facebook script
Naslovna Usluga Magnetska rezonancija

Magnetska rezonancija

„Magnetska rezonancija je dijagnostički postupak u kojem se ne primjenjuju rendgenske zrake i temelji se na rezonanciji vodikovih iona u jakom magnetnom polju i potpuno je neškodljiva za zdravlje

Magnetska rezonancija (MR) dojke s kontrastom

Prikaz žljezdanog tkiva dojke, patoloških promjena i svih drugih struktura dojke koje se ovom metodom prikazuju jasnije i detaljnije prikazuju od svih drugih metoda snimanja te se pri tome ne koristi ionizirajuće zračenje.

MR dojke koristi se za dijagnosticiranje promjena u dojci , uključujući: skrining za žene s visokim rizikom za rak dojke, pregled dojke gustoga žljezdanog tkiva, procjenu proširenosti karcinoma, razrješavanje nejasnih patoloških promjena u dojci, procjenu stanja implantata u grudima te procjenu rupture implantata.

Ako je moguće, na pregled dojke se treba naručiti između 5. i 10. dana menstrualnog ciklusa. Prije pregleda ne smije se koristiti dezodorans, antiperspirant, puder, losion, krema ili parfem na grudi ili pazuhe. Zbog toga jer metalne čestice u tim sredstvima mogu uzrokovati dijagnostičku dilemu. Uvijek je važno sa sobom donijeti svoju povijest bolesti, tj. sve nalaze i slike vezane uz pregled.

Magnetska rezonancija

Magnetska rezonancija (MR) mozga, glave i angiografija krvnih žila mozga (TOF)

Prikaz mozga i drugih struktura u lubanji koje su ovom metodom prikazuju jasnije i detaljnije od drugih metoda snimanja te se pri tome ne koristi ionizirajuće zračenje.

MR mozga koristi se za dijagnosticiranje tumora mozga, moždanog udara, infekcije, krvarenja u mozgu, vaskularnih problema (aneurizma, arterijska okluzija ili venska tromboza), urođene anomalije, hidrocefalus (proširenje prostora unutar mozga), uzroka epilepsije (konvulzija), multiple skleroze, poremećaja oka i unutarnjeg uha, poremećaja hipofize, promjena hipofize, upale sinusa, ozljeda glave, glavobolje, vrtoglavice, upale sinusa, bolesti temporalne kosti, krvnog ugrušaka ili krvarenja unutar mozga, moždanih udara.

Magnetska rezonancija

Dodatne MR pretrage mozga i glave

MR sinusa

MR sinusa koristi se za dijagnosticiranje: infekcije sinusa, akutnih ili kroničnih upala sinusa, polipa, devijacije nosnog septuma, razvojnih anomalija, tumora i drugih patoloških stanja sinusa. Ovom metodom procjenjuju se paranazalne šupljine (prostori ispunjeni zrakom unutar kostiju lica koje okružuju nosnu šupljinu), tj. da li su ispunjeni patološkim sadržajem, imaju li zadebljanu membranu, postoji li prisutnost upalnih bolesti (sinusitis) ili tumora nosne šupljine i sinusa, itd.

MR hipofize

MR hipofize koristi se za vizualizira tumor hipofize. Pri tome je važno obratiti pažnju na njegovu veličinu, izgled, strukturu, smještaj i položaj u odnosu na okolne strukture (vidne živce i njihovo križište, kavernozni sinus i koštanu dio lubanje u kojem je hipofiza smještena – tursko sedlo)

MR angiografija (TOF)

MR angiografija koristi se za procjenu krvnih žila te pomaže pri dijagnosticiranju aneurizme – vrećasto proširenje krvne žile (u aorti, toraksu, abdomenu i drugim arterijama), aterosklerotskih promjena u stijenkama krvnih žila (npr. karotidnim arterijama, što može ograničiti protok krvi u mozak i uzrokovati moždani udar) i drugim različitim malformacijama i stanjima žila.

MR unutarnjeg uha

MR unutarnjeg uha koristi se za procjenu bolesti i ozljeda unutarnjeg uha te pomaže pri dijagnosticiranju uzroka nagluhosti ili vrtoglavice.

MRI orbita i optičkih živaca

Omogućuje otkrivanje najmanjih promjena u različitim tkivima i strukturama oka koje utječu na vida. Identificira bolest u početnoj fazi da bi se moglo započeti liječenje što ranije

Magnetska rezonancija

Magnetska rezonancija (MR) koljena

Prikaz koljena kojim se dijagnosticiraju promjene kosti, ligamenata, meniskusa, mišića i drugih struktura koljena koje je detaljnije od drugih metoda snimanja te se pri tome ne koristi ionizirajuće zračenje.

MR koljena koristi se za dijagnosticiranje i procjenu bolesti i stanja u koljenu: oteklina koljena ili krvarenja, oštećenje hrskavice, ruptura meniskusa, ruptura tetiva, ozljede kod sportaša ili bavljenja sportom (nategnuće ligamenata, ozljeda meniskusa, fraktura kosti, iščašenja zgloba), degenerativnih promjena zglobova, artritisa, nakupljanje tekućine u zglobu koljena, infekcije koljena (kao što je osteomijelitis), prisutnost tumora (primarni tumori i metastaze) koji uključuju kosti i zglobove, osjećaj da koljeno propada, smanjenje kretanja koljena, ozljede koljena ili boli, komplikacije povezane s ugrađenim kirurškim implantantima, rupture mišića.

Magnetska rezonancija

Magnetska rezonancija (MR) kralješnice

Prikaz kralješnice kojim se dobiva najdetaljniji slikovni materijal kralježnice, iv. diskova, ligamenata, spinalnog kanala kao i ostalih struktura koje su ovom metodom prikazuju jasnije i detaljnije od drugih metoda snimanja te se pri tome ne koristi ionizirajuće zračenje. Magnetska rezonancija prikazuje najčešće tri različite regije kralješnice: vratna, grudna i lumbosakralna (slabinska).

MR kralježnice koristi se za dijagnosticiranje i procjenu: bolova u kralježnici i u leđima, skolioze, hernije intervertebralnog diska, sportske ozljede kralježnice (ozljede ligamenata, diskova, fraktura, udaraca…), degenerativnih poremećaja zglobova (artritisa), prisutnost tumora (primarni tumori i metastaze), ozljede kralježnice, komplikacije povezane s ugrađenim kirurškim implantantima, itd..

Magnetska rezonancija (MR) kukova

Prikaz kukova je pregled kojim se dobiva najdetaljniji slikovni materijal kukova, hrskavice, labruma, ligamenata, mišića i drugih struktura kukova koje su ovom metodom jasnije i detaljnije od drugih metoda snimanja.

MR kukova koristi se za dijagnosticiranje i procjenu: bolovi ili oticanje u kukovima i zdjelici, degenerativnih poremećaja zglobova (artritis), promjene labruma, ruptura ligamenta i tetiva, ozljeda povezanih sa sportom (udarac, nategnuće, iščašenje zgloba), ozljeda vezanih uz rad (ozljede uzrokovane ponovljenim naprezanjem, snažnim udarcem ili vibracijom), infekcija (kao što je osteomijelitis), tumora (primarnih tumora i metastaza), rupture mišića.


Magnetska rezonancija (MR) prostate – multiparametrijski prikaz

Multiparametrijski MR prostate je najosjetljivija i najspecifičnija dijagnostička metoda za otkrivanje karcinoma prostate.

MR prostate koristi se za dijagnosticiranje i procjenu: karcinoma prostate, upale prostate, različite infekcije prostate, benigne hiperplazije prostate (BHP), proširenosti karcinoma i ostale patološke promjene prostate.

Magnetska rezonancija (MR) abdomena

Prikaz abdominalnih (trbušnih) organa: jetra, gušterača, bubrezi, slezena i ostale strukture u abdomenu.

MR abdomena koristi se za dijagnostiku i procjenu bolesti trbušnih organa kao što su bolesti: jetre (masna jetra, ciroza, hemangiomi, tumori/rak), žučnih kanala i žuči (polipi žučne vrećice, tumori/rak žučne vrećice, kamenci), pankreasa (ciste, pankreatitis, tumor/rak), slezene (hemangiom slezene, metastaze u slezeni, rak, infarkt slezene), crijeva (upalne bolesti, Crohnova bolest, ulcerozni kolitis, tumor/rak crijeva, stenoza crijeva, zapletaj crijeva, divertikulitis), bubrega (cistična fibroza, tumori/rak bubrega, cista, bubrežni kamenci, pijelonefritis, potkovast bubreg), nadbubrežnih žlijezda.


Magnetska rezonancija

Dodatne MR pretrage u abdomenu:

MR jetre specifičnim hepatotropnim sredstvom

MRCP (magnetska kolangiopankreatografija)

Pregled kojim se dobiva najdetaljniji slikovni prikaz intrahepatalnih vodova jetra, ekstrahepatalnih bilijarnih vodova kao i bilijarnog duktusa, žučnog mjehura i voda pankreasa koje su ovom metodom najjasnije i najdetaljnije vide od svih drugih metoda snimanja te se pri tome ne koristi ionizirajuće zračenje. MRCP koristi se pri dijagnosticiranju poremećaja zajedničkog žučovoda, osobito kamenaca. Koristi se u dijagnostici bolesti (tumori, kamenci, upala ili infekcija) jetre, žučnog mjehura, žučnih kanala i gušterače. Ovom metodom može se otkriti temeljni uzrok opstrukcije duktalnog i pankreatičnog kanala.

MR urografija

Koristi se za dijagnosticiranje bolesti i anomalija u raznim dijelovima mokraćnog sustava (bubrezi, mokraćni mjehur i ureteri), kod prisutnosti hematurije (krvi u urinu), bubrežnih kamenaca, promjena u mokraćnom mjehuru, tumora mokraćnog sustava, karcinoma bubrega mjehura ili mokraćnog sustava te drugih patoloških promjena.

MR enterografija 

Pregled kojim se dobiva najdetaljniji slikovni prikaz tankoga crijeva koje su ovom metodom prikazuju jasnije i detaljnije od drugih metoda snimanja te se pri tome ne koristi ionizirajuće zračenje. Koristi se pri dijagnosticiranju prisutnosti i komplikacije Crohnove bolesti i drugih upalnih bolesti crijeva, izvora krvarenja i vaskularnih abnormalnosti, apscesa, fistula, opstrukcije crijeva i drugih patoloških promjena tankoga crijeva.

MR fistulografija

Koristi se za procjenu fistula, perianalnih fistula, perirektalnih fistula, odnos fistula s okolnim strukturama, identifikaciju unutarnjeg otvor a i grananje fistula, postojanje apscesa ili upalnih promjena te omogućuje precizno planiranje kirurškog zahvata.

Magnetska rezonancija (MR) srca

Prikaz srca te njegove funkcije koje se ovom metodom prikazuju jasnije i detaljnije prikazuju od drugih metoda snimanja te se pri tome ne koristi ionizirajuće zračenje.

Za koronarne krvne žile bolje je napraviti MSCT koronarografiju!

Većina ljudi je pogodna za MR skeniranje, iako postoje određena ograničenja zbog snage magneta i njegovih mogućih učinaka na uređaje ili implantate kao što su pejsmejkeri.

MR Pregled može uključivati ​​ubrizgavanje kontrastnog sredstva tijekom skeniranja. Kontrastno sredstvo naglašava krvne žile na slikama kako bi jasno pokazalo njihovu strukturu i način na koji djeluju, a također može pomoći u pružanju informacija koje se odnose na opskrbu tkiva krvlju, upalu i ožiljke.

MR srca koristi se za dijagnosticiranje funkcije srčanih klijetki i pretklijetki, srčanih zalistaka i protoka krvi kroz glavne žile i okolnih struktura kao što je perikard. Korisna je metoda kod procjene bolesti kao što su: kardiomiopatija (bolesti srčanog mišića koja otežava srcu ispumpanje krvi, tj. bolesti srčanog mišića koji uzrokuje povećanje srčanog mišića, debljinu, ožiljke ili krutost), prirođene srčane bolesti (defekti u srcu koji se javljaju kao razvojni poremećaj), prirođene srčane bolesti, koronarna arterijska bolest (ograničeni protok krvi u srčani mišić i ožiljci unutar srčanog mišića nakon srčanog infarkta te zahvaćenost srčanog zida), aneurizma (proširenje i slabljenje dijela srčanog mišića ili aorte), bolest srčanih zalistaka, tumor srca, tromboza, infekcija, procjena učinka kirurških promjena, te kod planiranja liječenja kardiovaskularnih poremećaja.

Magnetska rezonancija (MR) ramena

Magnetska rezonancija (MR) nadlaktice

Magnetska rezonancija (MR) lakta

Magnetska rezonancija (MR) podlaktice

Magnetska rezonancija (MR) ručnog zgloba

Magnetska rezonancija (MR) šake

Magnetska rezonancija (MR) zdjelice

Magnetska rezonancija (MR) natkoljenice

Magnetska rezonancija (MR) potkoljenice

Magnetska rezonancija (MR) ručnog zgloba

Magnetska rezonancija (MR) skočnog zgloba

Magnetska rezonancija (MR) stopala

Magnetska rezonancija

Kako se pripremiti za MRI?

Obavezno donijeti svu medicinsku dokumentaciju (povijest bolesti) koja se odnosi na pregled koji radite. Nosite udobnu odjeću, a metalne predmete kao što su nakit, novac, metali i ostale stvari ostavit ćete u prostoru namijenjenom presvlačenju. Uklonite slušna pomagala kao i zubne proteze. Osobe koje ne smiju na MR su pacijenti s ugrađenim pejsmejkerom (koji nisu kompatibilni s MR uređajem) ili predmetima od feromagnetnih materijala. Ako su potrebne dodatne upute dobit će te ih prilikom naručivanja.

Pripreme pacijenta za magnetnu rezonanciju (MR) abdomena: dan prije pretrage pojesti lagani doručak i ručak a poslije toga po mogućnosti piti samo vodu. Večer prije pretrage popiti sirup (sredstvo) za čišćenje crijeva. Minimum četiri sata prije pregleda, ništa ne jesti! Sat vremena prije pregleda isprazniti mjehur te nakon toga popiti 2 do 3 čaše vode (mokraćni mjehur treba biti ispunjen za pregled, ali ne previše). Budući da se pretraga najčešće obavlja s kontrastom, potrebni su nalazi ureje i kreatinina ne stariji od mjesec dana zbog procjene rada bubrega. Žene: zbog analize stjenke rodnice obavezno staviti tampon prije početka snimanja. Trudnoća je kontraindikacija za sve MR metode, kao i pace maker i metalne klipse osim ako nisu od titana.

Intravenski kontrast (IV) i priprema (ako je potrebno)

Prije svake magnetne rezonancije bilo bi dobro imati nalaze ureje i kreatinina, kako bi se mogla procijeniti funkcija bubrega te smijete li dobiti intravenski kontrast. Jedino ako imate teži poremećaj funkcije bubrega bubrega (eGFR manji od 30) se ne preporučuje intravenski kontrast za MR. Obavijestite liječnika ili tehnologa ako ste alergični ili ste imali alergičnu reakciju na bilo koje kontrastno sredstvo. U tom slučaju moguće je da ćete iz predostrožnosti biti upućeni da pretragu MR s intravenskim konstrastom napravite u bolničkim uvjetima ili ćete dobiti upute od naših djelatnika prije MR pretrage da uzmete tzv. premedikaciju koja uključuje uzimanje kortikosteroida najmanje 5 sati pije pretrage.

Zašto se daje kontrast kod magnetske rezonancije?

Iako se većina radioloških snimanja obavlja bez kontrasta, ponekad neka tkiva nisu dovoljno jasno vidljiva kod snimanja sitnih promjena u strukturi krvnih žila, tjelesnih šupljina te šupljih organa, pogotovo poslije operacija.

Kontrastno sredstvo osigurava bolju rezoluciju koja liječniku radiologu olakšava uočavanje strukturnih i eventualnih patoloških promjena. O primjeni kontrastnog sredstva odlučuje doktor radiolog ovisno o stanju i o povijesti bolesti pacijenta. Kod snimanja određenih struktura primjena je obavezna zbog specifične anatomije tkiva, kao što su dojke, te kod nejasnih nalaza kod sumnji na teže bolesti.

Ovdje prikazani uzroci bolesti, simptomi i medicinske procedure su obično povezani s naslovnom temom. Porazgovarajte sa svojim liječnikom ili drugim zdravstvenim djelatnikom da biste dobili točnu dijagnozu i objašnjenje procedura i njihovih komplikacija.

Ove generalizirane informacije ograničeni su sažetak informacija o dijagnozi, liječenju i/ili lijekovima. Nisu zamišljene kao sveobuhvatne i trebale bi se koristiti isključivo kao alat za pomoć u razumijevanju i/ili procjeni potencijalnih dijagnostičkih mogućnosti i mogućnosti liječenja. Ovdje nisu uključene sve informacije o stanjima, tretmanima, lijekovima, nuspojavama ili rizicima koji se mogu odnositi na određenog pacijenta. Nisu namijenjene da budu medicinski savjet ili zamjena za medicinski savjet, dijagnozu ili liječenje koje određuje liječnik ili drugi zdravstveni djelatnik na temelju pregleda i procjene specifičnih i jedinstvenih okolnosti pacijenta. Pacijenti moraju razgovarati s liječnikom ili drugim pružateljem zdravstvenih usluga zbog potpune informacije o svom zdravlju, medicinskim pitanjima i mogućnostima liječenja, uključujući sve rizike ili dobrobiti u vezi s upotrebom lijekova. Ove informacije ne predstavljaju nikakve postupke, tretmane ili lijekove kao sigurne, učinkovite ili odobrene za liječenje određenog pacijenta. Pupillam Poliklinika, Pupillam doo za zdravstvene djelatnosti i Pupillam Nova se odriču bilo kakvog jamstva ili odgovornosti u vezi s ovim informacijama ili njihovom upotrebom. Korištenje ovih informacija regulirano je Uvjetima korištenja, dostupnima na Uvjeti korištenja - ugovor za korisnike web-a s Pupillam Poliklinika

Pošalji upit
Dogovorite pregled ili nam postavite pitanje
© Pupillam - Sva prava pridržana
|
Izrada web stranica - Fer Projekt