facebook script
Naslovna Liječnici Član tima

Dr. sc. Tamara Sorić, mag. nutr. ,Nutricionist

Tamara Sorić rođena je 25. travnja 1989. godine u Zagrebu. Godine 2013. završava diplomski studij Nutricionizam na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te time stječe akademski stupanj magistre nutricionizma. Tijekom preddiplomskog i diplomskog studija bila je dobitnica državne stipendije (u kategoriji osobito nadarenih redovitih studenata sveučilišnih i stručnih studija) za akademsku godinu 2009./2010. te stipendije za izvrsnost Sveučilišta u Zagrebu za akademsku godinu 2011./2012. Godine 2015. upisuje, a godine 2020. uspješno završava poslijediplomski doktorski studij Biotehnologija i bioprocesno inženjerstvo, prehrambena tehnologija i nutricionizam na matičnom fakultetu te stječe akademski stupanj doktorice znanosti iz znanstvenog područja biotehničkih znanosti, znanstvenog polja nutricionizma.

Od 2014. godine zaposlena je na radnom mjestu voditeljice Službe prehrane u Psihijatrijskoj bolnici Ugljan.

Kao vanjski suradnik od 2016. godine sudjeluje u obavljanju poslova Nacionalnog preventivnog mehanizma za područje zatvorskog sustava.

Godine 2022. otvara nutricionističko savjetovalište NutriPromjena sa sjedištem u Zadru.

Koautorica je deset znanstvenih radova, od kojih su četiri objavljena u časopisima pokrivenima bazom Web of Science Core Collection, tri su indeksirana u sekundarnim publikacijama, a tri su objavljena u zbornicima radova s međunarodnih znanstvenih skupova.

Suvoditeljica je međunarodnog projekta „The impact of COVID-19 pandemic on the determinants of food choice in the adult population of Croatia and Belgium (CFC CRO-BE)“ kojeg provodi Centar za primijenjenu bioantropologiju Instituta za antropologiju, Zagreb, Hrvatska, u suradnji s Psihijatrijskom bolnicom Ugljan, Ugljan, Hrvatska i Institute of Tropical Medicine, Antwerp, Belgija.

Predstavljajući rezultate svojih istraživanja, aktivno sudjeluje na međunarodnim i domaćim znanstvenim i stručnim skupovima.

Aktivna je članica Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara (HDND).

Publikacije:

  • Mertens, E.; Sagastume, D.; Sorić, T.; Brodić, I.; Dolanc, I.; Jonjić, A.; Delale, E.A.; Mavar, M.; Missoni, S.; Čoklo, M.; Peñalvo, J.L. Food Choice Motives and COVID-19 in Belgium. Foods 2022, 11, 842.
  • Sorić, T.; Brodić, I.; Mertens, E.; Sagastume, D.; Dolanc, I.; Jonjić, A.; Delale, E.A.; Mavar, M.; Missoni, S.; Peñalvo, J.L.; Čoklo, M. Evaluation of the Food Choice Motives before and during the COVID-19 Pandemic: A Cross-Sectional Study of 1232 Adults from Croatia. Nutrients 2021, 13, 3165.
  • Sorić, T.; Mavar, M.; Rumbak, I. Metabolic Syndrome and Dietary Habits in Hospitalized Patients with Schizophrenia: A Cross-Sectional Study. Medicina 2021, 57, 255.
  • Pavičić, I; Sorić, T. Uloga prehrambene intervencije u razvoju vještina samostalnog življenja u osoba s duševnim smetnjama. Proceedings of the 13th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH / Babić, Jurislav; Šubarić, Drago; Jašić, Midhat (ur.). Osijek, 2021. str. 65-76.
  • Dolanc, I.; Brodić, I.; Sorić, T.; Jonjić, A.; Čaljkušić-Mance, T.; Bočkor, L.; Čoklo, M. Metabolic syndrome and gut microbiota - A review. Journal of hygienic engineering and design 2021, 36, 185-191.
  • Sorić, T.; Mavar, M.; Rumbak, I. Compliance of hospitalized schizophrenic patients to a 3- month nutrition intervention program for the treatment of metabolic syndrome. Journal of hygienic engineering and design 2020, 31, 88-96.
  • Sorić, T.; Mavar, M.; Rumbak, I. Cereal products consumption frequency in relation to anthropometric and biochemical parameters in hospitalized schizophrenic patients. Proceedings of the 10th International Congress Flour-Bread '19; 12th Croatian Congress of Cereal Technologists Brašno-Kruh '19 / Strelec, Ivica ; Jozinović, Antun ; Budžaki, Sandra (ur.). Osijek: Grafika d.o.o., Osijek, 2020. str. 77-86.
  • Sorić, T.; Mavar, M.; Rumbak, I. The Effects of the Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) Diet on Metabolic Syndrome in Hospitalized Schizophrenic Patients: A Randomized Controlled Trial. Nutrients 2019, 11, 2950.
  • Sorić, T.; Molnar, D.; Dolanc, I.; Bočkor, L.; Šarac, J.; Čoklo, M. The relationship between processed food dietary pattern and depression in adults. 12th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH / Jozinović, Antun ; Ačkar, Đurđica ; Babić, Jurislav ; Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago (ur.). Osijek, 2019. str. 41-51.
  • Sorić, T.; Dragičević, I.; Čoklo, M. Fish intake, mercury, and metabolic syndrome: a review of the literature. Biomedicine and Surgery 2017, 1, 24-31 .
Pošalji upit
Dogovorite pregled ili nam postavite pitanje
© Pupillam - Sva prava pridržana
|
Izrada web stranica - Fer Projekt