facebook script
Naslovna Usluga Magnetska rezonancija (MR)

Magnetska rezonancija (MR)

Magnetska rezonancija (MR) je tehnologija snimanja koja koristi neionizirajuće radiofrekventno (RF) zračenje unutar jakog magnetskog polja za otkrivanje lokalnog kemijskog okruženja protona. Proces snimanja može se sažeti kao indukcija protona magnetskim poljem, nakon čega slijedi ekscitacija s RF impulsima, naknadna relaksacija i konačno očitavanje s RF prijemnim zavojnicama. Potpuno je neškodljiva za zdravlje!

Za razliku od kompjutorizirane tomografije (CT), koja detektira samo razlike u gustoći elektrona, kontrast u prikazivanju tkiva koji se može postići MR-om je višestruko veći što značajno poboljšava određivanje dijagnoze.

Ograničenja upotrebe magnetske rezonancije odnose se na određene ugrađene metalne uređaje i proteze (uglavnom starije generacije), te klaustrofobija koja se kod većine pacijenata može prevladati upotrebom manjih doza sedativa.

U Pupillamu se magnetska rezonancija izvodi na Siemens uređaju najnovije generacije MAGNETOM Sempra.

Magnetska rezonancija (MR)

Siemens MR MAGNETOM Sempra je uređaj dizajniran da pruža vrlo visoku kvalitetu slika uz proširene kliničke mogućnosti upotrebe. Pregledi mozga, kralježnice i koštano mišićnog sustava inače čine 75% od svih MR pregleda širom svijeta i za njih je MR uređaj Siemens Sempra savršeno opremljen najnovijom tehnologijom za pružanje pouzdane dosljednosti i kvalitete, čak i za one pacijente koje je zbog njihove anatomije do sada bilo teško prikazati na starijim MR uređajima.

Napredni hardverski i softverski programi (WARP, ultra tihi Quiet Suite, itd.) omogućuju pregled pacijenata koje stariji MR uređaji nisu mogli kvalitetno snimati i prikazati (npr. pacijenti s metalnim implantatima, stariji pacijenti s bolovima, anksiozni pacijenti, pacijenti kojima smeta buka, teški srčani bolesnici i sl.).

Velika brzina pregleda i ultra tihi rad, uz značajno unaprijeđenu kvalitetu su osnovne prednosti ovog uređaja koji se zadnjih nekoliko godina počeo koristiti u mnogim kliničkim bolničkim centrima širom svijeta.

Magnetska rezonancija (MR) dojke

Prikaz žljezdanog tkiva dojke, patoloških promjena i svih drugih struktura dojke koje se ovom metodom prikazuju jasnije i detaljnije prikazuju od svih drugih metoda snimanja te se pri tome ne koristi ionizirajuće zračenje.
MR dojke koristi se za dijagnosticiranje promjena u dojci uključujući: skrining za žene s visokim rizikom za rak dojke, pregled dojke kod gustoga žljezdanog tkiva, procjenu proširenosti karcinoma, razrješavanje nejasnih patoloških promjena u dojci, procjenu stanja implantata u grudima te procjenu rupture implantata.

U pravilu se zbog kvalitetnijeg prikaza MR dojke izvodi uz primjenu kontrasta.

Ako je moguće, na pregled dojke se treba naručiti između 5. i 10. dana menstrualnog ciklusa. Prije pregleda ne smije se koristiti dezodorans, antiperspirant, puder, losion, krema ili parfem na grudi ili pazuhe. Zbog toga jer metalne čestice u tim sredstvima mogu uzrokovati dijagnostičku dilemu. Uvijek je važno sa sobom donijeti svoju povijest bolesti, tj. sve nalaze i slike vezane uz pregled.
Trajanje oko: 24 min

Magnetska rezonancija (MR) mozga - glave

Prikaz mozga i drugih struktura u glavi koje su ovom metodom prikazuju jasnije i detaljnije od svih drugih metoda snimanja te se pri tome ne koristi ionizirajuće zračenje.
MR mozga koristi se za dijagnosticiranje: tumora mozga, moždanog udara, krvarenja u mozgu i vaskularnih poremećaja (aneurizma, arterijska ili venska tromboza), uzroka epilepsije (konvulzija), multiple skleroze, ozljeda glave, glavobolje, vrtoglavice, poremećaja oka, poremećaj unutarnjeg uha, nagluhosti, poremećaja hipofize, upale sinusa, urođene anomalije, hidrocefalus (proširenje prostora unutar mozga), infekcije, bolesti kosti, itd.

Trajanje oko: 18 min

Magnetska rezonancija (MR)

Dodatne MR pretrage mozga i glave

MR angiografija mozga (TOF)

MR angiografija mozga (TOF) koristi se da se prikaz strukture i protoka krvnih žila u mozgu i koristi se kod svih patoloških stanja koja mogu biti posljedica abnormalnosti ili patoloških promjena krvnih žila (aneurizme, aterosklerotska suženja i sl.).
Trajanje oko: 6 min

MR sinusa

MR sinusa koristi se za dijagnosticiranje: infekcije sinusa, akutnih ili kroničnih upala sinusa, polipa, devijacije nosnog septuma, razvojnih anomalija, tumora i drugih patoloških stanja sinusa. Ovom metodom procjenjuju se paranazalne šupljine (prostori ispunjeni zrakom unutar kostiju lica koje okružuju nosnu šupljinu), tj. da li su ispunjeni patološkim sadržajem, imaju li zadebljanu membranu, postoji li prisutnost upalnih bolesti (sinusitis) ili tumora nosne šupljine i sinusa, itd.
Trajanje oko: 15 min

MR hipofize

MR hipofize koristi se za vizualizira tumor hipofize. Pri tome je važno obratiti pažnju na njegovu veličinu, izgled, strukturu, smještaj i položaj u odnosu na okolne strukture (vidne živce i njihovo križište, kavernozni sinus i koštanu dio lubanje u kojem je hipofiza smještena – tursko sedlo). U pravilu je pregled s kontrastom.
Trajanje oko: 26 min

MR unutrašnjeg uha

MR unutrašnjeg uha koristi se za vizualizira područje unutrašnjeg uha i mastoida. Ovom metodom se mogu dijagnosticirati bolesti unutrašnjeg i srednjeg uha kao i okolnih struktura što se najčešće primjenjuje kod nagluhosti, vrtoglavica i nejasnih bolova i simptoma.
Trajanje oko: 33 min

MR trigeminalnog živca (nervus trigeminus)

MR trigeminalnog živca se koristi za vizualizaciju trigemenalnog živca i dijagnozu neuralgije tj. uzroka bolova u području živca i glave.
Trajanje oko: 32 min

Magnetska rezonancija (MR) vrata

Prikaz vrata i drugih struktura u vratu koje su ovom metodom prikazuju jasnije i detaljnije od svih drugih metoda snimanja te se pri tome ne koristi ionizirajuće zračenje.
MR vrata koristi se za dijagnosticiranje: malignih i benignih tvorbi u vratu, bolesti štitnjače, limfnih čvorova, vaskularnih poremećaja (aneurizma, arterijska ili venska tromboza), ozljeda i sl. U pravilu se izvodi s kontrastom.
Trajanje oko: 35 min

MR angiografija vratnih arterija (TOF)

MR angiografija vratnih arterija (TOF) koristi se da se prikaz strukture i protoka krvnih žila u vratu (prvenstveno karotidne arterije) i koristi se kod svih patoloških stanja koja mogu biti posljedica abnormalnosti ili patoloških promjena krvnih žila (aneurizme, aterosklerotska suženja i sl.).
Trajanje oko: 35 min

Magnetska rezonancija (MR) koljena

Prikaz koljena kojim se dijagnosticiraju promjene kosti, ligamenata, meniskusa, mišića i drugih struktura koljena koje je detaljnije od svih drugih metoda snimanja te se pri tome ne koristi ionizirajuće zračenje.

MR koljena koristi se za dijagnosticiranje i procjenu bolesti i stanja u koljenu: oteklina koljena ili krvarenja, oštećenje hrskavice, ruptura meniskusa, ruptura tetiva, ozljede kod sportaša ili bavljenja sportom (nategnuće ligamenata, ozljeda meniskusa, fraktura kosti, iščašenja zgloba), degenerativnih promjena zglobova, artritisa, nakupljanje tekućine u zglobu koljena, infekcije koljena (kao što je osteomijelitis), prisutnost tumora (primarni tumori i metastaze) koji uključuju kosti i zglobove, osjećaj da koljeno propada, smanjenje kretanja koljena, ozljede koljena ili boli, komplikacije povezane s ugrađenim kirurškim implantantima, rupture mišića.
Trajanje oko: 12 min

Magnetska rezonancija (MR)

Magnetska rezonancija (MR) mišića u području koljena

Prikaz mišića u području koljena kojim se dijagnosticiraju ozlijede i patološke promjene u njima.
Koristi se za dijagnosticiranje i procjenu bolesti i stanja kao što su: oteklina ili krvarenje (hematom), sportske ozljede, rupture mišića i sl.
Trajanje oko: 15 min

Magnetska rezonancija (MR) mišića natkoljenice

Prikaz mišića u području natkoljenice kojim se dijagnosticiraju ozlijede i patološke promjene u njima.
Koristi se za dijagnosticiranje i procjenu bolesti i stanja kao što su: oteklina ili krvarenje (hematom), sportske ozljede, rupture mišića i sl.
Trajanje oko: 26 min

Magnetska rezonancija (MR) ramena

Prikaz ramena kojim se dijagnosticiraju promjene u kosti, hrskavici, ligamentima, mišićima i drugim strukturama ramena koje je detaljnije od svih drugih metoda snimanja te se pri tome ne koristi ionizirajuće zračenje.

MR ramena koristi se za dijagnosticiranje i procjenu bolesti i stanja: ruptura ligamenta i tetiva, ozljede povezanih sa sportom (iščašenje zgloba, udarac, nategnuće), degenerativni poremećaji zglobova (artritis), promjene labruma, rotatorna manšeta (impingment), ozljeda vezanih uz rad (ozljede uzrokovane ponovljenim naprezanjem, snažnim udarcem ili vibracijom), infekcija (kao što je osteomijelitis), tumora (primarni tumori i metastaze), bolova u zglobovima i kostima, oticanja ili krvarenje u tkivima i zglobovima, bol u ramenu, rupture mišića.
Trajanje oko: 19 min

Kod nerazjašnjenih dijagnoza i po indikaciji (često kod sportskih ozljeda), u Pupillamu naši doktori specijalisti mogu uz podršku ultrazvuka ubrizgati kontrastno sredstvo u ručni zglob zbog boljeg MR prikaza – MR artrografija.

Magnetska rezonancija (MR) kralješnice

Prikaz kralješnice kojim se dobiva najdetaljniji slikovni materijal kralježnice, iv. diskova, ligamenata, spinalnog kanala kao i ostalih struktura koje su ovom metodom prikazuju jasnije i detaljnije od svih drugih metoda snimanja te se pri tome ne koristi ionizirajuće zračenje.

Magnetska rezonancija (MR)

MR kralježnice koristi se za dijagnosticiranje i procjenu: bolova u kralježnici i u leđima, skolioze, hernije intervertebralnog diska, sportske ozljede kralježnice (ozljede ligamenata, diskova, fraktura, udaraca…), degenerativnih poremećaja zglobova (artritisa), prisutnost tumora (primarni tumori i metastaze), ozljede kralježnice, komplikacije povezane s ugrađenim kirurškim implantantima, itd..
MR kralješnice je podijeljena po regijama: vratna (cervikalna), grudna (torakalna) i slabinska (lumbosakralna)
Trajanje po regiji oko: 12-22 min

Magnetska rezonancija (MR) ručnog zgloba

Prikaz ručnog zgloba je pregled kojim se dobiva najdetaljniji prikaz kostiju, hrskavice, ligamenata, mišića i drugih struktura u ručnom zglobu koje su ovom metodom prikazane jasnije i detaljnije od svih drugih metoda snimanja.
Trajanje oko: 17 min

Kod nerazjašnjenih dijagnoza i po indikaciji, u Pupillamu naši doktori specijalisti mogu uz podršku ultrazvuka ubrizgati kontrastno sredstvo u ručni zglob zbog boljeg MR prikaza – MR artrografija.

Magnetska rezonancija (MR) lakta

Prikaz lakta je pregled kojim se dobiva najdetaljniji prikaz kostiju, hrskavice, ligamenata, mišića i drugih struktura u laktu koje su ovom metodom prikazane jasnije i detaljnije od svih drugih metoda snimanja.
Trajanje oko: 17 min

Kod nerazjašnjenih dijagnoza i po indikaciji (često kod sportskih ozljeda), u Pupillamu naši doktori specijalisti mogu uz podršku ultrazvuka ubrizgati kontrastno sredstvo u lakat zbog boljeg MR prikaza – MR artrografija.

Magnetska rezonancija (MR) kukova

Prikaz kukova je pregled kojim se dobiva najdetaljniji slikovni materijal kukova, hrskavice, labruma, ligamenata, mišića i drugih struktura kukova koje su ovom metodom jasnije i detaljnije od svih drugih metoda snimanja.

MR kukova koristi se za dijagnosticiranje i procjenu: bolovi ili oticanje u kukovima i zdjelici, degenerativnih poremećaja zglobova (artritis), promjene labruma, ruptura ligamenta i tetiva, ozljeda povezanih sa sportom (udarac, nategnuće, iščašenje zgloba), ozljeda vezanih uz rad (ozljede uzrokovane ponovljenim naprezanjem, snažnim udarcem ili vibracijom), infekcija (kao što je osteomijelitis), tumora (primarnih tumora i metastaza), rupture mišića.
Trajanje oko: 23 min

Kod nerazjašnjenih dijagnoza i po indikaciji, u Pupillamu naši doktori specijalisti mogu uz podršku ultrazvuka ubrizgati kontrastno sredstvo u kuk zbog boljeg MR prikaza – MR artrografija.

Magnetska rezonancija (MR) gležnja (skočni zglob)

Prikaz gležnja je pregled kojim se dobiva najdetaljniji prikaz kostiju, hrskavice, ligamenata, mišića i drugih struktura u skočnom zglobu koje su ovom metodom prikazane jasnije i detaljnije od svih drugih metoda snimanja.
Trajanje oko: 17 min

Kod nerazjašnjenih dijagnoza i po indikaciji (često kod sportskih ozljeda), u Pupillamu naši doktori specijalisti mogu uz podršku ultrazvuka ubrizgati kontrastno sredstvo u skočni zglob zbog boljeg MR prikaza – MR artrografija.

Magnetska rezonancija (MR) stopala

Prikaz stopala je pregled kojim se dobiva najdetaljniji prikaz kostiju, hrskavice, ligamenata, mišića i drugih struktura u stopalu koje su ovom metodom prikazane jasnije i detaljnije od svih drugih metoda snimanja.
Trajanje oko: 17 min

Kod nerazjašnjenih dijagnoza i po indikaciji (često kod sportskih ozljeda), u Pupillamu naši doktori specijalisti mogu uz podršku ultrazvuka ubrizgati kontrastno sredstvo u male zglobove u stopalu zbog boljeg MR prikaza – MR artrografija.

Magnetska rezonancija (MR)

Magnetska rezonancija (MR) prostate – multiparametrijski prikaz

Multiparametrijski MR prostate je najosjetljivija i najspecifičnija dijagnostička metoda za otkrivanje karcinoma prostate. Izvodi se uz upotrebu kontrasta.
MR prostate je osim toga najbolje dijagnostičko sredstvo za dijagnosticiranje: upale prostate, različite infekcije prostate, benigne hiperplazije prostate (BHP), proširenosti karcinoma i ostale patološke promjene prostate.
Trajanje oko: 23 min

Magnetska rezonancija (MR) srca

Prikaz strukture srca te njegove funkcije koje se ovom metodom prikazuju jasnije i detaljnije prikazuju od drugih metoda snimanja te se pri tome ne koristi ionizirajuće zračenje.

MR Pregled može uključivati ​​ubrizgavanje kontrastnog sredstva tijekom skeniranja. Kontrastno sredstvo naglašava krvne žile na slikama kako bi jasno pokazalo njihovu strukturu i način na koji djeluju, a također može pomoći u pružanju informacija koje se odnose na opskrbu tkiva krvlju, te na upalu i ožiljke (nakon infarkta).

Magnetska rezonancija (MR)

MR srca koristi se za dijagnosticiranje funkcije srčanih klijetki i pretklijetki, srčanih zalistaka i protoka krvi kroz glavne žile i okolnih struktura kao što je perikard. Korisna je metoda kod procjene bolesti kao što su: kardiomiopatija (bolesti srčanog mišića koja otežava srcu ispumpavanje krvi, tj. bolesti srčanog mišića koji uzrokuje povećanje srčanog mišića, debljinu, ožiljke ili krutost), prirođene srčane bolesti (defekti u srcu koji se javljaju kao razvojni poremećaj), prirođene srčane bolesti, koronarna arterijska bolest (ograničeni protok krvi u srčani mišić i ožiljci unutar srčanog mišića nakon srčanog infarkta te zahvaćenost srčanog zida), aneurizma (proširenje i slabljenje dijela srčanog mišića ili aorte), bolest srčanih zalistaka, tumor srca, tromboza, infekcija, procjena učinka kirurških promjena, te kod planiranja liječenja kardiovaskularnih poremećaja.

MR srca se u Pupillamu izvodi u neposrednom kontaktu kardiologa, radiologa specijaliziranog za očitavanje MR srca i inženjera radiologije specijaliziranog za tehniku snimanja srca. Po potrebi i kardiokirurga.

Trajanje oko: 60 min

Magnetska rezonancija (MR) abdomena

Prikaz abdominalnih (trbušnih) organa: jetra, gušterača, bubrezi, slezena i ostale strukture u abdomenu.
MR abdomena koristi se za dijagnostiku i procjenu bolesti trbušnih organa kao što su bolesti: jetre (masna jetra, ciroza, hemangiomi, tumori/rak), žučnih kanala i žuči (polipi žučne vrećice, tumori/rak žučne vrećice, kamenci), gušterače (ciste, pankreatitis, tumor/rak), slezene (hemangiom slezene, metastaze u slezeni, rak, infarkt slezene), crijeva (upalne bolesti, Crohnova bolest, ulcerozni kolitis, tumor/rak crijeva, stenoza crijeva, zapletaj crijeva, divertikulitis), bubrega (cistična fibroza, tumori/rak bubrega, cista, bubrežni kamenci, pijelonefritis, potkovast bubreg), nadbubrežnih žlijezda. Često se snima uz upotrebu kontrasta.
Trajanje oko: 25 min

Dodatne MR pretrage u abdomenu:

MR jetre specifičnim hepatotropnim sredstvom

MRCP (magnetska kolangiopankreatografija)

Pregled kojim se dobiva najdetaljniji slikovni prikaz intrahepatalnih vodova jetra, ekstrahepatalnih bilijarnih vodova kao i bilijarnog duktusa, žučnog mjehura i voda pankreasa koje su ovom metodom najjasnije i najdetaljnije vide od svih drugih metoda snimanja te se pri tome ne koristi ionizirajuće zračenje. MRCP koristi se pri dijagnosticiranju poremećaja zajedničkog žučovoda, osobito kamenaca. Koristi se u dijagnostici bolesti (tumori, kamenci, upala ili infekcija) jetre, žučnog mjehura, žučnih kanala i gušterače. Ovom metodom može se otkriti temeljni uzrok opstrukcije duktalnog i pankreatičnog kanala.

MR urografija 

Koristi se za dijagnosticiranje bolesti i anomalija u raznim dijelovima mokraćnog sustava (bubrezi, mokraćni mjehur i ureteri), kod prisutnosti hematurije (krvi u urinu), bubrežnih kamenaca, promjena u mokraćnom mjehuru, tumora mokraćnog sustava, karcinoma bubrega mjehura ili mokraćnog sustava te drugih patoloških promjena.

MR enterografija 

Pregled kojim se dobiva najdetaljniji slikovni prikaz tankoga crijeva koje su ovom metodom prikazuju jasnije i detaljnije od drugih metoda snimanja te se pri tome ne koristi ionizirajuće zračenje. Koristi se pri dijagnosticiranju prisutnosti i komplikacije Crohnove bolesti i drugih upalnih bolesti crijeva, izvora krvarenja i vaskularnih abnormalnosti, apscesa, fistula, opstrukcije crijeva i drugih patoloških promjena tankoga crijeva.

MR fistulografija 

Koristi se za procjenu fistula, perianalnih fistula, perirektalnih fistula, odnos fistula s okolnim strukturama, identifikaciju unutarnjeg otvor a i grananje fistula, postojanje apscesa ili upalnih promjena te omogućuje precizno planiranje kirurškog zahvata.

Pripreme za MR abdomena:

Dan prije MR pregleda pojesti lagani doručak (čaj, kruh, dvopek, namaz), te lagani ručak (oko 12 sati). U 11 do 14 sati popiti jedan Plenvu (ili sl.) sirup za čišćenje crijeva, a zatim tijekom poslijepodneva popiti još 2 do 3 litre slatkog čaja ili obične vode. Ako je snimanje ujutro onda doći natašte. Ako je snimanje u poslijepodnevnom terminu onda ne jesti četiri sata prije pretrage. Sat vremena prije pregleda isprazniti mjehur te nakon toga popiti 2 do 3 čaše vode (mokraćni mjehur treba biti ispunjen za pregled, ali ne previše pun). Budući da se pretraga najčešće obavlja s kontrastom, potrebni su svježi nalazi ureje i kreatinina.

Magnetska rezonancija (MR) zdjelice

Prikaz zdjeličnih organa: maternica -cerviks, jajnici, prostata, mokraćni mjehur i ostale strukture u zdjelici .

MR zdjelice koristi se za dijagnosticiranje bolesti zdjeličnih organa mjehura (upala mokraćnog mjehura, ureterocela, kamenci, rak mokraćnog mjehura,..), promjene na maternici (miomi, rak maternice, endometrioza), promjena na jajnicima (ciste jajnika, karcinom, policistični jajnici), prostate (MR prostate – link), testisa (orhitis, torzija testisa, hidrokela, varikokela), limfnih čvorova (non Hodgkin limfom, Hodgkin limfom, metastaze).

MR pregled zdjelice uz rektalnu i vaginalnu distenziju s gelom

Jednostavna i bezbolna procedura koja u određenim indikacijama može značajno poboljšati detekciju i vizualizaciju tumorskih i netumorskih procesa u zdjelici te omogućiti točnije određivanje lokalne proširenosti neke bolesti.
Za analizu promjena na grliću maternice (cerviks) i patoloških promjena na završnom dijelu debelog crijeva (rektum) danas je standard u dijagnostici ovaj specijalan pregled MR zdjelice s vaginalnim i rektalnim gelom.
Pacijent ne smije jesti barem 6 sati prije pregleda da se smanji peristaltika crijeva i poboljša kvaliteta slike.
Kod analize stjenke rodnice obavezno staviti tampon prije početka snimanja!
Trajanje oko: 24 min

MR angiografija

MR angiografija koristi se za procjenu strukture i funkcije krvnih žila te pomaže pri dijagnosticiranju aneurizme – vrećasto proširenje krvne žile (u mozgu, aorti, toraksu, abdomenu i drugim arterijama), aterosklerotskih promjena u stijenkama krvnih žila (npr. u karotidnim arterijama što može ograničiti protok krvi u mozak i uzrokovati moždani udar) i drugim različitim malformacijama i stanjima krvnih žila.

Glavna prednost MR-angiografije u odnosu na CT-angiografiju i digitalnu suptrakcijsku angiografiju (DSA) je da se pri snimanju ne koristi ionizirajuće zračenje te da su alergijske reakcije na paramagnetska kontrastna sredstva koja se primjenjuju kod magnetske rezonancije znatno rjeđa nego na jodna kontrastna sredstva.

Predstavlja metodu izbora u djece, trudnica i mlađih odraslih osoba.
Prikaz prohodnog lumena u arterijama izrazito kalcificirane stjenke je znatno bolji MR-angiografijom od svih drugih metoda. Fazno-kontrastnom MR angiografijom moguće je mjeriti protok i njegovu brzinu.

Što trebam očekivati tijekom MR pregleda?

Postupak je bezbolan i neinvazivan te nema štetnih ionizirajućih zraka niti zračenja. Posebno kvalificirani inženjer radiologije će Vas smjestiti i sve namjestiti za pregled. Tijekom MR pregleda nalazite se unutar uređaja. Aparat stvara ponavljajuće zvukove, zbog čega ćete ako želite dobiti posebne slušalice za uši koje prigušuju zvukove kako bi se ugodnije osjećali. Važno je biti maksimalno miran tijekom cijelog pregleda jer se pri micanju stvaraju artefakti i slika neće biti prikladna za analizu. Također je važno slijediti upute inženjera radiologije koji vodi cijeli postupak snimanja. On će po potrebi postaviti specijalizirane zavojnice oko područja tijela koje ćete snimati. Pregled može trajati od 10-ak minuta do sat vremena, ovisno o tome koristi li se kontrast i koje se područje tijela snima.

Kako se pripremiti za MR pregled?

Obavezno donesite svu medicinsku dokumentaciju (povijest bolesti) koja se odnosi na pregled koji radite. Nosite udobnu odjeću, a metalne predmete kao što su nakit, novac, metali i ostale stvari ostavit ćete u prostoru namijenjenom presvlačenju. Uklonite slušna pomagala kao i zubne proteze. Osobe koje ne smiju na MR su pacijenti s ugrađenim pejsmejkerom (koji nisu kompatibilni s MR uređajem) ili predmetima od feromagnetnih materijala. Ako su potrebne dodatne upute dobit će te ih prilikom naručivanja.

Postupak je potpuno bezbolan i neinvazivan te nema štetnih ionizirajućih zraka niti zračenja. Posebno kvalificirani inženjer radiologije će Vas smjestiti i sve pripremiti za pregled. Tijekom MR pregleda nalazite se unutar uređaja. Aparat stvara ponavljajuće zvukove, zbog čega ćete po želji dobiti posebne slušalice za uši koje prigušuju zvukove kako bi se ugodnije osjećali. Važno je biti maksimalno miran tijekom cijelog pregleda jer se pri micanju stvaraju artefakti i slika neće biti prikladna za analizu.

Da bi MR snimke bile što kvalitetnije u pravilu se tijekom snimanja upotrebljavaju tzv. specijalizirane zavojnice („dedicated coils“). U pravilu se za svaku regiju koja snima upotrebljava posebno prilagođena zavojnica koju inženjer radiologije prije snimanja stavlja na predviđena mjesta na tijelu. U Pupillamu raspolažemo sa svim specijaliziranim zavojnicama za sve regije na tijelu.

Intravenski kontrast (IV) i priprema

Iako se većina snimanja magnetskom rezonancijom obavlja bez kontrasta, ponekad neka tkiva nisu dovoljno jasno vidljive kod snimanja sitnih promjena u strukturi krvnih žila, tjelesnih šupljina te šupljih organa, pogotovo postoperativno.

Dodavanje kontrastnog sredstva osigurava bolju prostornu rezoluciju koja liječniku specijalistu olakšava uočavanje strukturnih i eventualnih patoloških promjena.

O primjeni kontrastnog sredstva odlučuje doktor radiolog ovisno o stanju i o povijesti bolesti pacijenta. Kod snimanja određenih struktura primjena je obavezna zbog specifične anatomije tkiva, kao što su dojke, te kod nejasnih nalaza kod sumnji na teže bolesti.

Kontrast koji se primjenjuje kod magnetske rezonancije se zove GBCA („gadolinium-based contrast agent“) jer je na bazi gadolinija i za razliku od kontrasta koji se primjenjuje kod CT i drugih snimanja i koje je na bazi joda, znatno rjeđe izaziva alergijske reakcije.

U Pupillamu se u pravilu kontrast ubrizgava uz pomoć automatskog sekvencijalnog autoinjektora najnovije generacije (Max3 ulricheasyINJECT). Na taj način se doza kontrasta koje se ubrizgava smanjuje na najmanju moguću potrebnu količinu čime se još više smanjuje mogućnost štetnih nuspojava. Osim toga, daljinskim upravljačem inženjer radiologije iz kontrolne sobe za vrijeme snimanja ubrizgava kontrast u pravom trenutku da bi se postigla najbolja moguća kvaliteta snimke.

Neka opća načela za određivanje kada se može dati GBCA kontrast:

Središnji živčani sustav (mozak, kralježnička moždina)

GBCA kontrast se primjenjuje za većinu MR pregleda mozga i za većinu MR pregleda kralježnice koji se izvode za indikacije koje nisu samo bol u leđima. Poremećaj krvno-moždane barijere lezijom (npr. tumor, infekcija ili aktivna upala), lako se detektira s GBCA i olakšava razlikovanje edema od druge patologije.

Dojka 

GBCA se rutinski primjenjuje kod MR dojke za otkrivanje raka, planiranje liječenja i praćenje nakon liječenja

Srce 

GBCA se primjenjuje u MR srca za procjenu ishemijskih i neishemičnih kardiomiopatija, za procjenu perfuzije miokarda i karakterizaciju tumora.

Mišićno koštani sustav 

Većina MR pregleda mišićno-koštanog sustava (tj. zglobova, kostiju i mekih tkiva gornjih i donjih ekstremiteta) izvodi se bez primjene GBCA. GBCA se primjenjuje za MR kod sumnje ili poznatog osteomijelitisa ili tumora mekog tkiva. Razrijeđeni intraartikularni GBCA ponekad se ubrizgava u zglobnu čahuru (artrografija) kad je potreban detaljniji prikaz struktura u zglobu.

Abdomen i zdjelica 

MR abdomena i/ili zdjelice koji se izvodi za procjenu bolesti jetre, bubrega, gušterače, crijeva i zdjeličnih organa (npr. mjehura, maternice, jajnika, prostate), često uključuje primjenu GBCA.

Krvne žile 

GBCA se može primijeniti za angiografiju magnetskom rezonancijom (MRA), budući da primjena kontrasta značajno poboljšava kvalitetu slike u usporedbi s MRA bez kontrasta.

Procjena bubrežne funkcije

Kao i kod svih drugih kontrastnih sredstava koja se uglavnom izlučuju bubrezima, da bi se spriječila i najmanja mogućnost štetnih nuspojava, potrebno je odrediti funkciju bubrega pretragom iz krvi koja se zove eGFR i čija vrijednost mora biti veća od 30 mL/min/1,73 m2. Bolesnici koji imaju eGFR manji 30 mL/min/1,73 m2 ili s akutnom ozljedom bubrega, ne bi smjeli koristiti kontrastno sredstvo.

U Pupillamu se koristi najnoviji i najsigurniji oblik GBCA kontrasta tzv. grupe II i kod kojeg se do sada unatoč velikom broju primjena širom svijeta, nisu pokazale praktički nikakve štetne nuspojave.

Koliko stara mora biti procjena eGFR-a?

Općenito, kod većine pacijenata (koji nisu trenutno u bolnici) vjerojatno će biti dovoljan eGFR određen u posljednjih 30 dana. U slučaju da nemate nalaz kreatinina i ureje taj nalaz možete napraviti i kod nas u poliklinici.

Obavijestite sestru, liječnika ili inženjera radiologije ako ste alergični na bilo koju supstancu kontrasta. U tom slučaju ćete biti upućeni na MR pregled u bolnicu u slučaju prethodnih alergijskih reakcija na bilo koji kontrast zbog kojih ste trebali liječničku pomoć ili ostanak u bolnici. U slučaju prethodnih blažih alergijskih reakcija na kontrast ili bilo koji lijek ili sredstvo zbog kojih niste trebali liječničku pomoć, možda ćete dobiti upute od naših djelatnika ili svog obiteljskog liječnika prije MR pretrage kod da uzmete tzv. premedikaciju koja uključuje uzimanje kortikosteroida najmanje 5 sati pije pretrage.

U Pupillamu nalaze magnetske rezonancije očitavaju vrhunski, iskusni liječnici radiolozi subspecijalisti za pojedina područja:

  • Prof. dr. sc. Gordana Ivanac, dr. med., KB Dubrava Zagreb – MR dojke, MR koštano mišićnog sustava
  • Nikola Leder dr. med., KB Merkur Zagreb – MR abdomena, MR prostate, MR zdjelice
  • Poliklinika Leder: radiolozi subspecijalisti za pojedina područja iz kliničkih bolnica u Zagrebu
  • Silva Masnov dr. med., OB Zadar – MR koštano mišićnog sustava
  • Vedran Skočaj dr. med., OB Zadar – MR mozga, MR kralješnice
  • dr.sc. Iva Žuža dr. med., KB Rijeka – MR srca

Ovdje prikazani uzroci bolesti, simptomi i medicinske procedure su obično povezani s naslovnom temom. Porazgovarajte sa svojim liječnikom ili drugim zdravstvenim djelatnikom da biste dobili točnu dijagnozu i objašnjenje procedura i njihovih komplikacija.

Ove generalizirane informacije ograničeni su sažetak informacija o dijagnozi, liječenju i/ili lijekovima. Nisu zamišljene kao sveobuhvatne i trebale bi se koristiti isključivo kao alat za pomoć u razumijevanju i/ili procjeni potencijalnih dijagnostičkih mogućnosti i mogućnosti liječenja. Ovdje nisu uključene sve informacije o stanjima, tretmanima, lijekovima, nuspojavama ili rizicima koji se mogu odnositi na određenog pacijenta. Nisu namijenjene da budu medicinski savjet ili zamjena za medicinski savjet, dijagnozu ili liječenje koje određuje liječnik ili drugi zdravstveni djelatnik na temelju pregleda i procjene specifičnih i jedinstvenih okolnosti pacijenta. Pacijenti moraju razgovarati s liječnikom ili drugim pružateljem zdravstvenih usluga zbog potpune informacije o svom zdravlju, medicinskim pitanjima i mogućnostima liječenja, uključujući sve rizike ili dobrobiti u vezi s upotrebom lijekova. Ove informacije ne predstavljaju nikakve postupke, tretmane ili lijekove kao sigurne, učinkovite ili odobrene za liječenje određenog pacijenta. Pupillam Poliklinika, Pupillam doo za zdravstvene djelatnosti i Pupillam Nova se odriču bilo kakvog jamstva ili odgovornosti u vezi s ovim informacijama ili njihovom upotrebom. Korištenje ovih informacija regulirano je Uvjetima korištenja, dostupnima na Uvjeti korištenja - ugovor za korisnike web-a s Pupillam Poliklinika

Pošalji upit
Dogovorite pregled ili nam postavite pitanje
© Pupillam - Sva prava pridržana
|
Izrada web stranica - Fer Projekt