrećica oko 5. tjedna. Embrij se može vidjeti i mjeriti oko 5,5 tjedna. Ultrazvukom se može isto tako potvrditi je li trudnoća unutar maternice.

Krvarenje u ranoj trudnoći

Sposobnost fetusa da se održi na životu dokazuje se u slučajevima vaginalnog krvarenja u ranoj trudnoći. Vidljivi otkucaji srca mogu se vidjeti i detektirati pomoću doppler ultrazvuka oko šestog tjedana i obično se jasno ocrtavaju u sedmom tjednu. Ako se otkucaji primijete, vjerojatnost nastavljene trudnoće je veća od 83 posto. Spontani pobačaji i anembrijska vrećica obično će dati tipičnu sliku deformirane gestacijske vrećice (GV) i odsutnost fetalnog pulsa (KDS).

Kod nastupanja krvarenja u prvom tromjesečju, ultrazvuk je također jako bitan u ranim dijagnozama vanmaterične trudnoće i molarne trudnoće.

Utvrđivanje gestacijske dobi i određivanje veličine fetusa

Tjelesne mjere fetusa pokazuju njegovu gestacijsku dob. Ovo je naročito pouzdano u ranoj trudnoći. Kod žena koje nisu sigurne u trajanje zadnjeg menstrualnog ciklusa, ovakva mjerenja trebaju biti napravljena što je prije moguće, da bi se došlo do približnog datuma začeća, a tako i termina poroda. Čak i kada je žena imala neredovitu menstruaciju, iskusni liječnik može utvrditi približan termin poroda. U kasnijoj trudnoći mjerenje tjelesnih parametara fetusa pokazuje njegovu veličinu i razvoj što može eventualno ukazivati na zaostajanje u intrauterinom rastu (IUGR). Postoje tablice i krivulje po kojima se uspoređuje gestacijska dob djeteta, međutim, treba uzeti u obzir kako su vrijednosti na tablicama tek prosječne, što znači da su odstupanja od tih vrijednosti sasvim normalna jer je i svako dijete posebno u svom rastu. Najčešće rađena mjerenja su: dužina bedrene kosti (FL), abdominalni opseg (AC), biparijetalni promjer (BPD), transtorakalni promjer (TTD) i Crown-rumph dužina (CRL).

Dijagnosticiranje fetalne malformacije

Strukturne abnormalnosti na fetusu se mogu dijagnosticirati pomoću UZV, i to prije 20. tjedna. To su najčešće: hidrocefalus, anencefalija, meningomijelokela, ahondroplazija, spina bifida, egzomfalus, gastroscizis, duodenalna artrezija i hidrops fetalis.

UZV pregled nije nikada 100 % siguran u takvim dijagnozama, kao što nisu niti velika većina ostalih dijagnostičkih pregleda u medicini 100 % pouzdana. To naravno, najteže pitanje da li napraviti abortus ili ne, čini još problematičnijim. Uz to, mnoge su bebe s defektima neuralne cijevi osuđene da umru od prirodnih uzroka in utero ili unutar nekoliko dana nakon rođenja.

Ultrazvučni uređaji najnovije generacije mogu s velikom sigurnošću otkriti stanja kao što su nesrasle usne/nepce i kongenitalne srčane mane u vrlo ranoj gestacijskoj dobi. Ispitivanja u prvom trimestru vezana uz kromosomsku abnormalnost, kao što su to nepostojanje nosne kosti fetusa i povećanje nuhalnog nabora (NH - područje na zatiljku ploda), danas pouzdano otkrivaju i Downov sindrom kod fetusa.

Ultrazvuk se također koristi kod drugih dijagnostičkih pretraga u prenatalnoj dijagnostici kao što su amniocenteza, uzimanje uzorka korionskih resica (CVS), kordocinteza i kod fetalne terapije.

Lokaliziranje posteljice

Ultrazvukom se može pouzdano utvrditi položaj posteljice i odrediti njene donje rubove, pa tako i dijagnosticirati ili isključiti placentu previju. Druge moguće abnormalnosti mogu se odrediti u stanjima kao što su šećerna bolest, Rh senzibilizacija majke koja može dovesti do hidrops fetalisa i određenog intrauterinog zaostajanja u rastu.

Višeplodna trudnoća

U ovom slučaju ultrazvuk je jako vrijedan u otkrivanju broja fetusa, broja korionskih vrećica, postojanja fetusa, dokaza o zaostajanju u rastu i fetalne anomalije, postojanja placente previje i bilo kakvih naznaka blizanačke transfuzije.

Hidramnion i oligohidramnion

Povišena ili snižena količina amnionske tekućine može se jasno ustanoviti ultrazvukom. Oba stanja mogu imati štetne posljedice na fetus. U oba slučaja, pažljivo ultrazvučno ispitivanje treba se napraviti da bi se isključilo intrauterino zaostajanje u rastu i kongenitalne malformacije fetusa, kao intestinalne atrezije, hidrops fetalisa ili renalne displazije.

Ultrazvuk ima veliku vrijednost u stanjima kao što su potvrđivanje intrauterine smrti, potvrđivanje fetalne prisutnosti u nesigurnim slučajevima, ocjenjivanje pokreta ploda, tonusa, količine plodove vode i fetalnog disanja (BPP), dijagnoza uterinih i zdjeličnih abnormalnosti tijekom trudnoće, npr. fibromyomata i ciste na jajniku.

Doppler i 3-D UZV

Color doppler služi za otkrivanje srčane greške kod fetusa, tj. kod otkrivanja fetalnih srčanih otkucaja i pulsiranja u različitim krvnim žilama fetusa.

Upotrebom color dopplera može se jasno vidjeti protok krvi u krvnim žilama fetusa u vremenskom razdoblju te smjer kretanja koje je predstavljeno različitim bojama. Krvni protok (BF) označava vrijednosti protoka u krvi i krvnim žilama ploda i time se procjenjuje koja količina hranjivih tvari i kisika prolazi kroz njih. A to uključuje mjerenja u pupčanoj arteriji (AU), središnjoj moždanoj arteriji (ACM), fetalnoj aorti (AO) te i nekim venama kao što su pupčana vena (VU), duktus venosis (DV) i sl. Color-doppler je posebno važan u dijagnozama i procjenjivanju kongenitalnih srčanih mana.

3-D ultrazvuk je najnovije tehnološko dostignuće u svijetu ultrazvučnih uređaja koje često ostavlja jak dojam na roditelje. No, da bi se napravila dobra 3-D slika, osim o kvaliteti UZV – color doppler uređaja, to dosta ovisi i o vještini iskusnog ginekologa koji izvodi pretragu, zatim o količini amnijske tekućine oko fetusa, njegovog položaja i stupnju majčine pretilosti.

4-D ili dinamičan 3-D ultrazvuk daje mogućnost gledanja lica i pokreta djeteta prije rođenja. On nije zamjena za konvencionalni 2-D ultrazvuk već samo njegov novi dio dodatne opreme koji omogućuje bolji prikaz fetusa i okolnosti u vezi trudnoće.

Ovdje prikazani uzroci bolesti, simptomi i medicinske procedure su obično povezani s naslovnom temom. Porazgovarajte sa svojim liječnikom ili drugim zdravstvenim djelatnikom da biste dobili točnu dijagnozu i objašnjenje procedura i njihovih komplikacija.

Ove generalizirane informacije ograničeni su sažetak informacija o dijagnozi, liječenju i/ili lijekovima. Nisu zamišljene kao sveobuhvatne i trebale bi se koristiti isključivo kao alat za pomoć u razumijevanju i/ili procjeni potencijalnih dijagnostičkih mogućnosti i mogućnosti liječenja. Ovdje nisu uključene sve informacije o stanjima, tretmanima, lijekovima, nuspojavama ili rizicima koji se mogu odnositi na određenog pacijenta. Nisu namijenjene da budu medicinski savjet ili zamjena za medicinski savjet, dijagnozu ili liječenje koje određuje liječnik ili drugi zdravstveni djelatnik na temelju pregleda i procjene specifičnih i jedinstvenih okolnosti pacijenta. Pacijenti moraju razgovarati s liječnikom ili drugim pružateljem zdravstvenih usluga zbog potpune informacije o svom zdravlju, medicinskim pitanjima i mogućnostima liječenja, uključujući sve rizike ili dobrobiti u vezi s upotrebom lijekova. Ove informacije ne predstavljaju nikakve postupke, tretmane ili lijekove kao sigurne, učinkovite ili odobrene za liječenje određenog pacijenta. Pupillam Poliklinika, Pupillam doo za zdravstvene djelatnosti i Pupillam Nova se odriču bilo kakvog jamstva ili odgovornosti u vezi s ovim informacijama ili njihovom upotrebom. Korištenje ovih informacija regulirano je Uvjetima korištenja, dostupnima na Uvjeti korištenja - ugovor za korisnike web-a s Pupillam Poliklinika

Pošalji upit
Dogovorite pregled ili nam postavite pitanje
© Pupillam - Sva prava pridržana
|
Izrada web stranica - Fer Projekt